Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 24. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.320.562 testiranj s PCR in HAG testi. 24. 4. 2021 je bilo opravljenih 12.011 testiranj, od tega 2.690 s PCR in 9.321 s HAG testi. Potrjenih je bilo 416 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 15,5 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 24. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 630 bolnikov s COVID-19, od tega 157 na intenzivni negi, 32 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 5 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 25. 4. 2021 vključenih 401 pripadnik civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 8 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so zaradi vikenda večinoma delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

Na ministrstvih so bila zaradi vikenda organizirana dežurstva. Posebnosti ni bilo.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 9.51 je na območju Velikega Rogatca v Krnici v občini Luče planinec zdrsnil v globino in pri tem umrl. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje in helikopter Letalske policijske enote (LPE). Planinca so s pomočjo vitla dvignili v helikopter in ga prepeljali do Luč.

Izpostava Kranj

Ob 13.10 se je pri sestopu iz Španovega vrha, občina Jesenice, planinka poškodovala gleženj. Reševalci GRS Jesenice so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Ob 13.44 se je na Planini Spodnji Vogar, občina Bohinj, pri sestopu poškodovala planika. Reševalci GRS Bohinj so poškodovano planinko na kraju oskrbeli, nato pa je bila s helikopterjem LPE prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 14.35 je na poti z Blegoša proti Čabračam, občina Gorenja vas - Poljane, obolela oseba potrebovala pomoč. Reševalci GRS Škofja Loka in dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so na kraju ugotovili, da je oseba mrtva. Helikopter Slovenske vojske (SV) jo je prepeljal v dolino.

Ob 14.12 si je pod Kočo na Kriški gori, občina Tržič, planika pri padcu poškodovala hrbtenico. Mimoidoči planinci so poškodovanko prenesli do koče, kjer so jo oskrbeli reševalci GRS Tržič, nato je bila z helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Postojna

Ob 13.05 je na cesti na Kokoško v naselju Lipica, občina Sežana, pes ugriznil osebo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so pomagali reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo prepeljali v SB Izola.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.47 so na poti na Šmarno goro v občini Ljubljana reševalci GRS Ljubljana oskrbeli pohodnika s poškodovanim gležnjem ter ga prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.39 je v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, na motokros stezi padel motorist z motorjem in se poškodoval. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so ga oskrbeli in odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Šempeter pri Gorici. V UKC Ljubljana je prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 13.29 so v naselju Bresnica, občina Ormož, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podgorci oživljali obolelo osebo do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP). Kljub hitremu posredovanju gasilcev in reševalcev je oseba umrla.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.44 je v Primožu pri Ljubnem v občini Ljubno ob Savinji osebno vozilo zdrsnilo po brežini približno 150 metrov v globino. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vrvno tehniko avto izvlekli na cestišče in prenesli osebo do reševalcev NMP Mozirje. Oseba je preminula.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.50 je na krožišču v kraju Gmajnice, občina Komenda, prišlo do prometne nesreče z udeležbo štirikolesnika. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč ponesrečencu, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč reševalcem in policiji na kraju.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.30 je na cesti Murska Sobota–Tišina, občina Murska Sobota, prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Pri tem so se poškodovale tri osebe. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka. Poškodovane osebe je oskrbela ekipa NMP Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.41 si je na cesti Log pri Vipavi–Duplje, občina Vipava, pri padcu s kolesom kolesar huje poškodoval roko. Na kraj dogodka so odhiteli reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina ter gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanca.

Ob 15.51 je na regionalni cesti Ušnik–Plave, pri kraju Ušnik, občina Tolmin, po cestišču zdrsnil voznik motornega kolesa in se lažje poškodoval. Na kraju so intervenirali reševalci NMP Tolmin, policija in gasilci PGD Tolmin. Slednji so nudili pomoč policiji pri zavarovanju kraja dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.52 sta v Dolenjem Karteljevem, občina Novo mesto, trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenima do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so dve ponesrečeni osebi oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. Obveščeni je bil dežurni delavec cestnega podjetja, ki je zavaroval kraj dogodka s prometno signalizacijo.

Izpostava Postojna

Ob 11.30 sta na regionalni cesti Divača–Senožeče, občina Divača, v naletu trčila motorno kolo in osebno vozilo. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče, ki so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani in prepeljani v SB Izola, ena oseba pa je umrla.

