Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26.aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 25. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.328.568 testiranj s PCR in HAG testi. 25. 4. 2021 je bilo opravljenih 7.772 testiranj, od tega 1.354 s PCR in 6.418 s HAG testi. Potrjenih je bilo 191 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 14,1 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 25. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 643 bolnikov s COVID-19, od tega 158 na intenzivni negi, 23 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 5 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 26. 4. 2021 vključenih 736 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 47 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Od 26. 4. 2021 je ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev v obratih do 30 nastanitvenih enot ne glede na velikost objekta. Odprli so se študentski domovi ter višji in visokošolski zavodi, kjer je priporočeno izobraževanje po hibridnem modelu. Dovoljena sta športna vadba in športna tekmovanja brez prisotnosti tekmovalcev.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Policija je izdajala potrdila o napotitvi v karanteno in izvajala nadzor na 1.762 lokacijah.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.40 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoč (HNMP) na krovu poletela v Idrijo, od koder je prepeljala obolelo oseb v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.36 sta v Aškerčevi ulici v Celju trčili osebni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so jima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP), zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli cestišče z absorbentom in nudili pomoč drugim enotam.

Izpostava Kranj

Ob 10.56 je na avtocesti Lipce, občina Jesenice, kombinirano vozilo trčilo v zadnji del prikolice vlačilca. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in nevtralizirali iztekle motorne tekočine po cestišču. Oseba je na kraju nesreče poškodbam podlegla.

Ob 23.50 je na avtocesti na izvozu Kranj–zahod, smer Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na odbojni ograji. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine, na vozilu odklopili akumulator ter policiji nudili pomoč z razsvetljavo kraja dogodka. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.24 sta na Ločki cesti v Črnomlju trčila kombinirano vozilo in kolesar. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP Črnomelj, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.04 je na Mizarski cesti v Slovenskih Konjicah zagorel leseni tram ob dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj, odstranili kritino in izolacijo ter pogasili požar.

Ob 12.05 je v Pokleku pri Podsredi, občina Kozje, zagorela bala sena, ki se je nahajala na vstopu v gospodarsko poslopje. Poleg je pričela tleti lesena pregrada. Posredovali so gasilci PGD Podsreda in Kozje. Razkopali so balo sena ter požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 7.10 so v Koritnem, občina Bled, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ob prihodu gasilcev PGD Ribno so saje v dimniku pogorele. Preventivno so pregledali okolico dimnika.

Ob 17.31 so v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj so goreče saje pogasili in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja. Dimnik in okolico so pregledali s termovizijsko kamero ter opravili meritev prisotnosti ogljikovega monoksida v prostorih.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.27 se je dimilo v elektro omarici v kleti objekta na Korošci v občini Ljubljana. Še pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so začetni požar pogasili stanovalci, gasilci pa so zavarovali kraj dogodka in preventivno pregledali prostor.

Ob 6.44 je na Tržaški cesti na Vrhniki v zapuščenem objektu oseba kurila ogenj. Ta se je razširil na okenski okvir. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd so požar pogasili. Ena oseba se je nadihala dima. Reševalci NMP so jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 15.48 je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše na Valvazorjevem trgu v Litiji. Gasilci PGD Litija so pregledali prostore in pogasili goreče saje ter lastnika napotili do pristojnega dimnikarja. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.50 je na Javorniku v občini Ravne na Koroškem gorela vrtna uta v izmeri 2 x 2 metra ter pet kvadratnih metrov podrasti. Požar so pogasili gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 13.01 je na gorenjski avtocesti pri priključku Kranj - zahod, občina Kranj, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.55 so v Ulici Molniške čete v Ljubljani na ekološkem otoku pod nadstreškom goreli trije komunalni zabojniki. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje - Novo Polje so pogasili zabojnike in jih izvlekli na prosto. En zabojnik je bil v požaru v celoti uničen, dva pa delno. Območje so pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 19.04 je bilo v naselju Janževa gora v občini Selnica ob Dravi opaženo onesnaženje potoka. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so zavarovali kraj dogodka in v potok namestili črevaste in kvadratne pivnike. Do večjega onesnaženja ni prišlo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.50 so na Dobravi, občina Dravograd, na lokalni cesti Dobrava–Sveti Križ–Črneška gora gasilci PGD Črneče oprali cestišče polito z gnojevko v dolžini 700 metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.26 je v Kidričevi ulici v Rogaški Slatini osebno vozilo obstalo na železniškem prehodu med spuščenimi zapornicami. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izpod zapornic odstranili vozilo in usmerjali promet.

Izpostava Koper

Ob 2.46 so v Jagodju v Izoli gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. V stanovanju je bila poškodovana oseba, ki so jo reševalci oskrbeli in odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 9.07 so v Ulici Franca Rozmana Staneta v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli stanovanje, omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe in jim pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

Ob 16.24 so v objektu na Cesti revolucije na Jesenicah gasilci iz GARS Jesenice rešili osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.06 so v stanovanjskem bloku na Poti k sejmišču v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli mrtvo osebo.

Ob 17.10 je v Tkalski ulici v Ljubljani iztekala voda čez balkon stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so na cesti zaprli individualni vodovodni priključek in preprečili nadaljnje iztekanje. Obveščeni so bili lastniki objekta, ki bodo vršili nadaljnjo sanacijo.

Ob 20.50 so v Viški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja, v katerem je na tleh ležala obolela oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

–       prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

         metra od roba kresa,

–       če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi 

         materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

–       kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

–       ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

–       pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

–       prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

–       po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je

         kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

–       na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem

         požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

–       če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj

         obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno

         pristojne gasilske enote.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.

Spoštovati je treba tudi ukrepe Vlade Republike Slovenije in NIJZ v zvezi z omejevanjem širjenja epidemije covida-19.