Skoči do osrednje vsebine

Javni posvet Spodbujanje zbliževanja insolvenčnega prava

Evropska komisija vabi zainteresirane deležnike, da izpolnijo vprašalnik Spodbujanje zbliževanja insolvenčnega prava.

Poziv je naslovljen na vse deležnike, ki so kakorkoli vpeti v insolvenčne postopke: so upniki (tudi delavci), dolžniki, stečajni upravitelji in sodniki. K sodelovanju so vabljeni tudi predstavniki finančnega in gospodarskega sektorja, relevantni javni organi, pravniki, praktiki in akademiki.

Cilj javnega posveta je nasloviti glavne razlike v nacionalnem materialnem insolvenčnem pravu držav članic, ki ovirajo prosti pretok kapitala na notranjem trgu EU in preprečujejo oblikovanje dobro delujoče Unije kapitalskih načrtov.

Pobuda Komisije dopolnjuje Direktivo o prestrukturiranju in insolventnosti (Direktiva (EU) 2019/1023) iz leta 2019 in se usmerja na vidike insolvenčnega prava, ki jih slednja ne obravnava. Pobuda tako naslavlja vprašanja, kot je insolventnost podjetij (to je nebančna insolventnost). Prav z učinkovitejšimi in bolj predvidljivimi insolvenčnimi pravnimi okvirji bi pripomogli k večjemu zaupanju v čezmejno financiranje in tako okrepili kapitalske trge v Uniji. Javni posvet bo pomembno prispeval k temu procesu, saj bo omogočil zbiranje mnenj evropskih državljanov glede različnih vprašanj, med katerimi so odgovornost in dolžnosti direktorjev podjetij tik pred začetkom insolventnosti status in naloge stečajnih upraviteljev, razvrščanje terjatev, izpodbojni zahtevki, identifikacija in ohranitev premoženja iz stečajne mase, temeljni postopkovni pojmi.

Javni posvet je na voljo v vseh uradnih jezikih EU in bo potekal do 26. marca 2021. Do vprašalnika je mogoče dostopati na tej povezavi.

Vljudno vabljeni k sodelovanju!