Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 10. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.071.530 testiranj s PCR in HAG testi. 10. 3. 2021 je bilo opravljenih 31.527 testiranj, od tega 5.786 s PCR in 25.741 s HAG testi. Potrjenih je bilo 860 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 14,9 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 10. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 154.916 in z dvema odmerkoma 68.787 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 10. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 483 bolnikov s COVID-19, od tega 90 na intenzivni negi, 51 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 10 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 11. 3. 2021 vključenih 998 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 159 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Vlada je 10. 3. 2021 podaljšala epidemijo za 30 dni. Sprejela je spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (sproščanje dejavnosti gradbeništva). Več odlokom, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, je podaljšala veljavnost za sedem dni. Sprejela je tudi predlog novele Zakona o nalezljivih boleznih.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

V Klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so od 8. do 18. ure odgovorili na 914 klicev, (od tega 78 klicev iz tujine). Največ vprašanj se je nanašalo na vprašanja s področja prehajanja državne meje in karantene na meji (32,3 %). Sledila so vprašanja s področja cepljenja (14,4 %), konzularnih zadev (12,2 %), epidemiološke karantene, stika z okuženimi ter epidemiološke raziskave (9,6 %), testiranja (8,8 %) ter omejitve gibanja in zbiranja (8,5 %). Izstopali so težavnejši klicatelji, ki so pogosto izrazili nestrinjanje z veljavnimi ukrepi (omejitve gibanja, nošenja mask v šolah  oz. pri pouku športa ipd.) ter nestrinjanje zaradi načina zbiranja podatkov o številu testiranj po regijah.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 9.40 je v Zrkovcih, občina Maribor, v kanal reke Drave skočila oseba. Gasilci Javni zavod Gasilska brigada Maribor (JZ GB) Maribor so s pomočjo čolna in potapljačev pregledali del kanala, vendar pogrešane osebe niso našli. Akcija iskanja pogrešane osebe se bo s pomočjo potapljačev potapljaške zveze Slovenije - ekipa Maribor nadaljevala, ko bodo razmere to omogočale.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 8.38 je na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, v podjetju bela talina opekla delavca. Poškodovanca so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnico (SB) Jesenice reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.27 se je na Gmajni, občina Slovenj Gradec, pri delu z motorno žago poškodovala oseba. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb 

Izpostava Maribor

Ob 11.39 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala poškodovano osebo iz Bojtine v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 12.02 se je na Ljubljanski cesti v Kopru pri padcu z motorjem poškodovala motoristka. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje goriva in vozišče očistili razlitih motornih tekočin. Poškodovanko so na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Izola reševalci NMP.

Izpostava Kranj

Ob 12.29 je na Gradnikovi cesti v Radovljici osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radovljica in GARS Kranj so osebno vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na vozišče, odklopili akumulator in vozišče očisti razlitih motornih tekočin.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.36 sta na Dolenjski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in vozišče očistili razlitih motornih tekočin. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana reševalci NMP Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.54 se je v Rogaški Slatini v proizvodnji podjetja razlila steklena masa. Začetni požar so pogasili delavci sami pred prihodom gasilcev PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so nato zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico.

Ob 19.57 so se v Rakovlju, občina Braslovče, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Braslovče so tleče saje pogasili, očistili dimnik, ga pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 22.05 so v naselju Košnica pri Celju, občina Celje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Poklicnegasilske enote (PGE) Celje in PGD Zagrad so odstranili saje ter gorljive snovi v kurišču in tuljavi ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 17.03 so se v naselju Kortine, občina Koper, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so izpraznili peč, očistili dimnik in počakali do izgoretja saj. Gasilci so lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.22 so se v naselju Motnik, občina Kamnik, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Motnik in Kamnik so ohladili in očistili dimnik, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 20.30 so v Šlandrovi ulici v Radomljah gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Radomlje so zavarovali kraj dogodka in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 12.05 se je na Ljubljanski cesti v naselju Rače, občina Rače - Fram, kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Rače, Fram, Podova ter Spodnja in Zgornja Gorica so predrli zamešeno dimno tuljavo in očistili peč. Gasilci so tudi občanki prepovedali kurjenje do prihoda pristojnih služb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.13 je v ulici Štefana Kovača, občina Murska Sobota, v stanovanju zagorelo na električni peči v večstanovanjskem objektu. Začetni požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota, stanovanje pregledali s termovizijsko kamero ter prezračili prostore stanovanja.

Ob 7.58 so se na ulici Trate v Gornji Radgoni v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Gornja Radgona so požar pogasili ter pregledali ostrešje in dimnik s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.52 so v naselju Hrastno, občina Šentrupert, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentrupert so pogasili saje in očistili dimnik.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.53 je ob železniški progi v kraju Podgora v občini Šmartno ob Paki zagorela trava in grmovje. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so požar pogasili.

