Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 21. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.374.234 testiranj s PCR in HAG testi. 21. 3. 2021 je bilo opravljenih 8.333 testiranj, od tega 1.842 s PCR in 6.491 s HAG testi. Potrjenih je bilo 290 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 15,7 % pozitivnih testov. Do 22. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 186.170 in z dvema odmerkoma 104.050 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 21. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 494 bolnikov s COVID-19, od tega 94 na intenzivni negi, 18 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so 4 osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 22. 3. 2021 vključenih 788 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 128 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19. Nekatere občine so poročale o poslabšanju epidemiološke slike.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.00 sta v naselju Silovec, občina Brežice, trčila traktor in kolesar s kolesom. Poškodovanega kolesarja so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.38 je na cesti Dornberk–Branik, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Poškodovano osebo pa so na kraju oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 10.07 so na Lokavski cesti v Divači v križišču trčila tri osebna vozila. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežane, ki so na kraju oskrbeli tri poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.50 je na Cesti v Železnik, občina Slovenske Konjice, zagorelo ostrešje na hali v podjetju. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Loče so požar pogasili in pregledali prostore podjetja.

Izpostava Kranj

Ob 15.39 so se na Hrušici, občina Jesenice, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili ter dimnik očistili in preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.58 je v naselju Kokra, občina Preddvor, zagorela elektro omarica na stanovanjski hiši. Požar je delno pogasil že lastnik pred prihodom gasilcev GARS Kranj in PGD Preddvor, ki so nato dokončno pogasili požar. Obveščena je bila tudi dežurna služba Elektro Gorenjska.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.27 so se na Poti za Bistrico v naselju Zaboršt, občina Domžale, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Civilne zaščite Republike Slovenije (CZR) Domžale so nadzorovali gorenje saj v dimniku in pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.16 je v naselju Lome, občina Idrija, zagorelo v prostorih avtokleparske in avtomehanične delavnice. Z gašenjem požara so pričeli prisotni, dokončno pa so požar, ki je zajel osebno vozilo, opremo in orodje v delavnici, pogasili gasilci PGD Črni Vrh in Idrija ter nato prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali delavnico in stanovanjske prostore v nadstropju nad delavnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.19 je na Trdinovi cesti v Šentjerneju zagorelo v pritličju stanovanjske hiše velikosti 8 x 6 metrov. Požar se je nato razširil na drvarnico ob objektu in na celotno ostrešje objekta. Ogenj, kateri je uničil drvarnico, ostrešje in mansardno stanovanje so omejili in pogasili gasilci PGD Šentjernej, Gorenje Vrhpolje in Groblje. Vzrok in višino škode bodo ocenile pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.53 je pred platojem bivše cestninske postaje Log, občina Log-Dragomer, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Verd, Vrhnika in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili ter nato preventivno pregledali tovorni in spalni del vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.07 je v Zidanem Mostu, občina Laško, drevo padlo na električni vodnik daljnovoda. Zaradi iskrenja se je vnela trava v okolici. Požar na površini okoli šesto kvadratnih metrov so pogasili in preventivno pregledali okolico gasilci PGD Laško, Zidani Most in Rimske Toplice.

Ob 11.24 je v naselju Hramše v občini Žalec zagorela podrast. Požar na površini okoli 0,5 hektarja so pogasili gasilci PGD Zavrh pri Galiciji, Velika Pirešica in Ponikva pri Žalcu.

Izpostava Koper

Ob 15.14 je v Luciji, občina Piran, gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Piran.

Ob 20.30 je v naselju Lukini, občina Koper, zagorelo grmičevje. Manjši požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Movraž.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 je na ulici Pod Strahom v naselju Lavrica, občina Škofljica, občan požigal travnik, vendar mu je ogenj ušel izpod nadzora. Požar, ki je zajel tudi osebno vozilo, parkirano na travniku, so pogasili gasilci PGD Lavrica.

Ob 14.02 sta na Kongresnem trgu v Ljubljani goreli leseni paleti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 19.08 je na Barju v Ljubljani na travniku gorel kup zelenega odreza. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in nato prekopali požarišče.

