Skoči do osrednje vsebine

8. mednarodna konferenca »Forest Europe« o prilagajanju gozdov na podnebne spremembe

Danes se je zaključila dvodnevna avdiovizualna 8. ministrska konferenca »Forest Europe«. Včeraj se je konference udeležil državni sekretar Anton Harej, danes pa minister dr. Jože Podgoršek. Konferenca je naslovila temi prilagajanja gozdov na podnebne spremembe ter trajnostnega gospodarjenje z gozdovi. Udeleženci so sprejeli deklaracijo z naslovom »Prihodnost, katero hočemo: Gozdovi, katere potrebujemo« (Future, we want; The Forests we need) ter resolucijo Prilagajanje vse-evropskih gozdov na podnebne spremembe (Adapting pan-European Forests to Climate Change).

»Forest Europe« s sprejeto deklaracijo poudarja pomembnost gozdov in vseh njegovih funkcij, ter gozdarstva v boju proti podnebnim spremembam, pri zagotavljanju dobrobiti družbe in pri ohranjanju biodiverzitete. S sprejeto resolucijo pa se Forest Europe vzajemno z deklaracijo tudi zavezuje k dejavnostim, ki vodijo k izboljšanju sodelovanja, raziskav, osveščanja in upravljanja vseh področij, ki vplivajo na dosego ciljev iz deklaracije.

Minister dr. Podgoršek je na konferenci izpostavil: »Slovenija nadaljuje, kar je začela že pred več desetletji – torej da načela varovanja narave, vzdržnosti ter večnamenskosti vključuje v načrte upravljanja z vsemi gozdovi, prost dostop do njihovih socialnih funkcij pa zagotavlja vsem prebivalcem. V tem času se je površina gozdov v Sloveniji povečala, tudi stanje biodiverzitete se je na splošno izboljšalo. Kljub sanacijskim sečnjam v gozdovih, ki sta jih leta 2014 prizadela žled in prenamnožitev podlubnikov v letih 2015 - 2019, trajnostno gospodarjenje omogoča Sloveniji uresničevanje ciljev rabe lesa kot nadomestilo energetsko potratnih materialov in fosilnih goriv, ter hkrati zagotavlja ugodno stanje mnogih gozdnih vrst, med njimi velikim zverem in velikim rastlinojedom. S sledenjem načelom sonaravnosti, večnamenskosti in trajnosti, se zato Slovenija brez zadržkov pridružuje podpisnikom pričujoče deklaracije in resolucije.«

Medvladna prostovoljna organizacija, ki je lani praznovala 30-letnico, je začela svojo pot leta 1990 v Strasbourgu s prvo ministrsko konferenco o varovanju gozdov v Evropi. Leta 2009 je bila iz ministrske konference o varovanju gozdov v Evropi (The Ministerial Conference on the Protection of Forests in Europe; MCPFE) preimenovana v Forest Europe. Gre za vseevropski politični proces s 46 državami pristopnicami in opazovalkami (med njimi Evropska komisija, Evropski gozdarski inštitut) z namenom zagotavljanja trajnostnega upravljanja z evropskimi gozdovi. Skupina držav se zavzema za trajnosten način gospodarjenja z evropskimi gozdovi, pri čemer se zagotavlja sonaravnost in upošteva vse ekološke funkcije gozda.

Več o 8. ministrski konferenci na uradni spletni strani.