Ob 22.06 je v Strmci, občina Laško, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Laško so ogenj pogasili ter pregledali okolico.

Ob 22.26 je v naselju Andraž nad Polzelo, občina Polzela, zagorelo v gozdu. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Andraž, Polzela in Ločica ob Savinji.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.39 je v Šalki vasi, občina Kočevje, ob jezeru gorela trava in podrast. Požar, na površini okoli 1,5 hektarja, so pogasili gasilci PGD Kočevje in Šalka vas.

Ob 17.22 je v naselju Gorenja vas, občina Ivančna Gorica, gorelo okoli pol hektarja podrasti. Požar so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

Ob 17.39 je ob kočevskem jezeru v naselju Šalka vas, občina Kočevje, gorela trava in grmovje. Požar, na površini okoli 1500 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Šalka vas in Kočevje.

Ob 18.49 je med Iško in Podkrajem, občina Ig, gorela trava na površini okoli osemsto kvadratnih metrov. Gasilci PGD Tomišelj so požar pogasili.

Ob 21.10 so v kraju Spodnje Brezovo v občini Ivančna Gorica gorele ciprese ob stanovanjski hiši. Še pred prihodom gasilcev na kraj dogodka so požar pogasili sosedje. Gasilci PGD Višnja Gora so opravili pregled.

Ob 21.40 sta ob ulici Cesta na Trato v Kočevju goreli trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 23.38 sta ob jezeru v Kočevju goreli trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 18.53 je v naselju Žabljek, občina Slovenska Bistrica, zagorela suha trava. Požar, na površini okoli 5000 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Videž.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.46 je v naselju Čentiba, občina Lendava, gorela suha trava. Požar, na površini okoli 2,5 hektarja, so pogasili gasilci PGD Čentiba in Lendava.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.26 je v ulici Ob Potoku v Novem mestu gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar, na površini okoli 300 kvadratnih metrov, pogasili.

Ob 18.22 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava. Požar, na površini okoli sto kvadratnih metrov, so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 19.10 sta pri naselju Sela, občina Straža, goreli suha trava in podrast. Požar, na površini okoli 500 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Dolenja Straža.

Ob 22.37 so nad naseljem Močile, občina Črnomelj, goreli suha trava, podrast in nizko grmičevje. Gasilci PGD Stari trg ob Kolpi in Prelesje so pogasili požar na skupni površini okoli enega hektarja.

Izpostava Postojna

Ob 10.32 je pri Postojni ob avtocestnem priključku gorela suha travna površina in grmičevje. Gasilci PGD Postojna so požar, na površini okoli petsto kvadratnih metrov, pogasili in požarišče preventivno dodatno zalili z vodo.

Ob 16.57 je bil v okolici vojaškega strelišča Poček, občina Postojna, opažen močnejši dim. Gorelo je na več lokacijah. Gasilci PGD Postojna in Slavina so pogasili in izdatno zalili okoli pet hektarjev površine v zaraščanju.

Ob 17.52 je zagorelo pri odlagališču Stara vas pri Postojni. Gasilci PGD Postojna so pogasili požar. Gorela sta trava in grmičevje na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 21.49 je na vojaškem strelišču Poček, občina Postojna, gorelo v naravi. Gasilci PGD Postojna so pogasili in izdatno zalili okoli 11 hektarjev površine v zaraščanju.

Izpostava Ptuj

Ob 17.53 je ob Sestrškem jezeru v bližini naselja Sestrže, občina Majšperk, gorela podrast. Požar, na površini okoli deset hektarjev, so pogasili gasilci PGD Medvedce, Pragersko in Slovenska Bistrica.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.43 je na Sončni poti v Logatcu zaradi vročega pepela zagorel stoječi koš za smeti. Gasilci PGD Gorenji Logatec so požar, ki je poškodoval okoli dva kvadratna metra pročelja, pogasili in pregledali okolico.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 10.01 se je v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, na letališču pri delu na gradbišču pretrgala plinska napeljava. Poklicni gasilci letališča Brnik so plin zaprli, zavarovali kraj in prezračili prostore v bližini.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.20 sta pri naselju Petišovci, občina Lendava, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdene štiri topovske granate, kalibra 105 milimetrov, iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.01 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop do obolele osebe reševalcem NMP Velenje, ki so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 12.26 so v Miklošičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničinim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Celje do obolele osebe.

Ob 17.31 so v naselju Dvor, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Šmarje pri Jelšah s pomočjo avto lestve odstranili veje na dovozni poti do osnovne šole.

Izpostava Maribor

Ob 0.10 so na Trgu svobode v Slovenski Bistrici, gasilci PGD Slovenska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Ob 23.26 so v Ulici Moše Pijada v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/