Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije zavrnila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami je 18. 2. 2021 vložila skupina poslancev s prvopodpisanim mag. Andrejem Rajhom. Vlada je danes odločila, da predlog zakona ne rešuje celovito problematike gojenja konoplje v medicinske namene. S predlaganim zakonom bi Slovenija kršila določbe Enotne konvencija o mamilih iz 1961, ki pod jasno določenimi pogoji sicer omogoča državam podpisnicam konvencije gojenje konoplje v znanstvenoraziskovalne, učne in medicinske namene.

Ministrstvo za zdravje si skupaj z drugimi ministrstvi s pristojnostnimi na področju prepovedanih drog in strokovnimi institucijami v okviru svojih pristojnosti prizadeva za celovito ureditev področja gojenja konoplje v medicinske namene. Med osnovne pogoje celovite ureditve spada tudi presoja o finančni izvedljivosti in zagotovitev izpolnjevanje takih pogojev gojenja konoplje, preverjanja njene kakovosti, shranjevanja, pakiranja in distribucije, ki bodo omogočali varnost in dobrobit pacientov ter onemogočali njeno zlorabo. Vlada ocenjuje, da predlog zakona omenjenih pogojev ne upošteva dovolj natančno.

Vlada zato nasprotuje sprejetju predloga zakona oziroma meni, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj je pomanjkljiv pri konkretnih rešitvah. Predlagane spremembe predstavljajo korenit poseg v veljavno ureditev, zato vlada meni, da predlagani postopek obravnave predloga zakona (tj. skrajšani postopek) nikakor ni primeren.

Vlada je na seji odbora za gospodarstvo potrdila Poslovni načrt koncesionarja Postojnska jama, d. d. za izvajanje koncesije za rabo naravnih vrednot Postojnski jamski sistem in Predjamski jamski sistem za leto 2021, vključno z načrtovanimi vlaganji v naravne vrednote v višini 40 % najnižje koncesijske dajatve.

Predvideni prihodki od rabe naravnih vrednot znašajo nekaj več kot dva milijona evrov, predvidena višina najnižje koncesijske dajatve pa 1,7 milijona evrov. Predlagano je vlaganje v naravne vrednote v višini do 40 % najnižje koncesijske dajatve. V poslovnem načrtu izpad prihodkov zaradi epidemije nalezljive bolezni covid-19 v letu 2021 ni upoštevan, zato je sredi leta 2021 predviden rebalans poslovnega načrta s sorazmernim znižanjem najnižje koncesijske dajatve glede na trajanje obdobja razglasitve epidemije.

V programu vlaganj v naravne vrednote predstavlja ključno vlaganje v Promenado. Gre za obnovo in ureditev celotne Promenade, vključno z ureditvijo komunalne in druge infrastrukture pod ploščadjo pred Postojnsko jamo. Predvideno je, da se projekt, na katerem so se zaradi odsotnosti obiskovalcev dela intenzivno izvajala, zaključi v letu 2021. Druga predvidena vlaganja so investicijska vzdrževalna dela vzdolž celotne jamske železnice, in sicer na mestih, kjer bo to nujno.