Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 25. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.328.568 testiranj s PCR in HAG testi. 25. 4. 2021 je bilo opravljenih 7.772 testiranj, od tega 1.354 s PCR in 6.418 s HAG testi. Potrjenih je bilo 191 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 14,1 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 25. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 643 bolnikov s COVID-19, od tega 158 na intenzivni negi, 23 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 5 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 26. 4. 2021 vključenih 736 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 47 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Od 26. 4. 2021 je ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev v obratih do 30 nastanitvenih enot ne glede na velikost objekta. Odprli so se študentski domovi ter višji in visokošolski zavodi, kjer je priporočeno izobraževanje po hibridnem modelu. Dovoljena sta športna vadba in športna tekmovanja brez prisotnosti tekmovalcev.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Policija je izdajala potrdila o napotitvi v karanteno in izvajala nadzor na 1.762 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

 

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 8.42 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Tolmina, 68 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Tolmina, Kobarida in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.39 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Novega mesta, 48 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Mirne Peči, Biške vasi in Gorenjega Podboršta. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 22.48 se je na gozdni cesti v naselju Ravne, občina Železniki, prevrnil traktor. Traktorist je umrl na kraju dogodka. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škofja Loka in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka, odklopili akumulator, razsvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč pri prenosu preminule osebe do vozila pogrebne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Postojna

Ob 18.45 sta v Ulici Nikole Tesle v Ilirski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulatorja in z absorbentom očistili razlite motorne tekočine. Reševalcem so nudili pomoč pri oskrbi dveh lažje poškodovanih oseb, ki sta bili prepeljani v nadaljnjo oskrbo v Zdravstveni dom.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 3.52 je ob Hradeckega cesti v Ljubljani potniški vlak povozil osebo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so nudili pomoč z razsvetljavo na kraju nesreče. Reševalci NMP Ljubljana z dežurnim zdravnikom so na kraju potrdili, da je oseba preminula.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 22.48 se je na gozdni cesti v naselju Ravne, občina Železniki, prevrnil traktor. Traktorist je umrl na kraju dogodka. Gasilci PGD Škofja Loka in gorski reševalci GRS Škofja Loka so nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka, odklopili akumulator, razsvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč pri prenosu preminule osebe do vozila pogrebne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Postojna

Ob 18.45 sta v Ulici Nikole Tesle v Ilirski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulatorja in z absorbentom očistili razlite motorne tekočine. Reševalcem so nudili pomoč pri oskrbi dveh lažje poškodovanih oseb, ki sta bili prepeljani v nadaljnjo oskrbo v Zdravstveni dom.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.28 so v Polenah v občini Slovenske Konjice gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali območje dimnika, prezračili kletne prostore in očistili dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.10 je zagorela garaža v Rožičevi ulici v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje - Novo Polje so pogasili različne predmete v garaži.

Ob 10.14 so v naselju Dvor, občina Šmartno pri Litiji, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kostrevnica in Šmartno pri Litiji so pogasili požar, očistili dimnik izgorelih saj ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do pregleda pooblaščenega dimnikarja. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 16.31 je v Zgornjih Pirničah, občina Medvode, zagorela toplotna črpalka v kurilnici stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev PGD Zgornje Pirniče so domači pričeli z gašenjem. Gasilci so požar pogasili ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Maribor

Ob 5.46 je v Devovi ulici v Mariboru gorelo pri grelcu vode v stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje in požar pogasili, iz hiše iznesli ogorele dele ter hišo v celoti prezračili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.31 so v Tribeju, občina Dravograd, v dimniku  stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Črneče so do izgoretja saj varovali objekt ter očistili dimnik. Materialna škoda ni nastala.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.25 se je na avtocestnem počivališču Lopata v smeri Ljubljane v občini Celje na prikolici tovornega vozila vnelo oglje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Lopata so zavarovali kraj, omejili in pogasili požar, s pomočjo delovnega stroja preložili tovor s prikolice in s termovizijsko kamero pregledali območje požara. Uničenih je 8 kubičnih metrov oglja. Gasilci PGD Lopata so izvajali gasilsko stražo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.16 sta v Rašiški ulici v Ljubljani gorela zabojnika za mešane komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja - Šiška so požar pogasili. V požaru je bil eden zabojnik v celoti uničen, drugi pa delno poškodovan.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.08 so v Stari Novi Vasi, občina Križevci, našli rusko minometno mino kalibra 82 milimetrov. Odstranila sta jo pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije in odpeljala v zato namenjeno skladišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.30 je občan v Rožni dolini v občini Nova Gorica naletel na 4 topovske granate skupne mase 25,7 kg italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.39 je na območju Kotelj v občini Ravne na Koroškem zaradi podrtega električnega droga brez električne energije ostalo 570 odjemalcev. Dežurni delavci elektro podjetja napako odpravljajo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.55 so v Gregorčičevi ulici v Tolminu, v varovanih stanovanjih, dva dni pogrešali eno od varovank. Gasilci PGD Tolmin so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata varovanega stanovanja, v katerem so našli mrtvo starejšo osebo. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Tolmin in policija.

Ob 15.28 so gasilci PGD Šempeter posredovali v ulici v Bratuževi ulici v Šempetru, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata ograje in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi starejšega občana, ki se je poškodoval pri padcu na vrtu.

Izpostava Trbovlje

Ob 2.52 je v naselju Polje v občini Zagorje ob Savi prišlo do iztekanja vode v večstanovanjski stavbi. Pred prihodom Gasilcev so stanovalci uspeli zapreti vodo. Gasilci PGD Zagorje -mesto so s sesanjem odstranili okoli 300 litrov vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

–       prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

         metra od roba kresa,

–       če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi  

         materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

–       kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

–       ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

–       pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

–       prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

–       po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je

         kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

–       na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem

         požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

–       če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj

         obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno

         pristojne gasilske enote.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.

Spoštovati je treba tudi ukrepe Vlade Republike Slovenije in NIJZ v zvezi z omejevanjem širjenja epidemije covida-19.

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/