Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 5. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.775.896 testiranj s PCR in HAG testi. 5. 4. 2021 je bilo opravljenih 5.390 testiranj, od tega 1.879 s PCR in 3.511 s HAG testi. Potrjenih je bilo 273 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 14,5 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 5. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 573 bolnikov s COVID-19, od tega 132 na intenzivni negi, 23 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je sedem oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 6. 4. 2021 vključenih 704 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 111 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Potekala so testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Skladno s sprejetim sklepom Vlade RS med 1. 4. in 11. 4. 2021 izvajajo le nujne naloge. Ministrstva, ki so poslala poročilo, o posebnostih niso poročala.

 

Snegolom

Zaradi novozapadlega snega so imeli predvsem v dopoldanskem času na območjih občin Brežice, Krško, Sevnica, Laško, Dol pri Ljubljani, Litija, Ljubljana, Maribor, Slovenska Bistrica, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Novo mesto, Šentjernej, Kidričevo, Hrastnik in Zagorje ob Savi gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter delavci elektro podjetij precej dela z odstranjevanjem podrtih dreves, ki so se podrla na cestišča in ovirala promet. Posredovali so tudi zaradi nadstreška in montažnega šotora, ki sta se podrla pod težo snega v Ljubljani in Slovenski Bistrici. Regijski centri za obveščanje po državi so zabeležili 23 dogodkov in aktivirali 14 prostovoljnih in eno poklicno enoto.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.51 dalje je zaradi močnih sunkov burje, ki so dosegali hitrost do 130 kilometrov, pričela veljati zapora prometa 2. stopnje na hitri cesti (HC), razcep Nanos–Ajdovščina v občini Vipava in Ajdovščina –Selo v občini Ajdovščin. Zapora prometa je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami in hladilniki.

Med 15.16 in 17.15 je bila zaradi močnih sunkov burje, ki so v sunkih dosegali hitrost do 100 kilometrov na uro, na regionalni cesti Selo–Ajševica–Vogrsko, občina Nova Gorica, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Promet je bil omejen za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 17.15 dalje je bila regionalna cesti Selo–Ajševica–Vogrsko, občina Nova Gorica, normalno prevozna. Ni omejitev.

Ob 20.29 je bila zapora prometa za določene kategorije vozil preklicana tudi na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Selo. Odsek hitre ceste H4 je normalno prevozen za vsa vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.30 se je na regionalni cesti Kočevje–Ribnica v bližini naselja Nove Ložine, občina Kočevje, prevrnilo kombinirano vozilo z otroki. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje so na kraju ugotovili, da so vsi udeleženci že varno iz vozila. Premestili so jih v mimoidoči avtobus. En otrok je bil v nesreči poškodovan in je bil odpeljan v zdravstveni dom. Ostali so bili odpeljani na preventivni pregled z avtobusom. Gasilci so zavarovali kraj dogodka ter usmerjali promet do prihoda policistov.

Ob 8.53 sta na magistralni cesti Medvode–Kranj v občini Medvode trčila tovorno in osebno vozilo. V trčenju je voznik osebnega vozila izgubil življenje. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, tovorno vozilo izvlekli na cestišče in s tehničnim posegom preminulega rešili iz vozila.

Ob 12.58 je na regionalni cesti Turjak–Ribnica v bližini Dolenjih Podpoljan, občina Ribnica, osebno vozila zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter vozilo potegnili nazaj na cestišče. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ribnica so pregledali dve osebi, ki pa nista bili poškodovani.

