Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 20. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.365.690 testiranj s PCR in HAG testi. 20. 3. 2021 je bilo opravljenih 9.692 testiranj, od tega 2.849 s PCR in 6.843 s HAG testi. Potrjenih je bilo 516 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,1 % pozitivnih testov. Do 20. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 186.170 in z dvema odmerkoma 104.042 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 20. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 473 bolnikov s COVID-19, od tega 93 na intenzivni negi, 19 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 5 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 21. 3. 2021 vključenih 411 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 17 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Nekatera ministrstva imajo med vikendom organizirano dežurstvo.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Med vikendom je organizirana pripravljenost na domu.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 6.59 so v Regijski center za obveščanje Kranj prejeli klic planinca, ki se je v soboto 20. marca izgubil na Storžiču, prespal v zasilnem bivaku in zaradi podhlajenosti ni mogel nadaljevati poti. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev na krovu ga je prepeljala v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.34 se je na smučišču v Kranjski Gori poškodoval smučar. Reševalci na smučišču so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v dolino.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 9.49 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Brežice v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 16.42 je v naselju Škrjanče, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom prebil oporni zid, podrl ciprese in se ustavil na dvorišču pred stanovanjskim objektom. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, odstranili drevesa, poškodovano vozilo postavili na vozilo avtovleke, z vpojnim sredstvom posuli oljni madež ter očistili dvorišče in cestišče. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Novo mesto so voznika pregledali na kraju.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.50 so v Šmatevžu, občina Braslovče, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gomilsko, ki so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali izgoretja saj, dimnik očistili ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.13 so v Rifengozdu, občina Laško, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Laško, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče saje, nato pa očistili dimnik ter lastniku odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja.

Ob 17.38 so v Jagočah, občina Laško, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Laško, zavarovali kraj dogodka in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Ob 21.56 so zagoreli kletni postori stanovanjske hiše v Ljubnem ob Savinji v občini Ljubno. Posredovali so gasilci PGD Ljubno ob Savinji, Okonina in Radmirje.

Izpostava Maribor

Ob 10.12 je v naselju Jablance, občina Duplek, v stanovanjskem objektu zagorel električni grelec vode v kurilnici. Požar je že pred prihodom gasilcev pogasil lastnik. Gasilci PGD Korena so preventivno pregledali prostore ter električno napeljavo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.03 so v kraju Kovk, občina Ajdovščina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina so požar pogasili, prezračili prostore in delno očistili dimnik.

Ob 9.38 so v Dolgi Poljani, občina Ajdovščina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina, ki so požar pogasili, prezračili prostore, očistili dimno tuljavo in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.15 so v kraju Debenec, občina Mirna, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Volčje njive so goreče saje pogasili, pregledali okolico dimnika in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 8.37 so v Ulici Iga Grudna v Sežani gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so pogasili goreče saje in očistili dimnik.

Ob 9.29 so na Tržaški cesti v Postojni zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče saje, delno očistili dimnik, okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 13.06 so v naselju Povir, občina Sežana, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Povir so pogasili goreče saje ter pregledali in očistili dimnik.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.12 ja na Kočevski cesti na Škofljici zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Škofljica.

Izpostava Maribor

Ob 2.03 v Prevorškovi ulici v Mariboru gorelo več tovornih vozil. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Pobrežje, ki so požar pogasili. V požaru so zgorela štiri tovorna vozila in eno kombinirano vozilo, dve tovorni vozili sta bili poškodovani.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.54 sta pri kraju Žadovinek, občina Krško, na več lokacijah goreli suha trava in podrast. Gasilci iz Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Leskovec pri Krškem so požare na skupni površini okoli enega hektarja pogasili.

Izpostava Koper

Ob 11.04 je v Padni, občina Piran, krajanu pri neprijavljenem kontroliranem kurjenju ogenj zbežal iz nadzora. Požar so pogasili gasilci iz JZ GB Koper in PGD Nova vas.

Izpostava Kranj

Ob 14.24 je na travniku med Zalogom in Cerkljansko Dobravo v občini Cerklje na Gorenjskem zagorela trava. Ogenj so pogasili gasilci PGD Zalog pri Cerkljah, Cerklje in Zgornji Brnik

Izpostava Ljubljana

Ob 15.49 sta ob Obvozni cesti v Ljubljani goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Ježica in GB Ljubljana so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 17.07 so v bližini naselja Koreno, občina Lukovica, gasilci PGD Krašnja pogasili in prekopali podtalni požar površine okoli petnajst kvadratnih metrov.

