Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 22. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.427.812 testiranj s PCR in HAG testi. 22. 3. 2021 je bilo opravljenih 52.059 testiranj, od tega 5.022 s PCR in 47.037 s HAG testi. Potrjenih je bilo 981 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 19,5 % pozitivnih testov. Do 23. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 187.288 in z dvema odmerkoma 104.103 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 22. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 507 bolnikov s COVID-19, od tega 96 na intenzivni negi, 50 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 9 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 22. 3. 2021 vključenih 975 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 138 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilna zaščita Republika Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19. Nekatere občine so poročale o poslabšanju epidemiološke slike.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.06 je na Cesti v Bonovec v Medvodah krovec padel s strehe stanovanjske hiše in se poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico reševalci Nujne medicinska pomoči (NMP) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.46 si je v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, si je v podjetju za predelavo odpadkov delavec pri proizvodnem procesu poškodoval roko. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem ki so ga oskrbeli in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.00 je helikopter Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Slovenske vojske prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.20 je posredoval helikopter HNMP na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske v Šempetru pri Gorici, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.39 so na avtocesti med Krtino in Domžalami trčila tri osebna vozila. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Poškodovanih ni bilo.

Ob 10.11 je na dolenjski avtocesti med viaduktom Reber in predorom Debeli hrib, občina Škofljica, v smeri Ljubljane osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se prevračalo in obstalo v jarku ob cesti. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo, ukleščenega voznika rešili iz vozila, pomagali reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in transportu ponesrečenca do reševalnega vozila, odklopili akumulator na vozilu in na iztekle motorne tekočine položili pivnike. Reševalci so poškodovanega voznika prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 7.40 je prišlo do prometne nesreče dveh vozil na Tržaški cesti v Mariboru. Gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 11.28 je pri naselju Rakitnik, občina Postojna, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se pri tem lažje poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri zdravniški oskrbi poškodovanca.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 22.18 je v naselju Veliki Dol, občina Krško, gorel gospodarski objekt. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, PGD Veliki Kamen in PGD Senovo so požar pogasili, iznesli plinski jeklenki iz objekta, pregledali objekt s termovizijsko kamero ter preprečili širitev požara na bližnji stanovanjski objekt. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni delavec Elektra Celje, ki je izklopil električno napajanje v objektu. Gasilci PGD Veliki Kamen so ostali na gasilski straži.

Ob 23.22 so se v naselju Jablanica, občina Sevnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Boštanj so požar pogasili, dimnik pregledali s termovizijsko kamero in očistili. Zaradi poškodovanega dimnika so gasilci odsvetovali nadaljnje kurjenje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 7.58 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v kraju Draža vas, občina Slovenske Konjice. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Draža vas so požar pogasili in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero ter do prihoda dimnikarja prepovedali kurjenje.

Ob 17.53 je na Obrtniški ulici v Nazarjah prišlo do dimniškega požara v stanovanjski stavbi. Gasilci PGD Nazarje so nadzorovali gorenje saj v dimniku, pregledali dimno tuljavo in s termovizijsko kamero pregledali ostrešje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.34 je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše v Brestu v občini Ig. Goreče saje so pogasili gasilci PGD Brest in očistili dimno tuljavo.

Ob 18.00 so na Malem Lipoglavu, občina Ljubljana, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lipoglav so goreče saje pogasili, dimnik ohladili in očistili, kurilni prostor prezračili ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 22.37 je v naselju Kočice, občina Žetale, zagorelo na podstrešju stanovanjskega objekta. Požar so stanovalci pogasili sami pred prihodom gasilcev PGD Žetale in Tržec, ki so prezračili in pregledali objekt ter dimnik s termovizijsko kamero in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 10.09 je v bližini naselja Dragonja v občini Piran krajanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Sečovlje so pogasili požar, v katerem je zgorelo okoli 2000 kvadratnih metrov trave.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.01 je v Smledniku, občina Medvode, ob regionalni cesti Jeprca–Vodice gorelo na travniku. Gasilci PGD Smlednik in Zbilje so pogasili okoli 40 kvadratnih metrov trave in podrasti.

Ob 10.53 so gasilci PGD Kočevje pogasili približno 100 kvadratnih metrov goreče trave in grmičevja na Trati v Kočevju.

Ob 13.37 je v Željnah, občina Kočevje, gorelo na travniku ob gozdu. Gasilci PGD Šalka vas in Kočevje so pogasili okoli 20 kvadratnih metrov goreče trave in podrasti ter dva lesena stebra ograje.

Ob 15.10 so gasilci PGD Preserje pogasili okoli 250 kvadratnih metrov goreče trave v Preserjah v občini Brezovica.

Ob 15.16 je Ob sotočju gorel komunalni zabojnik in kosovni material ob transformatorski postaji. Aktivirani so bili gasilci GB Ljubljana, ki so odmaknili goreči material od objekta in požar pogasili.

Ob 17.47 je zagorela trava v Kočevju ob jezeru. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 19.04 je v naselju Klinja vas, občina Kočevje, gorela suha trava. Požar na dveh lokacijah v skupni površini okoli 520 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Klinja vas in Šalka vas.

Ob 19.38 je v naselju Nemška vas, občina Ribnica, gorel gozdiček pri gasilskem domu. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Nemška vas.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.28 je zagorelo pri naselju Dolga vas, občina Lendava. Travniški požar, ki je zajel poldrugi hektar površine so pogasili gasilci PGD Lendava.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.50 je v bližini naselja Bojanja vas, občina Metlika, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Radovica so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.46 so gasilci GB Ljubljana pogasili ko za smeti na Miklošičevi cesti v Ljubljani.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 16.30 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Gorenjske in Ljubljanske regije na travniku v Depali vasi, občina Trzin, uspešno uničila nemško minometno mino, kalibra 81 mm, ostanek iz druge svetovne vojne. Kraj uničenja je zavarovala policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.35 so našli neeksplodirano ubojno sredstvo v bližini mejnega prehoda Učeja v občini Bovec. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske so odstranili ročno bombo mase 0,2 kg italijanskega porekla iz II. svetovne vojne. Nevarno najdbo so do uničenja odpeljali v ustrezno skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.21 je v Razdelilni transformatorski postaji (RTP) Radenci na izvodu voda Ljutomer prišlo do izpada električne energije, ki so ga ob 10.33 odpravili delavci Elektra Maribor. Med tem časom je bilo 26 odjemalcev brez električne energije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.55 se je na cesto Boštanj–Tržišče, občina Sevnica, zaradi močnega sunka vetra podrlo drevo. Oviro, ki je oteževala promet so razrezali in odstranili delavci cestnega podjetja.

Izpostava Celje

Ob 14.07 so gasilci PGD Mozirje  s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše v kraju Brezje, občina Mozirje, in omogočili vstop reševalcem do obnemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.21 so gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata v kleti stanovanjske hiše na Klemenovi ulici v Ljubljani, v kateri je bila onemogla oseba.

Izpostava Maribor

Ob 1.14 so gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe na Ruški cesti v Mariboru.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.44 so v Ulici Otona Župančiča v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 13.03 so v Remčevi ulici na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala obnemogla oseba. V nadaljnjo oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP Ptuj.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/