Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

 V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 7. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.839.758 testiranj s PCR in HAG testi. 7. 4. 2021 je bilo opravljenih 26.150 testiranj, od tega 5.360 s PCR in 20.790 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.527 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 28,5 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 7. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 599 bolnikov s COVID-19, od tega 129 na intenzivni negi, 56 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je pet oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 8. 4. 2021 vključenih 806 pripadnikov CZ in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 148 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov učencem in dijakom med izobraževanjem na daljavo.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Skladno s sprejetim sklepom Vlade RS med 1. 4. in 11. 4. 2021 izvajajo le nujne naloge. Ministrstva, ki so poslala poročilo, o posebnostih niso poročala.  

 

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 7.37 je v Zagradu, občina Radeče, prišlo do skalnega podora. Obveščene so bile pristojne občinske službe, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Svibno pa so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč geologu pri ogledu.

 

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

Izpostava Ljubljana

Ob 9.09 so v Regijski center za obveščanje Ljubljana dobili s strani vodje lovišča obvestilo, da je v gozdu v bližini Koprivnika v občini Kočevje, najden poginul divji prašič, ki naj bi ga delno zakopal medved. Zaradi suma na prašičjo kugo, je bila obveščena Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki bo postopala po protokolu v zvezi s poginom divjih prašičev.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.08 je na Rožniku v Ljubljani sprehajalec padel in si zlomil roko. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so poškodovanega oskrbeli ter ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 13.32 se je začela iskalna akcija pogrešane osebe na območju Blejskega Vintgarja v občini Gorje. V akciji iskanja so posredovali poleg policije tudi gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica, vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRSP), Kinološke zveze Slovenije (KZS) in Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) za območje Gorenjske. Pregledali so širše območje soteske Vintgar, pogrešane osebe pa niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.35 sta pri avtocestnem izvozu Obrežje, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje motornih tekočin in po že razlitih posuli vpojna sredstva. Nudili so tudi pomoč policistom, DARS-u in vlečni službi pri odstranitvi vozil. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 10.45 je v Lajšah pri Selcah, občina Železniki, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator, vozilo dvignili in postavili nazaj na kolesa ter očistili razlite motorne tekočine na cestišču. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka, nato pa ga je dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 11.28 je na Bukovškem polju, občina Škofja Loka, prišlo do prometne nesreče dveh osebnih vozil. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.16 je na vzhodni ljubljanski obvoznici na razcepu proti Bizoviku, v ovinku, še iz neznanega vzroka, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v začasne obcestne označbe oziroma table. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljan so na vozilu odklopili akumulator in zavarovali kraj nesreče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Okoli 20.00 se je v Podpeči, občina Brezovica, osebno vozilo zaletelo v obcestno škarpo, nato še v nasproti vozeči avtobus, zapeljalo na dvorišče stanovanjske hiše, kjer je zadelo osebno vozilo ter preko dvorišča prepeljalo v potok. Voznik in sopotnik sta sama zlezla iz vozila in potoka, na kraju so ju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, vozilo s pomočjo avtodvigala dvignili iz potoka in ga postavili na cestišče, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po cestišču iztekle motorne tekočine ter v potok namestili lovilna črevesa in pivnike, ki jih bodo danes tekom dneva kontrolirali in zamenjali. Dežurni delavec Cestnega podjetja Nova Gorica je cestišče saniral in ga zaradi nizkih temperatur posul s soljo. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.48 sta na Celjski cesti v Slovenj Gradcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter pomagali vlečni službi pri nalaganju poškodovanih vozil. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.13 je v Vodicah pri Slivnici, občina Šentjur, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Ogenj je pri tem poškodoval cev vodovodne napeljave, iztekla voda pa je delno pogasila požar. Posredovali so gasilci PGD Slivnica in Šentjur, ki so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar, iznesli na prosto ožgan inventar in pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 20.00 je v naselju Možjanca, občina Preddvor, gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Preddvor in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in pregledali okolico dimnika s toplotno kamero. Škode ni.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.34 je v skladišču podjetja Spar na Letališki cesti v Ljubljani zagorelo na preši za stiskanje kartona. Zaposleni so omejevali ogenj s pomočjo evro hidranta in odklopili napravo iz električnega omrežja do prihoda gasilcev GB Ljubljana, ki so odprli vrata zabojnika ter prelili poškodovan del vsebine. Škoda ni bila povzročena.

