Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 23. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.462.511 testiranj s PCR in HAG testi. 23. 3. 2021 je bilo opravljenih 34.699 testiranj, od tega 6.979 s PCR in 27.720 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.288 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,5 % pozitivnih testov. Do 23. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 191.217 in z dvema odmerkoma 104.563 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 23. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 500 bolnikov s COVID-19, od tega 99 na intenzivni negi, 52 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 9 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 24. 3. 2021 vključenih 1.142 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 140 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Skupaj s predsednikom Republike Slovenije je obiskal Štab CZ za Zasavje, kjer so predsednika seznanili z izvedenimi aktivnostmi Civilne zaščite ob epidemiji COVID-19 v Zasavju.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19. Nekatere občine so poročale o poslabšanju epidemiološke slike.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 11.43 je v Krškem v podjetju Vipap Krško pri opravljanju del delavcu stisnilo roko. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu in reševalcem ter poškodovanega prenesli do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 10.58 se je v Selah, občina Podčetrtek, pri delu v gozdu ponesrečil občan. Posredovali so prvi posredovalci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pristava pri Mestinju in reševalci NMP Šmarje pri Jelšah, vendar je oseba umrla na kraju dogodka.

Ob 13.02 se je v Razborju, občina Šentjur, oseba prevrnila s traktorjem. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine, vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP Šentjur pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 9.22 je v Ulici Antona Kodra v Cerkljah na Gorenjskem z odra padel delavec in se poškodoval. Oskrbeli so ga reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.08 se je v podjetju Hella Saturnus v Kamniku poškodoval delavec. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Ob 14.45 se je v podjetju Silgan d. o. o. na Agrokombinatski cesti v Ljubljani pri delu poškodoval delavec. Reševalci NMP Ljubljana so delavca oskrbeli ter prepeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 13.36 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala poškodovano osebo iz SB Brežice v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 13.39 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo UKC Ljubljana in inkubatorjem na krovu poletela v Brežice in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala novorojenčka v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 16.35 so v Čužnji vasi, občina Mokronog-Trebelno, začeli z akcijo iskanja pogrešane osebe. V iskalni akciji, ki jo je koordinirala policija, so sodelovali vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) Kinološke zveze Slovenije (KZS) Dolenjske regije in gasilci PGD Velika Strmica in Trebelno. Osebe do večera niso našli, je pa oseba ponoči sama prišla domov.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 17.15 je v naselju Gorenje Kamenje pri Dobrniču, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo obrnili na kolesa in postavili na cesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 8.13 so v naselju Veliki Dol, občina Krško, po sanaciji na požarišču ponovno začela tleti drva in krma. Gasilci PGD Veliki Kamen so na kraju z vodo zalili kraj požarišča.

Ob 12.18 so zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta v kraju Križe, občina Brežice. Gasilci PGD Križe 1999 in Spodnja Pohanca so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Celje

Ob 2.11 so na Prešernovi cesti v Velenju goreli stoli in mize pod stopniščem v Kulturnem domu. Gasilci PGD Velenje so požar, ki je zajel tudi elektro omarico, pogasili in prezračili dvorano za prireditve.

Ob 19.37 so v Gotovljah, občina Žalec, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Gotovlje, ki so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali gorenje saj, dimnik očistili ter ga pregledali s termo kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 21.04 so v Zgornjih Rojah, občina Žalec, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Šempeter, ki so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali gorenje saj, očistili dimnik ter ga pregledali s termo kamero. Gasilci PGD Žalec so nudili pomoč pri dostopu do dimnika z avto lestvijo. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.44 so na Cesti Zasavskega bataljona v Litiji zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Litija so počakali do izgoretja in opravili preventivni pregled okolice.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 10.21 je v naselju Orešje nad Sevnico, občina Sevnica, gorela podrast na travnato gozdni površini. Požar na površini okoli 550 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Sevnica.

Ob 17.41 je ob Elektrarniški cesti v Brestanici, občina Krško, zagorelo v naravi. Gasilci PGE Krško in PGD Brestanica so pogasili požar podrasti na površini okoli 25 arov.

Izpostava Celje

Ob 12.03 je v naselju Vonarje, občina Podčetrtek, zagorelo grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGD Pristava pri Mestinju.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.19 sta v Dolnjih Ložinah v občini Kočevje na površini okoli 1,5 hektarja goreli suha trava in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Ložine.

