Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 22. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.259.848 testiranj s PCR in HAG testi. 22. 4. 2021 je bilo opravljenih 34.637 testiranj, od tega 5.371 s PCR in 29.266 s HAG testi. Potrjenih je bilo 629 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 16,8 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 22. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 629 bolnikov s COVID-19, od tega 159 na intenzivni negi, 62 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 6 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 23. 4. 2021 vključenih 848 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 106 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Služba za podporo štabu CZ RS je prejela nekaj vlog za izdajo zaščitnih sredstev ter izvedla postopek za realizacijo.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Regijski štabi CZ so prevzeli hitre antigenske teste in jih distribuirali zdravstvenim domovom v regijah.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo. Potekala so brezplačna množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi ter ponekod cepljenje za skupine po prioriteti.

Gasilske enote širšega pomena so izvajale razkuževanja objektov v javni rabi ter medicinskih vozil in opreme.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki je poslala poročilo, o posebnostih ni poročala.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 16.21 se je naselju Sleme v občini Bloke zgodila delovna nesreča. Traktor se je pri oranju njive na strmem pobočju prevrnil in pod seboj pokopal traktorista. Ponesrečencu so nudili pomoč sosedje, gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Bloke in Cerknica ter reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Cerknica. Poškodovani je bil odpeljan na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 10.08 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) v spremstvu sekundarne ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Izola v UKC Ljubljana.

Ob 16.15 je poletel helikopter SV v spremstvu medicinskega osebja UKC Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze v Izolo in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.30 je helikopter SV v spremstvu medicinskega osebja UKC Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.17 sta na Partizanski cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih, odklopili akumulatorja na vozilih ter počistili razlite motorne tekočine. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Velenje so poškodovani osebi oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.17 so na Šmartinski cesti v Ljubljani trčili avtobus in tri osebna vozila. Dve poškodovani osebi sta bili ukleščeni v osebnem vozilu. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom osebi rešili iz vozila, odklopili akumulatorje in posuli cestišče z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 23.13 je v Kompoljah, občina Dobrepolje, osebno vozilo trčilo v delovni stroj. Gasilci PGD Ribnica in Kompolje so iz vozila s tehničnim posegom izvlekli dve poškodovani osebi, za katere so poskrbeli reševalci.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.49 je v naselju Selo občina Moravske Toplice, prišlo do prometne nesreče med osebnim vozilom in motoristom. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, ter nudili pomoč policiji. Voznik kolesa z motorjem je na kraju podlegel poškodbam.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.37 se je v naselju Miren, občina Miren-Kostanjevica, v prometni nesreči poškodoval voznik osebnega avtomobila. Poškodovanemu vozniku so pomagali prisotni, dokončno so ga oskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica in prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar na vozilu, ki so ga do njihovega prihoda omejili prisotni, poškodovano vozilo dvignili na kolesa in odstranili s cestišča. Preventivno so na vozilu odklopili akumulator, po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva in nudili pomoč policiji pri urejanju prometa in reševalcem pri oskrbi poškodovanega voznika.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.52 je na cesti Semič–Stranska vas, občina Semič, padel motorist in se poškodoval. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj so ga oskrbeli na kraju in odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so pomagali reševalcem, odklopili akumulator na motorju ter požarno in protinaletno zavarovali kraj nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 11.01 so gasilci PGD Bohinjska Bistrica na Grajski ulici v Bohinjski Bistrici pogasili dimniški požar ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 16.55 je na Koroški cesti v Tržiču zaradi pregretega olja zagorelo v kuhinji stanovanja. Gasilci PGD Tržič, Križe ter Bistrica pri Tržiču so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero ter do prihoda reševalcev NMP Tržič oskrbeli osebo, ki se je nadihala dima. Gasilci PGD Tržič so na kraju ostali na požarni straži.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.59 je Onkraj Meže v Mežici zaradi napake na plinski napeljavi zagorelo v bivalnem vikendu. Požar je pred prihodom gasilcev pogasil lastnik sam, gasilci PGD Mežica pa so objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 22.32 so v naselju Dolga Brda, občina Prevalje, v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Prevalje so goreče saje pogasili in s termo kamero pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 18.57 je na avtocesti pri Mrtvicah, občina Krško, gorelo tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so kraj zavarovali, požar pogasili, nudili pomoč policistom, delavcem Družbe za avtoceste Republike Slovenije (DARS) in pri odstranitvi vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 19.10 je na Poti na Jošt, občina Kranj, gorelo v naravi. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Stražišče, Jošt ter Bitnje, ki so požar v naravi pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.32 so v gozdu ob Cesti v Legarico v Ljubljani gorele pnevmatike. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 20.37 so na Barjanski cesti v občini Log - Dragomer gasilci Log pri Brezovici in Dragomer - Lukovica pogasili kup gorečih vej, ki so gorele nenadzorovano.

