Skoči do osrednje vsebine

Minister za notranje zadeve z direktorjem agencije EU za temeljne pravice o tesnejšem sodelovanju med predsedovanjem

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes srečal z direktorjem Agencije EU za temeljne pravice (FRA) Michaelom O'Flahertyjem.
Minister Aleš Hojs in direktor agencije FRA Michael O'Flaherty stojita pred zastavami
1 / 2

Sogovornika sta se dotaknila priprav na slovensko predsedovanje na področju notranjih zadev v drugi polovici leta 2021. Minister je pri tem predstavil ključne vsebinske prioritete ministrstva: krepitev schengenskega območja, celovito upravljanje z migracijami in zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU in Sloveniji, regionalno pa so prioritete usmerjene na Zahodni Balkan.

Govorila sta tudi o možnostih tesnejšega sodelovanja ministrstva z agencijo FRA med predsedovanjem. Direktor O'Flaherty je ministru ponudil strokovno podporo te pomembne agencije EU, ki tesno spremlja delo ministrstva in policije na področju temeljnih pravic. »Sodelovanje ministrstva in policije z agencijo je vse od njenega nastanka zelo konstruktivno,« je dozdajšnje sodelovanje ocenil minister in dodal, da »verjame, da bo tako tudi v prihodnje.«

Direktor FRA je ministra seznanil tudi s Priročnikom o evropskem pravu in azilu, ki ga je agencija izdala decembra lani. »Pomembno je, da so ključne ugotovitve ustrezno opredeljene tudi v novi zakonodaji v okviru pakta o migracijah in azilu,« je poudaril minister in dodal, da bi lahko k razpravam o oblikovanju celovite migracijske politike prispevala tudi junijska predstavitev letnega poročila agencije. Agencija je dejavna tudi na področju boja proti terorizmu, ob tem je minister pozdravil pripravo strokovnega poročila na tem področju, ki bo predvidoma pripravljeno septembra letos.