Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 30. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.682.080 testiranj s PCR in HAG testi. 30. 3. 2021 je bilo opravljenih 31.330 testiranj, od tega 7.206 s PCR in 24.124 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.558 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 21,6% od pozitivnih PCR testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 30. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 500 bolnikov s COVID-19, od tega 111 na intenzivni negi, 66 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 31. 3. 2021 vključenih 986 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 143 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

V Uradnem listu RS, št. 47/21 so bili objavljeni odloki, ki določajo omejitve in prepovedi, ki bodo veljali od 1. do 11. aprila. 2021, zaradi ustavljanja javnega življenja v Sloveniji, s ciljem omejitve širjenja SARS-CoV-2 in zmanjšanja števila oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo.

 

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Spremljal je predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob obisku Štaba Civilne zaščite (CZ) za Vzhodno Štajersko.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju proti COVID-19.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID- 19. Zaradi ukrepov, ki bodo veljali od 1. do 11. aprila 2021, so potekala usklajevanja glede organizacije dela, zagotavljanja varstva otrok za starše, ki nimajo možnosti za njihovo varstvo ter zagotavljanja toplih obrokov med izobraževanjem na daljavo.

Gasilske enote širšega pomena so razkuževale objekte v javni rabi.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 19.03 so na Planjavi v občini Solčava s pomočjo helikopterja Slovenske vojske in ekipo gorskih reševalcev Gorske reševalne službe (GRS) Celje, iz stene s pomočjo vitle rešili nepoškodovanega turnega smučarja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.18 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala poškodovano osebo iz Idrije v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.29 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radelj bo Dravi v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.12 sta v naselju Brod v Podbočju, občina Krško, trčila motorist in osebno vozilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Krško. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili bateriji na vozilih in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista do reševalnega vozila. Reševalci so voznico osebnega vozila prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice, motorista pa v UC Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 14.46 sta na avtocesti med Šentrupertom in Vranskim v občini Tabor trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, nudili pomoč reševalcem NMP in posipali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju nesreče.

Izpostava Kranj

Ob 11.17 je na avtocesti Kranj–Jesenice, pri priključku Kranj zahod, osebno vozilo zletelo iz avtoceste in se zaletelo v obcestne oznake. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulator in sanirali razlite tekočine. Reševalci NMP Kranj so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 15.38 sta v križišču na Bobovku, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulatorja, sanirali iztekle tekočine in reševalcem NMP Kranj pomagali pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.44 so na štajerski avtocesti Šentjakob–Domžale trčili osebni vozili in avtobus. Gasilci gasilske brigade (GB) Ljubljana in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli razlite motorne tekočine z absorbentom. Gasilci so zavarovali mesto nesreče in pregledali udeležence prometne nesreče. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe. Poškodovane so bile tri osebe, ki so same poiskale medicinsko pomoč.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.55 je v bližini kraja Potoče osebni avto zbil kolesarja. Pomoč so mu nudili reševalci NMP Ajdovščina in gasilci gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.29 se je na Trgu Franca Fakina v Trbovljah iz neznanega vzroka voznik s kombiniranim vozilom zaletel v avtobusno postajališče. Posredovali so gasilci PGD Trbovlje-mesto, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila odpeljana v splošno bolnišnico (SB) Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.09 je v Zgornji Rečici v občini Laško zagorela elektro omara na stanovanjski hiši, ogenj pa se je razširil na material zložen ob hiši. Gasilci PGD Rečica in Laško so požar omejili in pogasili ter pregledali okolico požara s termo kamero.

Izpostava Maribor

Ob 17.53 se je v Panonski ulici v Mariboru v varovanem stanovanju sprožil javljalnik požara zaradi pozabljene hrane na štedilniku. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so odstranili posodo s štedilnika in prezračili prostore stanovanja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.23 se je v naselju Branik, občina Nova Gorica, gorelo na elektro napeljavi v stanovanjskem objektu. Požar je občan pogasli pred prihodom gasilcev PGD Dornberk in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so nato dokončno požar pogasili in prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.36 je v Perudini, občina Črnomelj, gorel pomožen lesen objekt. Gasilci PGD Vinica in Hrast-Perudina so pogasili objekt velikosti 8 x 5m, ki je bil v požaru uničen. Vzrok požara bodo raziskale pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 21.11 je v naselju Lancova vas, občina Videm, zagorelo mansarda stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Tržec, Sela in Videm pri Ptuju so zavarovali kraj dogodka in ogenj, ki je uničil zgornji del objekta, omejili in pogasili. Objekt so pregledali s termovizijsko kamero ter ga začasno sanirali. Ena poškodovana oseba je bila s strani NMP Ptuj oskrbljena na kraju dogodka.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 13.19 je v Črnoliški ulici v Šentjurju zagorelo osebno vozilo. Občani so omejil požar pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Šentjur in Slivnico so pogasili požar.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.50 je na parkirišču ZD Novo mesto gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar. Vozilo je uničeno. Obveščene so pristojne službe.

