Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) je novoustanovljen center 2. kategorije pod okriljem Organizacije Združenih narodov za izobraževanje znanost in kulturo (UNESCO) ter prvi in edini, ki se neposredno osredotoča na umetno inteligenco (UI) na globalnem področju. Deluje na institutu Jožef Stefan, njegov doseg pa je globalen. Vzpostavitev centra IRCAI v Sloveniji je dokaz, da imajo slovenski raziskovalci vodilno vlogo na tem znanstvenem področju in da Slovenija nudi primerno okolje za vzpostavitev tovrstnega centra.
logo

IRCAI, mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco | Avtor: ircai.org

Znanstveni dosežki bodo v Sloveniji tako še dodatno oplemeniteni s povezavami in spodbudami obstoja raziskovalnega centra, ki se UI loteva celostno in z vizijo doseganja trajnostnih ciljev Združenih narodov. Slovenija je na področju umetne inteligence izredno ambiciozna, saj izhaja iz skoraj polstoletnih izkušenj izvajanja raziskovalnih aktivnosti ter temu primernega velikega števila mednarodno priznanih raziskovalnih rezultatov na tem področju.

V letu, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije in ima med prioritetami izpostavljeno tudi krepitev gospodarske prenove Unije, temelječe na digitalnem in zelenem prehodu, predstavlja slovesna otvoritev in delovanje IRCAI dodano vrednost prizadevanjem Evropske unije na področju trajnostnega razvoja digitalizacije in umetne inteligence.