Izpostava Maribor

Ob 10.24 je v bližini Pohorske ceste v naselju Fram, občina Rače-Fram, zagorelo v naravi zaradi padca drevesa čez elektro vodnike daljnovoda. Požar so pogasili gasilci PGD Fram, sanacijo vodnikov pa bo odpravila pristojna služba.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.34 je pri naselju Vejar, občina Trebnje, gorelo v gozdu. Požar, ki je zajel gozdno podrast in uničil nekaj dreves ter na površini okoli dveh hektarjev, so pogasili gasilci PGD Trebnje, Račje selo, Ponikve in Lukovek.

Ob 14.35 je med Mirnopeško cesto v Novem mestu in tovarno Adria gorela suha trava in podrast. Požar, ki je ožgal 50 dreves in zajel površino treh hektarjev, so pogasili gasilci GRC Novo mesto, PGD Kamence in Prečna.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.50 je v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti gorela vsebina zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Ob 23.43 je v Aškerčevi ulici v Murski Soboti pri srednji poklicni in tehniški šoli zagorel zabojnik za smeti. Požar se je razširil na dve bližnji elektro omarici. Gasilci PGD Murska Sobota so goreči zabojnik in elektro omarici pogasili ter pregledali in prezračili prostore srednje šole.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.36 je v kraju Bilje, občina Miren-Kostanjevica, zagorela vsebina v zabojniku za komunalne odpadke. Ogenj je zajel še dva sosednja kontejnerja. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 21.58 so na ekološkem otoku v Lokavcu, občina Ajdovščina, zagoreli zabojniki za smeti. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina. Kljub hitri intervenciji so štirje zabojniki zgoreli v celoti, štirje so pa poškodovani.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 21.44 so v naselju Podgorje v občini Kamnik občani zaznali močan vonj po barvah oziroma lakih. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali širšo okolico in opravili meritve nevarnih plinov. Tekom intervencije je vonj iz jaškov upadal. Dežurni delavci komunalnega podjetja Kamnik so na več odsekih sprali jaške. Med pranjem se je širil izrazit vonj po barvah oziroma lakih. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 6.56 je v naselju Obrežje, občina Brežice, na tovornem terminalu mejnega prehoda iz tovornega vozila izteklo hidravlično olje. Oljni madež so posuli z vpojnimi sredstvi gasilci PGE Krško.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.44 sta v naselju Zaboršt, občina Domžale, na uvozu na avtocesto trčili osebni vozili. Gasilci CRZ Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 14.27 so v Začretu, občina Celje, našli neeksplodiran topovski projektil iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske, Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarno najdbo prepeljali na varno lokacijo in jo uničili. Kraj najdbe so zavarovali policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.58 se je v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, našlo večje število neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi NUS Severnoprimorske in Gorenjsko/Ljubljanske regije so odstranili enainštirideset kosov nevarnih najdb s skupno maso 79,34 kilograma, italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Večina neeksplodiranih sredstev je bila v izredno slabem stanju in neprimerna za daljši transport in nadaljnje skladiščenje, zato so nevarne najdbe uničili na ustreznem kraju.

Ob 9.03 sta v naselju Vogrsko v občini Renče–Vogrsko pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 149 milimetrov in topovsko granato kalibra 75 milimetrov. Najdbi sta italijanskega porekla iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 14.16 sta v ulici Gorenjska cesta v Cerknem pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeni minometni mini kalibra 80 milimetrov in mase 1,85 kilogramov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.21 so v Malih Braslovčah, občina Braslovče, gasilci PGD Braslovče nudili pomoč pri prenosu obolele osebe reševalcem NMP.

Izpostava Maribor

Ob 20.30 se je v Preradovičevi ulici v Mariboru deklica zaklenila v stanovanje. Gasilci JZ GB Maribor so z avto lestvijo skozi balkonska vrata vstopili v stanovanje in s tehničnim posegom odprli vhodna vrata.

Ob 20.26 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.54 se je na cesto Trbovlje–Dobovec, občina Trbovlje, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Dobovec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/