Ob 15.22 je v Novem mestu v križišču Šmihelske in Kandijske ceste gorelo kombinirano vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar pogasili. Vozilo je poškodovano.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 4.28 so v naselju Zakot, občina Brežice, gorela drva poleg hleva. Požar so pogasili gasilci PGD Brežice, Brežice okolica, Bukošek in Cerina ter premetali drva in objekt pregledali s termo kamero.

Ob 19.41 so v Gornjem Brezovem, občina Sevnica, posredovali gasilci PGD Sevnica, kjer so ob železniški progi goreli trije tramovi in trava. Gasilci so požar pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 13.31 je v naselju Ješovec pri Kozjem v občini Kozje pri kurjenju na travniku ogenj ušel iz nadzora in se razširil v gozd. Gasilci PGD Kozje , Lesično-Zagorje-Pilštanj , Buče in Podsreda so omejili in pogasili požar ter prekopali posamezna žarišča. Požar je poškodoval približno 1000 kvadratnih metrov podrasti v gozdu.

Ob 16.34 je v Bistrici, občina Kozje, gorel travnik in podrast v gozdu. Gasilci PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje, Kozje, Buče in Podsreda so omejili in pogasili požar in prekopali posamezna žarišča. Ogenj je poškodoval približno 1500 kvadratnih metrov podrasti v gozdu. Pri intervenciji se je poškodoval eden gasilec. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so ga oskrbeli na kraju in ga odpeljali v SB Celje v nadaljnjo oskrbo.

Ob 20.25 je v Latkovi vasi, občina Prebold, gorel kup odpadnega vejevja in lesa. Posredovali so gasilci PGD Latkova vas in Prebold, ki so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 17.38 je gorelo v naravi pod vasjo Labor, občina Koper. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči, ki so travniški požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.50 je pri naselju Topol pri Medvodah, občina Medvode, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Sora, Preska Medvode in Spodnje Pirniče-Vikrče-Zavrh so pogasili požar na površini približno 500 kvadratnih metrov. Lastnik parcele se je pri gašenju opekel in sam poiskal zdravniško pomoč.

Ob 10.45 so na gozdi jasi v bližini bajerja Zacurek, v naselju Šmarje-Sap, občina Grosuplje, gasilci PGD Šmarje Sap pogasili kup odpadnega vejevja, ki je gorel brez nadzora. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 15.47 je v Mali Gori, občina Kočevje, kurjenje na travniku ušlo nadzoru. Gasilci PGD Stara Cerkev in Kočevje so pogasili okoli 4000 kvadratnih metrov goreče trave in leseno vrtno lopo velikosti 6x8 metrov. Lopa je bila v požaru uničena.

Ob 20.00 so Ob Savi v Ljubljani gorele veje in zeleni odrez na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Vižmarje Brod.

Izpostava Maribor

Ob 20.54 so v Spodnji Voličini, občina Lenart, gasilci PGD Voličina, posredovali v požaru v naravi, kjer je brez nadzora gorelo okoli 3 kubične metre vejevja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.33 je v naselju Kuršinci, občina Ljutomer, gorelo na travniku. Požar, ki je zajel okrog 1500 kvadratnih metrov površine, so pogasili gasilci PGD Radoslavci, Precetinci, Ljutomer in Mala Nedelja.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.15 sta v bližini naselja Bogneča vas, občina Mokronog-Trebelno, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Štatenberk so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Ob 15.22 sta v bližini naselja Fučkovci, občina Črnomelj, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Adlešiči so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 19.40 so na Poganškem vrhu v Novem mestu goreli kupi vejevja. Gasilci GRC novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 60 kvadratnih metrov.

Ob 19.59 je gorelo pri naselju Hrastovica, občina Mokronog-Trebelno. Požar ob železniški progi so pogasili gasilci PGD Mokronog. Zgorelo je približno tisoč kvadratnih metrov suhe trave in podrasti.

