Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo in komisarka za človekove pravice Sveta Evrope o medijih

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in komisarka za človekove pravice Sveta Evrope Dunja Mijatović sta se danes po video povezavi pogovarjala o svobodi medijev in pravici do svobodnega izražanja, med drugimi tudi o Slovenski tiskovni agenciji, predlogu medijske zakonodaje in problematiki oglaševanja državnih medijev.

Minister je komisarki zagotovil, da je svoboda medijev za slovensko vlado ključnega pomena. Aktualna vlada ni posegala v uredniško politiko in pritiskala na medije. Zaradi vlade ni bil odpuščen noben novinar.

Minister je izpostavil, da vlada državnim podjetjem in agencijam ne naročuje, kje lahko oglašujejo, saj gre za neodvisne subjekte. Edina znana javna in neposredna oblika poskusa vplivanja na to, kje lahko kak medij oglašuje, je bila s strani prejšnjega premiera Marjana Šarca, ki je izrekel zahtevo, naj se ne oglašuje v medijih, ki so bili kritični do njegove vlade.

V zvezi z medijsko zakonodajo je minister povedal, da je bil minister za kulturo že pred 15 leti, ko je parlament sprejel Zakon o RTV, na katerega so se novinarji in ostali delavci v medijih odzvali enako burno, kot na predlog sedanje nove zakonodaje. Zakon je bil primerljiv podobnim evropskim zakonom in še danes velja, kljub temu, da se je vmes zamenjal že kar nekaj vlad. Pri novi zakonodaji gre za izzive novega časa: zakoni skušajo še bolj razširiti svobodo medijskega pluralizma.

V zvezi z STA je minister komisarki razložil zaplete okrog plačila za storitev javne službe agencije. Poudaril je, da je ustanovitelj STA država. STA je tako odgovorna Vladi. Urad za komunikacije pa je tisti, ki je pooblaščen, da vsako leto podpiše pogodbo z STA. Agencija pa je dolžna vladi posredovati vse finančne in druge podatke, ki jih lastnik agencije zahteva, kar pa se še ni zgodilo.

V zvezi z medijskimi koncentracijami je minister izpostavil, da Vlada pogreša večjo aktivnost AKOS in AVK. Opozoril je, da skuša predlog nove medijske zakonodaje zmanjšati vpliv škodljivih medijskih koncentracij, tako, da Agenciji za varstvo konkurence podeli pristojnosti nadzora nad medijskimi koncentracijami.

Minister je izpostavil, da je monitoring slovenskih medijev, ki poroča EU, vsakič sestavljen iz zmeraj istih medijskih strokovnjakov, ki so politično profilirani. Ne moti, če imajo strokovnjaki določeno svetovnonazorsko usmeritev. Korektno pa bi bilo, da bi bile takšne skupine sestavljene iz strokovnjakov, ki imajo različne svetovnonazorske poglede – se pravi, da so takšne skupine sestavljene pluralno.

Minister je opozoril, da se je zadnje čase v domačih in tujih medijih pojavila cela vrsta neresničnih in zavajajočih navedb o slovenski vladi in slovenski medijski krajini. Ministrstvo za kulturo je na naslove evropskih časnikov, kot so Der Standard, The Economist, Süddeutsche Zeitung in druge poslalo celo vrsto demantijev, ker so ti mediji pisali neresnice. Dodal je, da se od novinarjev, še posebej od tistih, ki delajo na javnih televizijah, pričakuje distanco, ko opazujejo politično sliko.

Minister in komisarka sta bila na koncu soglasna, da je bil pogovor produktiven in da bosta tudi v prihodnje nadaljevala dialog.