Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 7. 3. 2021 opravljenih skupaj 1.951.054 testiranj s PCR in HAG testi. 7. 3. 2021 je bilo opravljenih 8.937 testiranj, od tega 1.681 s PCR in 7.256 s HAG testi. Potrjenih je bilo 210 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 12,5 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 7. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 144.678 in z dvema odmerkoma 62.812 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 7. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 527 bolnikov s COVID-19, od tega 91 na intenzivni negi, 14 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 6 oseb.

V šole se je danes vrnila polovica dijakov prvih treh letnikov srednjih šol. Začenja se prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. V posavski in jugovzhodni regiji so se poskusno odprle terase in vrtovi gostinskih lokalov. Zaradi nevarnosti vnosa novih sevov koronavirusa pa so začeli veljati strožji pogoji za prehajanje državne meje.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 8. 3. 2021 vključenih 1.396 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 147 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je izdajo zaščitnih sredstev upravičencem.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje skupin po prioritetni listi. Nekatere občine so koordinirale organizacijo hitrega testiranja zaposlenih v šolah in vrtcih.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

Policija je 7. 3. 2021 izdala 3.932 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 367 mladoletnim osebam) in uvedla 68 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Nadzor so izvajali na 2.268 lokacijah.

V Klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so od 8. do 18. ure odgovorili na 1115 klicev, od tega jih je bilo 91 iz tujine. Največ vprašanj se je nanašalo na prehajanje državne meje in karantene na meji (41,5 odstotka). Sledila so vprašanja s področja konzularnih zadev (12,7 odstotka), testiranja (11 odstotkov), epidemiološke karantene, stika z okuženimi in epidemiološke raziskave (9,6 odstotka), cepljenja (7,1 odstotka) ter omejitve gibanja in zbiranja (5,5 odstotka).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.07 se je na poti proti Storžiču na grebenu Škarjev rob, občina Tržič, zaplezal planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so ga s pomočjo posadke helikopterja Slovenske vojske in helikopterja zaplezanega planinca na kraju oskrbeli in nepoškodovanega prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 15.35 se je v Mariboru na smučišču pri padcu poškodoval smučar. Gorski reševalci GRS Maribor so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali do reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor, ki so nato smučarja prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.16 se je na Kovački ulici v Muti v podjetju pri nakladanju tovornega vozila poškodoval šofer. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanega na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.29 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Šempetra v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.46 je v naselju Boštanj, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali in preprečili nadaljnjo iztekanje motornih tekočin, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč policiji ter reševalcem NMP Sevnica, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v ZD Sevnica.

Izpostava Celje

Ob 14.23 sta na Cesti Kozjanskega odreda v Šentjurju trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilih in očistili vozišče razlitih motornih tekočin ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 18.58 je med priključkoma Kranj vzhod in Kranj zahod, smer Karavanke, osebno vozilo zapeljalo z avtoceste v jarek,. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj naletno in požarno zavarovali, nudili prvo pomoč dvema udeleženima osebama do prihoda reševalcev NMP Kranj, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, z dvigalom dvignili vozilo iz jarka, ga postavili na kolesa in razsvetlili mesto nesreče. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.25 sta v križišču Štajerske in Dunajske ceste v Ljubljani trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP UKC Ljubljana. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.58 sta na cesti Solkan – Podsabotin v občini Nova Gorica trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, na poškodovanih vozilih opravili protipožarno zaščito in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

 

Ob 20.40 so pred gradom Bokalce v Ljubljani gorele garaže v izmeri 5x20 metrov. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Brdo, Trnovo in Ljubljana-mesto so požar lokalizirali in pogasili. Objekt, v katerem je bila drvarnica, garaže in skladišče, je popolnoma uničen. Pri gašenju se je poškodoval gasilec, zato je na kraju posredovala tudi ekipa NMP Ljubljana.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.37 je v Matkah, občina Prebold, zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je v celoti uničil osebno vozilo, so pogasili gasilci PGD Matke in Prebold-Dolenja vas-Marija Reka.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 10.37 je v naselju Stankovo, občina Brežice, zagorela podrast na travniku. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGD Cerina, Sobenja vas in Krška vas.

Ob 19.09 so na Kolodvorski ulici v Krškem gorele smeti. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Celje

Ob 9.50 je na Blatnem Vrhu, občina Laško, občanki pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora v gozd. Domačini so že sami lokalizirali požar do prihoda gasilcev PGD Laško in Jurklošter, ki so dokončno pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov in preventivno pregledali okolico.

Ob 15.34 sta v Celju goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Koper

Ob 14.51 je v Dekanih, občina Koper, gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 18.25 je na Dovjem, občina Kranjska Gora, zagorelo na travniku. Požar na površini približno 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dovje in Mojstrana.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.31 je prišlo do travniškega požara na Trati v Kočevju. Požar na površini približno 150 kvadratnih metrov so lokalizirali in pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 16.11 je na Pobreški cesti v Mariboru ob zgradbi starih zaporov gorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.07 je v Podmelcu, občina Tolmin, lastniku parcele ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Tolmin, Kneža in Most na Soči so požar v velikosti treh hektarjev pogasili in preprečili, da se je razširil v bližnji gozd.

Ob 20.01 je v bližini hotela Mangart v Bovcu gorelo na travniku. Gasilci iz PGD Bovec so požar pogasili. Zgorelo je približno 50 kvadratnih metrov suhe trave.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.25 je v bližini naselja Mihovica, občina Šentjernej, gorela suha trava. Gasilci PGD Šentjernej so požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 12.45 je v Dolenji vasi, občina Divača, gorela suha trava. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Senožeče in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana.

Izpostava Ptuj

Ob 11.17 so v naselju Sestrže, občina Majšperk, gorela drva. Požar so pogasili gasilci PGD Medvedce.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 18.08 je na Kidričevi ulici v Laškem gorela vsebina zabojnika za smeti. Gasilci PGD Laško so pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.17 so v Ulici bratov Učakar v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino zabojnika za embalažo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.23 je na Zaloški cesti v Ljubljani na parkirišču iztekalo gorivo iz reševalnega vozila, ker se je snela šoba za dovod goriva na motorju. Gasilci GB Ljubljana so pritrdili dovod goriva in z absorbentom posuli po parkirišču razlito gorivo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.16 so v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica očistili oljni madež na vozišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 17.14 sta na Šentjurskem hribu v naselju Kaplja vas, občina Sevnica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) odstranila in do uničenja shranila na varno v gozdu najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov iz obdobja druge svetovne vojne, italijanske izdelave ter sedem kosov pehotnega streliva prav tako italijanske izdelave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.11 so v ulici Pod Škabrijelom v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, pri urejanju vodovoda našli topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 30,5 kilogramov in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov, mase 0,5 kilogramov, oboje italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarni najdbi sta odstranila in do uničenja spravila na varno pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 13.20 so v Kanalu ob Soči iz reke Soče pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili in do uničenja shranili na varno najdeno minometno mino kalibra 240 milimetrov, mase 80 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 18.19 sta v Gradišču, občina Ajdovščina, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz časa 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.57 so na Kersnikovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe. Reševalci NMP so obolelo osebno na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v SB. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.07 so v ulici Pod kostanji v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe. V stanovanju je bila mrtva oseba.

Izpostava Koper

Ob 15.31 so v Fiesi, občina Piran, gasilci JZ GB Koper nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.22 so na Einspielerjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do obolele osebe. Oseba je bila najdena mrtva.

Ob 14.21 so na Tacenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v stanovanju večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili otroka, ki je imel zagozdeno roko v okenskem krilu odprtem na kip.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/