Ob 13.11 je v naselju Matavun, občina Divača, prišlo do naleta motornega kolesa v osebno vozilo. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana, PGD Senožeče in Divača, ki so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani in prepeljani v SB Izola.

Ob 15.12 je prišlo do padca motorista z motorjem na lokalni cesti med Kobdiljem in Ponikvami v občini Komen. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana, ki so zavarovali kraj dogodka ter pomagali reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu motorista v reševalno vozilo. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.59 je v Tepanjah, občina Slovenske Konjice, zagorela fasada na stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Tepanje, Slovenske Konjice in Draža vas, ki so požar omejili in pogasili, prezračili prostore in pregledali objekt. V požaru je bilo uničeno približno okoli 40 kvadratnih metrov fasade, okno in vhodna vrata.

Izpostava Kranj

Ob 9.37 je v Potočah, občina Preddvor, zagorel nadstrešek ob stanovanjski hiši. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Preddvor so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.04 so v naselju Senožeti v Dolu pri Ljubljani gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Senožeti so požar pogasili in kraj dogodka pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.04 je v Bistri v občini Vrhnika gorel lesen drog elektrovoda. Dežurni elektro je odklopil elektriko in skupaj z gasilci PGD Verd, Stara Vrhnika in Vrhnika požar pogasil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.02 so na Vojkovi ulici v Vipavi gasilci PGD Vipava pogasili dimniški požar v stanovanjskem objektu.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.41 je v ulici Pot v gaj v Novem mestu gorel bivalni kontejner. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu. Kontejner je bil v požaru uničen. Gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu so ostali na požarni straži.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.58 je v naselju Sveti Primož nad Muto, občina Muta, prišlo do manjšega požara v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Muta, ki so požar pogasili, prostore prezračili ter jih temeljito pregledali s termo kamero.

Ob 20.38 so v naselju Sveti Danijel, občina Dravograd, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Trbonje, ki so požar pogasili, prezračili prostore ter jih temeljito pregledali.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 10.33 se je na motornem čolnu v izolski marini pregrela baterija plovila. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so baterijo odklopili in tako preprečili morebitno eksplozijo in požar.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.14 je na avtocesti med priključkoma Dobruška vas in Kronovo, občina Šmarješke Toplice,  gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo, razmastili in oprali cestišče. Delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) so zavarovali kraj s prometno signalizacijo. Vozilo je uničeno, obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.54 je v Podgorju v občini Celje zagorel plinski žar. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Teharje so plinski žar pogasili ter pregledali okolico.

Ob 23.01 je na Mariborski cesti v Celju gorela travnata površina. Gasilci PGE Celje in PGD Gaberje so zavarovali kraj ter omejili in pogasili požar.

Izpostava Koper

Ob 12.07 je gorelo ob cesti Kastelec–Petrinje v občini Koper. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Osp, ki so manjši požar trave in grmičevja pogasili. Gorelo je na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.35 je na polju v bližini Ulice bratov Komel v Ljubljani gorela trava. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid so pogasili požar na površini približno 300 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 9.01 so v morju med skladišči soli in Bernardinom v Portorožu, občina Koper, opazili večjo količino plastenk. Posredovala je Služba za varovanje obalnega morja, ki je odpadke pobrala in ustrezno shranila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.39 so v Prešernovi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolelo osebo iz stanovanja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 14.28 so na Vilharjevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana rešili ujeto osebo v dvigalu večstanovanjskega bloka.

Izpostava Maribor

Ob 16.50 so na Pohorju pod Smolnikom v občini Ruše posredovali gasilci PGD Smolnik, ki so pomagali pri izvleki dveh vozil na gozdni poti.

Ob 16.58 so na Gosposvetski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor z avtolestvijo nudili pomoč reševalcem NMP pri transportu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

 

–       prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

         metra od roba kresa,

–       če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi 

         materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

–       kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

–       ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

–       pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

–       prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

–       po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je

         kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

–       na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem

         požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

–       če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj

         obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno

         pristojne gasilske enote.

 

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.

 

Spoštovati je treba tudi ukrepe Vlade Republike Slovenije in NIJZ v zvezi z omejevanjem širjenja epidemije covida-19.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/