Ob 17.35 je na močvirnati ravnini v bližini Perovega, občina Grosuplja, gorela suha trava in grmičevje, požar se je razširil še v bližnji gozd. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar na površini okoli dvajset tisoč kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 je ob cesti iz Podkraja proti Vodicam, občina Ajdovščina, zagorelo v naravi. Gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina so pogasili okoli 0,5 hektarja suhe trave.

Ob 19.10 je na njivah med Orehovljami in Biljami, občina Miren - Kostanjevica, gorela suha trava na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Kostanjevica in gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili.

Ob 19.49 je zagorel gozd na pobočju nad cesto Ajdovščina–Col, pod Kovkom, občina Ajdovščina, na površini okoli enega hektara. Zaradi burje se je ogenj hitro širil. Ob 23.43 je gasilcem uspelo ogenj omejiti in pogasiti. Aktivirani so bili gasilci GRC Ajdovščina, PGD Ajdovščina, Col in Selo. Preko noči so gasilci izvajali požarno stražo.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.21 je v gozdu pri naselju Stranska vas, občina Novo mesto, na površini okoli treh hektarjev gorelo drevje, listje, trava in podrast. Požar so pričeli gasiti krajani, dokončno pa so ga omejili in pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Stranska vas pri Novem mestu.

Ob 19.06 sta v bližini ulice Šmiklavž v naselju Dolž, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolž so požar, na površini okoli enega hektarja, pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.56 se je v Ulici Nikole Tesle v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, kadilo iz zabojnika za komunalne odpadke. Posredovali so gasilci PGD Šempeter, ki so pogasili žerjavico v zabojniku. Zabojnik je ostal nepoškodovan.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.56 so v bližini Paljevega, občina Kanal ob Soči, pripadniki Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske in gorenjsko-ljubljanske regije odstranili na varno 16 najdenih kosov NUS, skupne mase 115,65 kilogramov. Nevarne najdbe so francoskega, italijanskega in avstrijskega porekla, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.42 je pri naselju Cerovec, občina Dolenjske Toplice, občanka naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so v prisotnosti policije na kraju najdbe nadzorovano uničili ročno bombo angleške izdelave in deset kosov pehotnega streliva, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.25 se je v Braslovčah v stanovanju nahajala obnemogla oseba. Gasilci PGD Braslovče so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Žalec in NMP Celje. Ti so jo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Ob 15.56 so v Galiciji v občini Žalec gasilci iz PGD Velika Pirešica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.39 so na Glinškovi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, kjer je na tleh ležala starejša oseba. Reševalcem NMP so pomagali pri prenosu osebe.​

Izpostava Maribor

Ob 14.36 je v naselju Za Kalvarijo, občina Maribor, v stanovanjski hiši starejša oseba padla po stopnicah in obležala na ozkem hodniku. Gasilci JZ GB Maribor so pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.28 si je pri sestopu s Pohorja, občina Maribor, starejša oseba poškodovala nogo. Gasilci JZ GB Maribor so reševalcem NMP Maribor pomagali pri oskrbi in prenosu osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.54 so gasilci PGD Lendava v Lendavskih goricah, občina Lendava, ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.33 je v bližini vasi Avsa, občina Kobarid, občanu osebno vozilo ušlo in končalo v jarku ob cesti. Gasilci iz PGD Kobarid so ga z avto dvigalom povlekli na cestišče in nevtralizirali razlite tekočine. Vozilo je prevzela vlečna služba.

Ob 16.03 je gasilec GRC Ajdovščina v bližini naselja Planina, občina Ajdovščina, z vitlom potegnil nasedlo osebno vozilo na cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 11.20 so v naselju Hum pri Ormožu, občina Ormož, gasilci PGD Ormož s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in s tem omogočili vstop policistom in reševalcem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo v ponedeljek pihal okrepljen severni veter, ki bo najbolj izrazit pod Karavankami in v vzhodni Sloveniji. Najmočnejši sunki bodo med 70 in 80 km/h.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/