Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 8. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.867.308 testiranj s PCR in HAG testi. 8. 4. 2021 je bilo opravljenih 25.762 testiranj, od tega 5.198 s PCR in 20.564 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.279 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 24,6 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 8. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 618 bolnikov s COVID-19, od tega 139 na intenzivni negi, 54 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 9. 4. 2021 vključenih 1059 pripadnikov CZ in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 130 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Služba za podporo Štabu CZ RS je izvedla vnos nalogov za izdajo hitrih testov iz donacij za 61 zdravstvenih domov, 25 bolnišnic, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in Zavod zdravje. Usklajevala je pomoč Slovenske vojske pri izvedbi množičnega cepljenja na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, ki se bo izvajalo v ponedeljek, 12. 4. 2021.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov učencem in dijakom med izobraževanjem na daljavo.

Gasilske enote širšega pomena so razkuževale reševalna vozila in zaščitne obleke za zdravstveno osebje.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Skladno s sprejetim sklepom Vlade RS med 1. 4. in 11. 4. 2021 izvajajo le nujne naloge. Ministrstva, ki so poslala poročilo, o posebnostih niso poročala.

 

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.43 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Loga pod Mangrtom, 76 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Gornjega Posočja. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Pogrešane osebe

Izpostava Postojna

Ob 11.27 se v okolici Postojne že dalj časa pogreša oseba. Vodniki reševalnih psov enot Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Notranjska in Obalna ter Kinološke zveze Slovenije (KZS) Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) 1 in SIP 6 so pregledali okolico Ravbarkomande, območje Jelovice in Malega Trebevnika, Ostega vrha proti Pivki jami in raketno bazo na Počku. Pogrešane osebe niso našli. Iskalna akcija se bo nadaljevala v soboto, 10. 4. 2021 ob 7.00.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.00 se je na področju Rombona nad Bovcem, občina Bovec, poškodoval planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec so poškodovanemu planincu nudili prvo pomoč in ga pripravili za transport s helikopterjem Slovenske vojske (SV). V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa ga je nato s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP)-GRS na Brniku.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 9.00 je posredovala dežurna ekipa HNMP na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske v Postojni, od koder je prepeljala osebo s poškodbami glave v UKC Ljubljana. Mesto pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Postojna.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.10 je posadka s helikopterjem SV poletela v Slovenj Gradec, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Golavabuka so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.01 sta v Mostah, občina Žirovnica, trčila kombinirano vozilo in motorist. Poškodovanega motorista so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so nudili prvo pomoč ponesrečencu, zavarovali kraj nesreče ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.05 se je iz objekta na Prijateljevi ulici v Celju močno kadilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so ugotovili, da je prišlo do izhajanja dimnih mas iz kurilne naprave, zato so izvedli gašenje z suhimi gasilnimi sredstvi in odstranitev gorljivih materialov v kurilni napravi. Opravili so tudi zračenje in pregled objekta s termovizijsko kamero. Gasilci so lastniku prepovedali nadaljnje kurjenje.

Ob 21.13 je v Vinski gori, občina Velenje, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Vinska gora in Bevče, ki so požar pogasili, nato pa prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.39 so v Zvodnem, občina Celje, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Zagrad Pečovnik, ki so odstranili goreče saje iz dimnika, prezračili prostore in odsvetovali kurjenje do pregleda dimnika s strani dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 19.55 se je v Drolčevem naselju v Kranju, zaradi pregretja vode v sistemu centralnega ogrevanja, kadilo iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so temperaturo v zalogovniku sprostili, iz kurišča iznesli na prosto drva in jih pogasili. Prav tako so prostore pregledali s termovizijsko kamero, prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.31 je na Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorela vrtna lopa. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Črnuče so pogasili gorečo vrtno lopo v velikosti šest kvadratnih metrov ter razkopali požarišče. Vrtna lopa je pogorela v celoti. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 11.56 so gasilci GB Maribor in PGD Miklavž posredovali v Dobrovcih v občini Miklavž na Dravskem Polju, kjer so gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili z gasilnikom na prah in dimnik očistili.

Ob 21.02 je v naselju Spodnja Polskava v občini Slovenska Bistrica zagorel stanovanjski objekt. Gasilci PGD Spodnja Polskava, Zgornja Polskava, Pragersko, Slovenska Bistrica in GB Maribor so iz objekta rešili osebo, požar, ki je popolnoma uničil objekt, pogasili in zaradi vetra požarno zavarovali bližnje gospodarsko poslopje.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.35 so se na Partizanski poti v Črnomlju vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj so nadzorovali izgorevanje saj, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 20.17 je na avtocesti pri Ivanjem selu, občina Cerknica, zagorelo manjše dostavno tovorno vozilo. Požar, ki je vozilo in tovor v celoti uničil ter zajel tudi približno trideset kvadratnih metrov travne površine ob avtocesti, so pogasili gasilci PGD Unec, Rakek, Cerknica, Dolnji Logatec in GB Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ptuj

Ob 14.48 je v naselju Čermožiše, občina Žetale, zagorelo v gozdu. Požar, ki je zajel okoli pet hektarjev podrasti in deset dreves, so pogasili gasilci PGD Žetale in Tržec.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 14.24 je bil na Novem Domu v Trbovljah opažen večji oljni madež. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so madež posuli z absorbentom ter počistili onesnaženo parkirišče in približno 30 metrov cestišča.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 13.24 so pri strelišču Mačkovec, občina Bled, našli protiletalski naboj kalibra 20 milimetrov nemške izdelave iz druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta naboj varno uničila v bližini najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.17 sta v naselju Banjšice, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno najden topovski vžigalnik kalibra 105 milimetrov, mase 1,5 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.42 se je pri naselju Dule, občina Škocjan, v gozdu našlo neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so na kraju uničili najdenih sedem kosov pehotnega streliva, kalibra 6,5 milimetrov, italijanske izdelave in ročno bombo angleške izdelave vse iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 14.07 so v Globočicah pri Kostanjevici, občina Kostanjevica na Krki, gasilci PGD Kostanjevica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala starejša oseba, ki se je pri padcu s postelje poškodovala. Osebo so dvignili na posteljo, reševalci NMP Krško pa so jo na kraju pregledali in oskrbeli.

Izpostava Celje

Ob 16.01 so gasilci PGD Radeče v kraju Močilno v občini Radeče odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Ob 17.00 so gasilci PGE Celje s pomočjo avto lestve obžagali drevesa, ki so ogrožala mimoidoče na Aškerčevi ulici v Celju.

Izpostava Kranj

Ob 18.17 so v Podlubniku, občina Škofja Loka, gasilci PGD Stara Loka s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, odmaknili hrano s štedilnika in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.39 so gasilci GB Ljubljana odšli na ulico Vide Pregarčeve v Ljubljani, kjer se je v stanovanju nahajal zaklenjen dvoletni otrok. Prek lestve so vstopili skozi okno in odklenili vhodna vrata staršem.

Izpostava Postojna

Ob 8.25 so reševalci NMP Postojna potrebovali pomoč gasilcev PGD Postojna pri oskrbi in prenosu obolele osebe iz četrtega nadstropja večstanovanjskega bloka. Obolelo osebo so prenesli v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/