Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 27. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.586.119 testiranj s PCR in HAG testi. 27. 3. 2021 je bilo opravljenih 10.041 testiranj, od tega 3.461 s PCR in 6.580 s HAG testi. Potrjenih je bilo 640 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,5 % pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 27. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 499 bolnikov s COVID-19, od tega 105 na intenzivni negi, 29 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 28. 3. 2021 vključenih 425 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 14 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ima med vikendom organizirano dežurstvo. O posebnostih danes niso poročala.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 13.58 je v Tenetišah, občina Kranj, prišlo do prometne nesreče enega osebnega vozila. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom vozilo dvignili in postavili nazaj na kolesa, na vozilu odklopili akumulator ter zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.32 je na Tržaški cesti na Brezovici osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, iz vozila iznesli poškodovano osebo in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana. Reševalci so poškodovanca na kraju dokončno oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.49 je v kraju Zali breg v občini Brda voznik motocikla zapeljal z vozišča in se zaletel v hišo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, reševalci NMP Nova Gorica in patrulja policije Policijske postaje (PP) Nova Gorica.

Ob 15.02 je v križišču za Dolgo Poljano, na cesti Ajdovščina–Vipava, občina Ajdovščina, osebno vozilo zbilo kolesarja. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Ajdovščina pri oskrbi poškodovanega kolesarja, ki je bil nato z reševalnim vozilom prepeljan v Splošno bolnišnico (SB) dr. Franca Derganca v Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 3.29 je na Ulici II. prekomorskih brigad v Kopru gorelo v pomožnem prostoru ob garaži. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so požar pogasili, iz prostora iznesli tri jeklenke in ostale pogorele stvari.

Izpostava Kranj

Ob 0.39 se je na Cesti Borisa Kidriča v naselju Slovenski Javornik, občina Jesenice, v kuhinji stanovanja na štedilniku žgala pozabljena hrana. Gasilci GARS Jesenice in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Koroška Bela so hrano odstavili iz štedilnika in prezračili stanovanje.

Ob 12.06 so se v Poljanah nad Škofjo Loko, občina Gorenja vas - Poljane, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Poljane so požar pogasili, dimnik in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 13.09 so v Šutni, občina Kranj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili, dimnik očistili, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico dimnika ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 14.19 so se v Rodinah, občina Žirovnica, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev GARS Jesenice so saje v dimniku že same pogorele. Gasilci so preverili okolico dimnika in dimniško tuljavo. Do prihoda dimnikarske službe so odsvetovali kurjenje v kaminu. Gašenje ni bilo potrebno.

Ob 19.46 so se na Gorenjski cesti, občina Naklo, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Naklo so požar pogasili, pregledali okolico s termo kamero ter prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.11 je na Bregu pri Ribnici v gozdičku zagorela manjša koča. Gasilci PGD Ribnica in Dolenji Lazi so požar, ki je kočo v celoti uničil, pogasili. 

Ob 13.24 je v Kamnikarjevi ulici na Lavrici, občin Škofljica, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci vseh gasilskih društev v Gasilski zvezi (GZ) Škofljica. Požar je pogašen, kuhinja pa uničena.

Ob 18.10 so v naselju Soteska, občina Kamnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik in Nevlje so zavarovali kraj dogodka, izpraznili kurišče in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Požar v dimniku pogasili z ročnim gasilnim aparatom na prah ter z dimnikarsko utežjo po večkratnih poskusih prebili dimno tuljavo.

Ob 20.03 je na Linhartovi cesti v Ljubljani gorela plastenka razkužila v 4. nadstropju stanovanjskega bloka. Stanovalec je sam pogasil požar, gasilci GB Ljubljana pa so pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.34 so v kraju Zatolmin v občini Tolmini gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so saje pogasili, očistili dimniško tuljavo ter opravili pregled okolice dimnika s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.58 sta na Poti na Fužine v Ljubljani ob garažah goreli osebni vozili. Z gašenjem požara sta pričela policista, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje N. Polje. Gasilci so tudi na vozilih odklopili akumulatorja in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.27 je v Kotarjevi ulici v Šentjerneju na parkirišču gorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev so požar pogasili domačini. Gasilci PGD Šentjernej so vozilo pregledali s termovizijsko kamero

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 22.53 so v romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorele odpadne avtomobilske gume. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 16.30 so ob kanalu Fazani v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper in PGD Piran pogasili manjši požar na prostem. Zgorelo je okoli 200 kvadratih metrov trave in trstičja.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.55 je ob vzhodni ljubljanski obvoznici med dvema železniškima tiroma gorel kup odpadkov na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.41 so ob nasipu reke Mure pri naselju Bakovci, občina Murska Sobota, gorele suhe veje in podrastje v velikosti okoli 30 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Bakovci, ki so požar omejili in pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.17 so pred naseljem Sanabor v občini Vipava gasilci PGD Vrhpolje pogasili nepogašeno kurišče, zaradi bližine gozda, da ne bi prišlo do vžiga tekom noči.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.05 sta v naselju Vejar, občina Trebnje, gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Trebnje in Račje selo so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.04 sta na Martina Krpana ulici v Ljubljani gorela zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.30 je na cesti Idrija – Godovič, občina Idrija, zaradi povoženega kamna na vozišču iz osebnega vozila iztekalo olje. Gasilci PGD Idrija so oljni madež v dolžini okoli 300 metrov nevtralizirali in očistili vozišče. O dogodku so bili obveščeni tudi dežurni delavci cestnega podjetja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 18.03 so v naselju Kompole, občina Štore, domačini našli topovski izstrelek, nemške izdelave iz druge svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so najdbo v prisotnosti policije uničili na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.56 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije posredovala v gozdu pri Solkanu, občina Nova Gorica, kjer sta odstranila in spravila na varno do uničenja najdeno topovsko granato, kalibra 80 mm, teže 7,5 kg, avstrijske izdelave in topovski vžigalnik italijanske izdelave. Obe nevarni najdbi sta iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 18.45 sta v bližini Modrejc, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 15,5 kg. Vse najdbe izvirajo iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.49 so v Cankarjevi ulici v Radovljici gasilci PGD Radovljica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 12.54 je na Cankarjevi cesti v Tržiču obolela oseba v stanovanju padla in potrebovala pomoč. Gasili PGD Tržič so s pomočjo vrvne tehnike vstopili v stanovanje in tako omogočili vstop reševalcem NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/