Ob 14.27 se je v naselju Šutna, občina Kamnik, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Poleg policije in reševalcev NMP so posredovali tudi gasilci PGD Kamnik. Nudili so pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.25 so v Bazoviški ulici v Tolminu trčila tri vozila. Tovorno vozilo s prikolico je zaneslo in je prikolica trčila v dva osebna vozila. Eno vozilo je nato pristalo v bližnji hiši. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci PGD Tolmin so nudili pomoč avtovleki pri nakladanju vozila, usmerjali promet na kraju dogodka ter nevtralizirali razlite tekočine po vozišču.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.48 je na cesti Metlika—Novo mesto pri naselju Dole, občina Metlika, tovorno vozilo s prikolico zapeljalo s cestišča, se prevrnilo na bok in pri tem se je raztresel tovor - koruza. Gasilci PGD Črnomelj so odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine, razsvetljevali kraj nesreče in pomagali policiji ter delavcem cestnega podjetja. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Metlika so voznika na kraju oskrbeli in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. V času odstranjevanja posledic nesreče je bil promet urejen izmenično enosmerno.

Izpostava Postojna

Ob 7.25 je v naselju Topol, občina Bloke, osebno vozilo zaneslo na nasprotni pas vozišča v drugo osebno vozilo, ki je vleklo prikolico za prevoz živali. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP. V nesreči je bila ena oseba težje poškodovana druga pa lažje. V nesreči je bil lažje poškodovan tudi konj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.06 so v Šentjanžu pri Radljah v občini Radlje ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi izvlekli osebno vozilo, ki je zdrsnilo s cestišča in obstalo na previsu.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.20 je v Spodnjih Krašah v občini Nazarje zagorelo pri peči v kurilnici stanovanjske hiše. Začetni požar so pogasili občani. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti, Gorica ob Dreti in Nazarje so prezračili in pregledali prostor.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 18.09 je na Cesti krških žrtev v Krškem zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so požar pogasili, odklopili akumulator in očistili vozišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.33 je v Ulici Bratov Hvalič v Kromberku, občina Nova Gorica, gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 19.35 je bil na Poti v Konjsko v Vojniku zaznan vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odkrili mesto puščanja, zaprli zunanji ventil na plinohramu, ter preverili količino preostalega plina. V sodelovanju z dežurni vzdrževalcem pristojnega podjetja so prečrpali preostanek plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.01 sta na Ljubljanski cesti v Dragomeru trčili tovorno in osebno vozilo, pri tem je prišlo do poškodbe rezervoarja, iz katerega je iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana so v sode prečrpali okoli 300 litrov goriva in po izteklem gorivu posuli vpojna sredstva. Cestno podjetje je očistilo onesnaženo površino, nevarne odpadke pa je prevzelo pristojno podjetje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.33 sta v Novi vasi v občini Miren – Kostanjevica regijska pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in prepeljala v ustrezno skladišče najdeno 75 milimetrsko topovsko granato, mase 5,45 kg, avstrijskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.11 na Cesti XIV. divizije v Štorah iztekala voda v stanovanju. Gasilci PGD Štore so v prisotnosti policije vstopili v stanovanje in zaprli ventil.

Ob 14.26 so na Cesti Borisa Kraigherja v Velenju gasilci PGD Velenje pod vodstvom policije odprli vhodna vrata, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Kranj

Ob 7.28 je v Šolski ulici v Škofji Loki v kurilnici počila vodovodna cev. Gasilci PGD Škofja Loka so vodo zaprli in izteklo vodo posesali.

Ob 14.03 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom vstopili v stanovanje ter omogočili reševalcem NMP Jesenice vstop v stanovanje in jim nudili pomoč pri prenosu in oskrbi obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.44 so na Zaloški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 12.47 so v naselju Krašce, občina Moravce, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Ob 14.27 so v bližini Ihanske ceste v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Postojna

Ob 9.16 so v naselju Velika Bukovica, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja objekta do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ilirska Bistrica so obolelo osebo oskrbela in prepeljala v bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.53 se je na regionalno cesto Dravograd–Maribor, v naselju Vrata, podrlo drevo. Odstranili so ga dežurni delavci cestnega podjetja Vzdrževanje in obnova cest (VOC).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je v sredo in četrtek v večjem delu Slovenije velika nevarnost jutranje pozebe.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Razmere v gorah

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/