Ob 23.31 je v Murglah, občina Ljubljana, gorel plastični WC. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič.

Izpostava Postojna

Ob 16.21 je pri naselju Bukovje v občini Postojna gorela suha trava na površini okoli 2000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Studeno.

Ob 21.37 sta v Gornji Košani, občina Pivka, gorela trava in grmičevje. Posredovali so gasilci PGD Košana, ki so pogasili gorečo travo in grmičevje na površini približno 500 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 13.06 je na Pristaniški ulici v Kopru gorel zabojnik za smeti. Še pred prihodom gasilcev so požar pričeli gasiti delavci komunalnega podjetja. Dokončno so požar pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.59 je v naselju Nuskova, občina Rogašovci, traktorju odtrgalo zadnje kolo, zaradi česar je po cestišču, v dolžini okoli 150 metrov, izteklo približno 60 litrov hidravličnega olja. Cestišče so z vpojnim sredstvom očistili gasilci PGD Nuskova.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 9.36 je bila v Vrbju v občini Žalec pri zemeljskih delih najdena topovska granata kalibra 105 mm iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodno-Štajerske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so ob prisotnosti policije najdbo odstranili in uničili na primernem mestu.

Izpostava Kranj

Ob 11.42 sta na območju Brezja pri Tržiču, občina Tržič, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila in varno uničila raketni motor za protioklepni raketomet. Na kraju uničenja je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.27 je občan iz Rožne doline v občini Nova Gorica v strugi reke Vrtojbice opazil NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila šrapnel 149 mm, italijanskega porekla in ročno bombo mase 1,2 kg avstrijskega porekla. Obe najdbi sta iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 12.11 je v Šempetru v občini Šempeter-Vrtojba občan med delom na vrtu našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske pokrajine sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja uskladiščila.

Ob 12.28 je občan v bližini naselja Martinuči v občini Renče-Vogrsko med delom na njivi našel topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta nevarno odstranila in do uničenja uskladiščila.

Ob 15.21 je v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, občan med delom v vinogradu našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila eno topovsko granato kalibra 210 mm mase 102 kg, dve topovski granati kalibra 75 mm mase 7 kg in en topovski vžigalnik kalibra 75 mm mase 0,5 kg. Vse najdbe so italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.05 je v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Murska Sobota na izvodu voda za Lipovce prišlo do izpada električne energije. Ob 9.17 so napako odpravili delavci Elektra Maribor. Med tem časom je bilo 4258 odjemalcev brez električne energije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 16.07 so v Mladinski ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Koper do onemogle osebe. Reševalci so osebo oskrbeli in jo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Ob 22.14 so v Prisojah, občina Koper, s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, kjer so našli mrtvo osebo.

Izpostava Kranj

Ob 16.15 so na Sejmišču v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu ponesrečene osebe.

Ob 21.43 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah, gasilci GARS Jesenice, s pomočjo preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/