Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. marca 2021.

EPIDEMIJE IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN

1.Povzetek poročila

 V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 18. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.313.467 testiranj s PCR in HAG testi. 18. 3. 2021 je bilo opravljenih 31.066 testiranj, od tega 5.502 s PCR in 25.564 s HAG testi. Potrjenih je bilo 937 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 17 % pozitivnih PCR testov. Do 18. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 179.351 in z dvema odmerkoma 99.266 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 18. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 485 bolnikov s COVID-19, od tega 88 na intenzivni negi, 29 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 10 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 19. 3. 2021 vključenih 919 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 155 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je sodelovanje Vojaške zdravstvene enote pri izvajanju testiranja s HAGT v Gasilski šoli.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

 

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE

Izpostava Brežice

Ob 8.09 si je na Titovi cesti na Senovem, občina Krško, delavec med delovnim procesom poškodoval nogo. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško, ki so delavca na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Brežice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.25 se je v bližini kraja Jazne, občina Cerkno, občan prevrnil s traktorjem in se poškodoval.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerkno so oskrbeli občana in izvlekli prevrnjen traktor. S helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipa HNMP Brnik je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

 

REŠEVANJA OBOLELIH OSEB

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.33 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljala obolelo osebo iz šempeterske bolnišnice v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.15 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe UKC Maribor prepeljal novorojenčka v inkubatorju iz Trbovelj v UKC Maribor. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu inkubatorja do helikopterja.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Celje

Ob 10.20 sta na Trnoveljski cesti v Celju trčila osebno vozilo in kombi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulatorja na vozilih, z absorbentom posuli razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so poškodovano prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.40 je na Stari cesti v Kranju osebno vozilo zapeljal z glavne ceste po brežini na dvorišče večstanovanjskega objekta, kjer je trčilo v dve parkirani vozili.

Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP in posuli razlite tekočine ter odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.35 je v naselju Vir pri Stični, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v betonski zid, vozilo pa je zagorelo. Gasilci PGD Stična so požar pogasili. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 0.36 sta na avtocesti A4 med izvozom Marjeta na Dravskem polju in Zlatoličje, občina Starše, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Ptuj so iz vozila rešili eno osebo, odklopili akumulatorja in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah.

Ob 17.22 sta v naselju Vosek, občina Pesnica, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja v vozilih, posipali iztekle tekočine na cestišču in nudili asistenco policiji. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani, ena je bila z reševalnim vozilom odpeljana v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.16 sta pri Industrijski cesti v Mirni Peči trčil osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenim, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli razlite motorne tekočine, usmerjali promet to prihoda policistov in pomagali reševalcem pri prenosu. Reševalci NMP Novo mesto so tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto. Dežurni delavec cestnega podjetja je poskrbel za zavarovanje kraja nesreče s prometno signalizacijo.

Izpostava Ptuj

Ob 10.27 sta v Ločiču, občina Trnovska vas, trčila tovorno in osebno vozilo, pri čemer se tovornjak prevrnil na bok, osebno vozilo pa je zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, popivnali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter z tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila. V prometni nesreči sta se poškodovali dve osebi, kateri so reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Celje

Ob 20.34 so v naselju Poklek pri Podsredi v občini Kozje zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Domači so pred prihodom gasilcev sami pogasili tleče saje. Gasilci PGD Podsreda so s termovizijsko kamero pregledali prostore in dimnik ter ga očistili.

Izpostava Kranj

Ob 18.09 so gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta v ulici Pod Žirkom v Žireh. Gasilci PGD Žiri so saje pogasili in dimnik očistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.14 je v naselju Brezovo, občina Litija, prišlo do dimniškega požara. Gasilci PGD Gabrovka so počakali, da so saje dogorele in pregledali dimnik.

Ob 12.24 je v Turnšah, občina Domžale, zagorel nadstrešek. Požar se je razširil na ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Dob so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 19.39 so v Granitni ulici v Oplotnici zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Oplotnica so nadzorovali gorenje saj, objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero ter do nadaljnjega odsvetovali kurjenje.

Izpostava Postojna

Ob 19.56 so v naselju Podskrajnik, občina Cerknica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dolenja vas in Cerknica so pogasili goreče saje.

Izpostava Ptuj

Ob 20.09 so v naselju Spodnji Leskovec, občina Videm, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Leskovec so požar pogasili ter dimnik pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.50 so v naselju Gmajna, občina Slovenj Gradec, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Posredovali so gasilci PGD Stari Trg, ki so ogenj pogasili, dimnik očistili, prezračili prostore in okolico dimne tuljave pregledali s termovizijsko kamero.

 

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH

Izpostava Ljubljana

Ob 19.49 se je na Cesti talcev v Logatcu pred trgovino Hofer kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Dolnji Logatec so pregledali motor vozila, pogasili gorečo izolacijo in jo odstranili iz vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.42 je na parkirišču avtocestnega bencinskega servisa pri Murski Soboti zagorelo tovorno vozilo. Požar, v katerem je nastala manjša materialna škoda, so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.10 je pri naselju Sovinek, občina Semič, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Semič in Stranska vas pri Semiču.

 

POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM

Izpostava Ljubljana

Ob 18.49 sta pri jezeru v Kočevju goreli trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.05 je nad cesto Podkraj–Col pri odcepu za Vodice, občina Ajdovščina, gorelo v naravi. Gasilci PGD Col in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so požar, ki je zajel okoli 0,5 hektarja trave, robidovja in podrastja, pogasili in požarišče preventivno namočili.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.21 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo in PGD Kamence so pogasili požar na površini približno 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 16.21 je v Zgornji Sveči, občina Majšperk, gorela suha trava. Gasilci PGD Stoperce so požar na površini enega hektarja omejili in pogasili.

 

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.25 so v Plavah, občina Kanal, gasilci PGD Kanal in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica pogasili požar na zabojnikih za komunalne odpadke.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Maribor

Ob 12.00 so v naselju Vrhloga v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Slovenska Bistrica s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše ter omogočili svojcem in reševalcem dostop do obnemogle osebe. Prevzeli so jo reševalci NMP Slovenska Bistrica in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 12.18 so v naselju Spodnja Senarska, občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah, gasilci PGD Sveta Trojica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočil vstop reševalcem NMP Lenart do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 so v bližini Sela, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina izvlekli zapuščeno osebno vozila iz potoka.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.59 je v naselju Dolenji Suhadol, občina Novo mesto, zavrela voda v centralni peči, zato je prišlo do izpusta pare v stanovanjski hiši. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Brusnice so izpraznili peč in prezračili prostore.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/