Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk ministrice v Šaleški dolini

Ministrica mag. Lilijana Kozlovič je danes s sodelavci obiskala Velenje in Šmartno ob Paki. Obisk je bil namenjen predvsem ogledu in seznanitvi z delom izvajalcev sankcij - Občine Šmartno ob Paki, Mladinskega centra Velenje in Nogometnega kluba Šmartno 1928 - ter Okrajnemu sodišču v Velenju.

Kot je v izjavi za javnost dejala ministrica Kozlovič, je izvrševanje probacijskih nalog relativno mlada dejavnost: »Izjemnega pomena se nam zdi, da lokalne skupnosti priskočijo na pomoč. Ugotavljajmo, da so rezultati izjemni. Zato bi se rada še posebej zahvalila Mladinskemu centru Velenje, občini Šmartno ob Paki in občini Velenje, ki zelo dobro sodelujejo s probacijsko enoto v Celju. Dosegajo izjemne rezultate, in kar je najbolj pomembno - ljudi ponovno integrirajo v okolje, zato je korist obojestranska. Si pa seveda želim, da bi imeli še veliko več organizacij, ki bi bile pripravljene pomagati pri izvajanju probacijskih nalog.«

Ministrica je obiskala tudi Okrajno sodišče v Velenju, kjer se je srečala s predsednico sodišča Vlasto Lajlar: »Okrajno sodišče v Velenju dosega dobre rezultate. Pogovarjali smo se predvsem o novostih na področju zakonodaje, o vprašanju digitalizacije in kako narediti pravosodje še bolj učinkovito in ga še bolj približati ljudem. Seveda pa nas je zanimalo tudi, kako bo morebitna sprememba mreže sodišč vplivala na samo območje Velenja,« je po obisku sodišča povedala ministrica, ki si je ogledala tudi, kako napreduje gradnja novih (arhivskih) prostorov, ki bodo nared predvidoma meseca junija. Ministrica pa je izrazila tudi zadovoljstvo ob dejstvu, da je sodišče primerno opremljeno in tako dostopno gibalno oviranim osebam.

V okviru obiska Šaleške doline se je delegacija ministrstva srečala tudi z županom občine Šmartno ob Paki, Jankom Kopušarjem, kateremu se je zahvalila za dobro sodelovanje pri izvajanju nalog probacije ter za pomoč pri iskanju novih izvajalcev teh nalog. Obisk je delegacija zaključila pri Nogometni klub (NK) Šmartno 1928, ki slovi po dobrem delu z mladimi. NK Šmartno je tudi (pod)izvajalec sankcij, kamor jih napoti občina.