Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 6. 3. 2021 opravljenih skupaj 1.941.968 testiranj s PCR in HAG testi. 6. 3. 2021 je bilo opravljenih 9.537 testiranj, od tega 2.785 s PCR in 6.752 s HAG testi. Potrjenih je bilo 382 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 13,7 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 6. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 144.634 in z dvema odmerkoma 62.778oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 6. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 510 bolnikov s COVID-19, od tega 88 na intenzivni negi, 17 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe.

K pouku se vračajo tudi dijaki prvih treh letnikov srednjih šol. Nadaljevalo se bo prednostno cepljenje zaposlenih v šolstvu. V posavski in jugozahodni statistični regiji se bodo poskusno odprli gostinski lokali. Ob upoštevanju navodil NIJZ bo dovoljena strežba na vrtovih in terasah.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 7. 3. 2021 vključenih 475 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 12 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. V nekaterih občinah je potekala koordinacija za hitro testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih, ponekod pa so se testirali že danes.

Štab CZ za Gorenjsko je poročal, da zaradi začetka pouka v srednjih šolah in zaprtja železniške proge Ljubljana – Jesenice pričakujejo težave pri zagotavljanju nadomestnih prevozov z avtobusi. Opazili so, da se na točkah za hitro testiranje pojavljajo izletniki iz drugih regij. Pojavljajo se vprašanja, če jih lahko zavrnejo.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Med vikendom imajo organizirana dežurstva. Z večine ministrstev niso poročali o posebnostih.

Potresi

Izpostava Novo Mesto

Ob 5.24 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencija republike Slovenije (RS) za okolje, zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Črnomlja, 78 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.35 se je v Severni triglavski steni, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodoval plezalec. Posredovali so gorski reševalci postaje Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in Kranjska Gora ter helikopter Slovenske vojske. Poškodovanega in oba soplezalca so z vitlom dvignili v helikopter in prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ptuj

Ob 13.39 se je v Moškanjcih, občina Gorišnica, pri treningu pristanka poškodoval padalec. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Ptuj so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.11 se je na cesti Drnovo - Križaj v naselju Veliki Podlog, občina Krško, občanka prevrnila z osebnim vozilom. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so protipožarno in protinaletno zavarovali kraj nesreče ter odklopili akumulator. Reševalci NMP Krško so poškodovano voznico oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.10 je na avtocesti Brod–Šmartno osebno vozilo peljalo v napačno smer in čelno trčilo v drugo osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj in odklopili akumulatorja na vozilih. Reševalci so pregledali poškodovanega voznika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.51 je na cesti Lokavec–Predmeja, občina Ajdovščina, voznik z osebnim vozilom zbil peško, ki je nato padla v prepad pod cesto ter na kraju podlegla poškodbam. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina in gasilci GRC Ajdovščina.

Ob 21.00 so na odseku regionalne ceste Col - Črni vrh v bližini odcepa za Strmec, občina Ajdovščina, pod cesto opazil luči osebnega vozila. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra Ajdovščina (GRC) Ajdovščina in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Idrija, ki so zavarovali kraj dogodka, na osebnem vozilu opravili protipožarno zaščito in nudili razsvetljavo policistom. Voznik osebnega vozila je sam izstopil iz vozila. Oskrbeli so ga reševalci NMP Idrija.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.50 je na cesti Dravograd- Ravne na Koroškem, v naselju Otiški vrh, občina Dravograd, prišlo do prometne nesreče z udeležbo dveh osebnih vozil. Poškodovana je bila ena oseba. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so proti naletno in proti požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalnega vozila. Ekipa Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške - enota NMP Ravne na Koroškem je poškodovano osebo prepeljala v nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.08 je v Planini na Pohorju, občina Zreče, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gorenje nad Zrečami, Zreče in Stranice so omejili in pogasili požar, s termo kamero pregledali ostrešje in ostale prostore. Ogenj je uničil približno 40 kvadratnih metrov kritine.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.52 je v Hafnerjev ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta zagorela odeja. Pred prihodom gasilcev PGD Šentvid in GB Ljubljana je stanovalec sam iznesel tlečo odejo iz stanovanja. Odejo so gasilci PGD Šentvid pogasili, pregledali stanovanje ter stanovanje in objekt prezračili. Na kraju so bili tudi policisti in reševalci, ki so pregledali stanovalca.

Izpostava Maribor

Ob 10.40 se je v Turnerjevi ulici v Mariboru, zaradi pozabljene hrane na štedilniku, močno kadilo iz stanovanja. Do prihoda gasilcev je stanovalec sam odstranil hrano iz štedilnika. Gasilci GB Maribor in PGD Maribor-mesto so prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 je v Dolenji Trebuši, občina Tolmin, gorela lesena drvarnica ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci PGD Dolenja Trebuša, Tolmin in Most na Soči ter preprečili, da bi se požar razširil na hišo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.36 je v naselju Podgora, občina Ravne na Koroške, prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so pogasili požar in prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.07 je v Strmci občina Laško gorela suha trava. Požar je delno omejil lastnik, gasilci PGD Laško pa so ga pogasili, pregledali okolico ter s termo kamero pregledali vrtno uto, ki je bila v bližini požara.

Izpostava Koper

Ob 21.03 so v Šmarju, občina Koper, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Krkavče pogasili požar v naravi na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 18.48 je v naselju Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so izvedli povratni požig na površini 100 x 50 m ter površino zalili z vodo.

Ob 18.48 je na pašniku pri naselju Zagorje, občina Pivka, gorela suha travna površina. Gasilci PGD Zagorje so pogasili požar na površini okrog 100 kvadratnih metrov in požarišče preventivno dodatno zalili z vodo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.27 je v naselju Podklanec v občini Dravograd prišlo do travniškega požara. Posredovali so gasilci PGD Črneče, ki so požar pogasili, območje prekopali ter ga dodatno zalili z vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.19 je v naselju Čeče, občina Hrastnik, gorelo na travniku. Do prihoda gasilcev PGD Hrastnik so domačini požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov pogasili. Gasilci so pregledali požarišče.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.50 so na travniku v Rejčevi ulici v Novi Gorici opazili neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in shranila na varno topovski vžigalnik.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.18 so gasilci PGE Celje v stanovanju Pod Gabri v Celju s tehničnim posegom zaprli ventil radiatorja in ustavili iztekanje vode.

Ob 17.21 so gasilci PGD Šoštanj Mesto v kraju Bele Vode, občina Šoštanj, s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo na cestišče.

Izpostava Koper

Ob 9.32 so na Poti na Brdo v Ankaranu gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba. Ekipa Reševalne službe slovenske Istre je obolelo osebo odpeljala na bolnišnično zdravljenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.55 so v Ulici stare pravde v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 19.03 so na Hladilniški poti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.41 je na Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti ostala oseba ujeta v dvigalu stanovanjskega objekta. S tehničnim posegom so jo rešili gasilci PGD Murska Sobota.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.13 so v naselju Polje, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje-mesto iz petega nadstropja večstanovanjskega objekta, nudili pomoč reševalcem NMP Hrastnik pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/