Ob 20.52 so v Zbiljah, občina Medvode, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev PGD Zbilje, ki so dimnik ohladili, kurišče izpraznili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 20.02 je zagorelo v Domu na Osankarici, občina Slovenska Bistrica. Posredovali so gasilci PGD Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno, ki so požar pogasili. V požaru je v celoti zgorel dom, gasilci so uspeli obvarovali le del stavbe, kjer se nahaja muzej. Zaradi pojava manjših žarišč so na požarišču ostali gasilci PGD Kebelj na požarni straži. Po požaru se je del objekta porušil. Škoda še ni znana, je pa po prvih podatkih velika.

Ob 20.09 so v naselju Bezena, občina Ruše, gorele so saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Bistrica ob Dravi, ki so varovali objekt do izgoretja saj v dimniku. Po končani intervenciji so tudi obvestili pristojno dimnikarsko službo.

Izpostava Postojna

Ob 19.32 so v naselju Hrašče, občina Postojna, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Studenec, ki so očistili tuljavo dimnika ter lastniku do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

Izpostava Ptuj

Ob 21.21 so v naselju Hajdoše, občina Hajdina, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hajdoše in Hajdina so pogasili ogenj, počistili tuljavo dimnika ter območje pregledali s termo kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.07 so na Pohorski cesti v Vuzenici gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vuzenica so pogasili dimniško tuljavo, okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero, očistili dimnik ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 11.18 so gasilci PGD Fram in Rače posredovali v naselju Morje pri Framu, občina Rače-Fram , kjer so pogasili goreči skuter.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.04 je gorela suha trava pri obvoznici v Murski Soboti. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.20 je gorela trava v bližini vasi Črniče v občini Ajdovščina.ini Črnič v občini Ajdovščina. Aktivirani so bili gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina, ki so požar na površni okoli 300 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 22.20 je na Volaričevi ulici v Postojni pri objektu bivšega gradbenega podjetja, gorel kup odpadnega materiala. Gasilci PGD Postojna so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 19.11 je gorel je zabojnik za biološke odpadke v naselju Unec v občini Cerknica. Požar so pogasili gasilci PGD Unec in zabojnik pregledali s termovizijsko kamero.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 19.21 so na Mušičevi ulici v Novem mestu v večstanovanjskem objektu zaznali vonj po plinu. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so z detektorjem pregledali skupne prostore, vendar niso zaznali nevarnosti. Prostore so še prezračili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.09 je bila v Prisojah, občina Koper, onemogla oseba zaklenjena v stanovanju. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so s tehničnim posegom vrata odprli in nudili pomoč osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.36 je iztekala voda v stanovanju v prvem nadstropju na Prušnikovi ulici v Ljubljani. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in zaprli glavni ventil za vodo v objektu. Ugotovili so, da voda pušča na dotrajani pipi v tuš kabini, jo odstranili in začepili.

Ob 11.51 so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale posredovali na Zoisovi ulici v Domžalah, kjer so zaprli ventil ter preprečili nadaljnje iztekanje vode v stanovanju.

Ob 18.09 so gasilci GB Ljubljana posredovali v nakupovalnem centru IKEA, kjer so v dvigalu ostale ujete štiri osebe. V sodelovanju z vzdrževalci centra so jih varno rešili.

Izpostava Maribor

Ob 17.32 so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigad (JZ GB) Maribor odprli zaklenjena vrata na osebnem vozilu, v katerem se je nahajal otrok.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.15 so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v kraju Stara Gora v občini Nova Gorica in omogočili vstop reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.21 je v Sodevcih, občina Črnomelj, podrto drevo oviralo promet na lokalni cesti. Gasilci PGD Stari trg ob Kolpi so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.05 se je na parkirnem prostoru pred Zdravstvenim domom v Slovenj Gradcu občanki zaklenil avto, v katerem so ostali ključi in dojenček. Gasilci PGD Slovenj Gradec so s tehničnim posegom odprli vozilo in iz njega rešili otroka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/