Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 14. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.027.200 testiranj s PCR in HAG testi. 14. 4. 2021 je bilo opravljenih 28.520 testiranj, od tega 4.278 s PCR in 24.242 s HAG testi. Potrjenih je bilo 891 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20,8 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 14. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 624 bolnikov s COVID-19, od tega 150 na intenzivni negi, 55 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo jo sedem oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 15. 4. 2021 vključenih 880 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 111 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je distribucijo hitrih testov za samotestiranje dijakov in učencev, ki je bila iz objektivnih razlogov prestavljena na 16. 4. 2021.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo.

Nekatere osnovne šole so ob dogovarjanju glede prevzema hitrih testov za samotestiranje učencev opozorile, da od resornega ministrstva v zvezi s tem zaenkrat niso prejele še nobenih navodil in zaradi tega testov ne bodo prevzele.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Delo je bilo prilagojeno sklepu Vlade RS, ki določa način dela javnih uslužbencev med 12. in 18. 4. 2021, kar pomeni, da je večina zaposlenih opravljala delo od doma. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.14 je v Kogovškovi ulici v Ljubljani delavec pri popravilu nadstreška padel z višine treh metrov in si poškodoval glavo. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so poškodovanega prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC)  Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.25 je v podjetju na Izlakah, občina Zagorje ob Savi, delavcu padel na glavo predmet z višine treh metrov. Reševalci NMP Zagorje so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje. Na kraju so bili prisotni tudi policisti policijske postaje (PP) Zagorje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 9.56 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Starega Grada, občina Makole, v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.44 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljala obolelo osebo iz Radelj ob Dravi v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 7.34 se je v Vuzenici na reki Dravi nadaljevala iskalna akcija za pogrešano osebo. Sodelovali so potapljači PRS Velenje, gasilci PGD Muta in Vuzenica z gasilsko reševalnimi čolni ter enota Kinološkega društva za reševalne pse REPS Maribor. Iskane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.20 je na cesti Grliče–Pristava pri Mestinju, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se večkrat prevrnilo. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so dve poškodovani osebi prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.01 so v Aljaževi ulici na Jesenicah gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili, tuljavo očistili in okolico dimnika preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.38 so gorele saje v dimniku stanovanjske hiše na Vodiški cesti v Vodicah. Požar so pogasili gasilci PGD Vodice in Zapoge.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 11.22 je na Zdolah, občina Krško, gorela podrast v sadovnjaku. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Zdole so pogasili požar na površini okoli 20 arov.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.28 je v gozdu ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorel kup vejevja. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.02 je na Ljubljanski cesti na Vrhniki iz parkiranega osebnega vozila iztekla manjša količina motornega olja. Gasilci PGD Verd so madež posuli z vpojnim sredstvom in počistili cesto.

Ob 20.08 je v Parmovi ulici v Kamniku v podzemni parkirni garaži prišlo do izlitja nevarne snovi, bencina in olja. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so zavarovali kraj, nevtralizirali izlitje, izvajali požarno varovanje in prezračili prostor. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.26 so v naselju Bukovica, občina Renče-Vogrsko, med zemeljskimi deli naleteli na topovsko granato kalibra 102 milimetra, mase 13 kilogramov, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila.

Ob 15.59 je na območju hriba Sv. Katarina, občina Nova Gorica, pohodnik našel vžigalnik topovske granate kalibra 75 milimetrov, mase 0,5 kilograma. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne, odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.38 je v gozdu na Pogorelcu, občina Dolenjske Toplice, občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije sta na kraju najdbe uničila topovsko granato kalibra 100 milimetrov in devet kosov pehotnega streliva, vse italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 13.42 je v gozdu v bližini naselja Občice pri Bazi 20, občina Dolenjske Toplice, gozdar naletel na neznana neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije sta na kraju najdbe uničila pet ročnih bomb italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.02 so gasilci PGE Celje na Smrekarjevi ulici v Celju nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 12.16 so na Trubarjevi v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP, ki so oskrbeli onemoglo osebo.

Izpostava Kranj

Ob 18.44 so gasilci GARS Jesenice posredovali na Cesti talcev na Koroški Beli, občina Jesenice, kjer se oseba v stanovanju ni odzivala. Gasilci so v stanovanje vstopili s pomočjo lestve. V stanovanju so našli mrtvo osebo. O dogodku je bila obveščena policija in reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.58 so na Resljevi cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega avtomobila.

Ob 17.14 se je na Linhartovi cesti v Ljubljani občan med pripravo obroka zaklenil iz stanovanja. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja ter stanovalcu omogočili vstop v stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 5.15 so v Framski ulici v Mariboru gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB ) Maribor s pomočjo avto lestve skozi okno vstopili v stanovanje, zaprli ventil in preprečili iztekanje vode.

Ob 16.20 so v Turnerjevi ulici v Framu, občina Rače-Fram, gasilci PGD Fram odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Izpostava Postojna

Ob 19.17 so v Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč ekipi NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/