Ob 12.01 so gasilci PGD Vrhnika in Verd v gozdu, pod daljnovodom, v bližini Starega Malna, občina Vrhnika, pogasili požar suhe trave in gozdne podrasti. Zaradi razgibanega terena obstaja večja možnost ponovnega vžiga posameznih žarišč, zato bodo gasilci PGD Vrhnika do večernih ur periodično opravljali pregled požarišča.

Ob 13.41 sta nad naseljem Preska nad Kostrevnico v občini Šmartno pri Litiji gorela trava in grmičast gozd na površini okoli 2500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Liberga in Šmartno pri Litiji.

Ob 14.29 so na območju Travne gore v občini Sodražica goreli podrast, grmovje in nekaj dreves na površini okoli 4 hektarjev. Požar so pogasili gasilci PGD Sodražica.

Ob 15.57 je ob Kopališki ulici v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, na manjši površini gorela trava. Pred prihodom gasilcev PGD Višnja Gora je trava dogorela. Gasilci so področje le še zalili z vodo.

Ob 20.18 je v Kočevju pri železniški postaji gorela trava. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini približno 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.21 sta v bližini naselja Hleviše, občina Idrija, goreli trava in podrast na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Idrija.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.48 je na Mirnopeški cesti v Novem mestu na deponiji gorela suha slama. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov in volumna okoli 100 kubičnih metrov.

Ob 13.47 so v ulici Pod Barončevim hribom v Novem mestu goreli kupi suhih vej in debla dreves. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov

Izpostava Postojna

Ob 11.26 je v Sežani ob avtocesti Fernetiči–Sežana gorela trava in grmičevje. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana, ki so pogasili požar na površini okoli 0,5 hektarja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 0.16 so na Florjanski ulici v Sevnici gasilci PGD Sevnica so posuli in očistili razlite motorne tekočine po dvorišču stanovanjskega objekta na površini okoli 50 kvadratnih metrih.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.03 so bile Podgradu, občina Ljubljana, na Savi opažene pene. Gasilci Gasilske brigade (GB) so pregledali reko od Zaloga dol vodno, vendar nikjer ni bilo opaziti večje koncentracije, zgolj manjše penjenje. Gasilci so vzeli vzorce in opravili testiranje, ki ni pokazalo odstopanja od normalne vrednosti.

Izpostava Postojna

Ob 18.44 so v potoku Sušec v Ilirski Bistrici opazili belo tekočino. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so na kraju ugotovili da gre za hladilno vodo vrtalnega stroja za vrtanje v steno. O dogodku je bila obveščena policija in dežurni Vodno gospodarskega podjetja (VGP) Drava.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.16 so gasilci PGD Kolovrat v naselju Kandrše, občina Zagorje ob Savi, oprali okoli 500 metrov cestišča, ki je bilo onesnaženo z gnojnico.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.02 je v naselju Gorenje Polje v občini Kanal občanka ob hiši naletela na Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 30,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne in topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave prav tako iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.03 sta v gozdu nad vasjo Vrsno, občina Kobarid, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.45 sta v ulici Pod Škabrijelom v Kromberku, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato Torpedina ,kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 6.25 so na Poštni ulici v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj pristojnim službam nudili pomoč pri prenosu trupla iz kanjona reke Kokre.

Ob 13.28 je v stanovanju v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju iztekala voda iz radiatorja. Gasilci GARS Kranj so zaustavili iztekanje vode in jo počistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.36 je v Bukovčevi ulici na Viru v občini Domžale starejša oseba padla v stanovanju. Gasilci Centar za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so s tehničnim posegom odprli vrata, nudili pomoč padli osebi in jo prenesli do reševalnega vozila, od koder so jo reševalci NMP Domžale prepeljali v bolnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.25 se je v ulici Mestne njive v Novem mestu udrla zaščitna rešetka na svetlobnem jašku zaklonišča v večstanovanjskem objektu. Gasilci GRC Novo mesto so jašek pokrili in mesto označili s trakom. Za dokončno sanacijo bo poskrbel upravljavec objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.22 so na Vorančevem trgu v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec nudili tehnično pomoč z avto lestvijo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/