Izpostava Postojna

Ob 14.10 sta pri naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini približno pol hektarja so pogasili gasilci PGD Podgrad.

Ob 15.29 je ob Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici, opažen manjši požar v naravnem okolju. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar suhe trave in podrasti na površini okrog 50 kvadratnih metrov ter območje preventivno obilneje zalili z vodo.

Ob 20.00 sta med naseljem Trnje in Slovensko vasjo, občina Pivka, gorela trava in grmičevje. Posredovali so gasilci PGD Pivka. Pogasili so požar na površini približno sto kvadratnih metrov.

Ob 22.10 je v bližini naselja Orlek, občina Sežana, gorelo ob železniški progi. Gasilci iz Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana so pogasili in izdatno zalili približno 0,14 hektarja površine v zaraščanju.

Izpostava Ptuj

Ob 12.38 je v naselju Stoperce, občina Majšperk, pri kurjenju odpadnega vejevja občanu ušel ogenj izpod nadzora in se razširil na podrast v bližnjem gozdu. Gasilci PGD Stoperce, Majšperk, Majšperk-Breg, Medvedce in Ptujska Gora so požar na površini okoli enega hektarja omejili in pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.59 je v Adamičevi ulici v Ljubljani goreli trije zabojniki za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Ogenj je dva zabojnika uničil, enega pa poškodoval.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 15.41 je na Cesti v Gabrovo naselje v Divači pri gradbenih delih prišlo do poškodovanja nezaščitene plinske instalacije ter posledično do uhajanja plina. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Divača so zavarovali območje dogodka, preprečili nadaljnje uhajanje plina, izmerili prisotnost plinov v ozračju in podtalni infrastrukturi ter jo prezračili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.00 je na Mariborski cesti v Celju iztekalo gorivo iz osebnega vozila na parkirišču trgovskega centra. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, posipali in očistili razlito gorivo po cestišču.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.11 je na Rudarski cesti v Trbovljah iz okvarjenega rezervoarja tovornega vozila iztekalo olje. Gasilci PGD Trbovlje mesto so posuli oljni madež ter zatesnili rezervoar in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 18.25 so v Naselju Žibrše, občina Logatec, v strugi potoka, ki izteka iz Erikovega bajerja naleteli na Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije so ročno bombo M35, kalibra 55 mm, Jugoslovanske izdelave in vžigalnik nemške topovske granate, kalibra 105mm, zaradi dotrajanosti uničili na primernem kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 so v Kalu nad Kanalom, občina Kanal ob Soči, pri urejanju vrta našli topovsko granato, kalibra 149 mm, z maso 41,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 12.51 sta v bližini kraja Deskle, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 22,2 kg. Vse najdbe so iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.30 so v Šmiklavžu pri Škofji vas v občini Celje gasilci PGE Celje odstranili drevo, ki je ogrožalo občane.

Ob 16.34 so na Badovinčevi ulici v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala stanovanjske stavbe.

Ob 21.12 so na Ljubljanski cesti v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom zaprli dovodna ventila na radiatorju in s tem preprečili iztekanje vode iz poškodovanega radiatorja.

Ob 21.53 so na Prešernovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s pomočjo avto lestve vstopili preko balkona v stanovanje in odprli vrata reševalcem, ki so nudili pomoč oboleli osebi.

Izpostava Kranj

Ob 14.44 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj rešili osebo iz okvarjenega dvigala v večstanovanjski stavbi. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Ob 15.55 so v Mostah, občina Žirovnica, gasilci GARS Jesenice z tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem do onemogle osebe.

Ob 17.38 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj rešili osebo iz okvarjenega dvigala stanovanjske stavbe.

Ob 19.35 so v Vrečkovi ulici v Ljubljani gasilci GARS Kranj rešili osebe iz okvarjenega dvigala stanovanjskega bloka.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.29 so na Vrhovcih v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu ter policistom in reševalcem omogočili dostop do preminule osebe.

Ob 12.56 so na Tržaški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja večstanovanjske stavbe, v katerem so našli preminulo starejšo osebo.

Ob 13.30 so v Slomškovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 16.58 je v stanovanju bloka na Šmarski cesti v Litiji iztekala voda. Gasilci PGD Litija so zaprli glavni ventil vode. Lastnik pa je odklenil stanovanje in odpravil napako.

Izpostava Maribor

Ob 20.31 si na Lackovi cesti v Pekrah, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor, z vrvno tehniko iz vodnjaka rešili nepoškodovanega psa.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/