Skoči do osrednje vsebine

Minister sprejel romunskega veleposlanika

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes na vljudnostni obisk sprejel veleposlanika Romunije Antona Niculescuja. Kot je uvodoma povedal minister, je Romunija pomembna partnerica in prijateljska država, odnosi med ministrstvoma in policijama obeh držav so intenzivni na vseh ravneh.

Romunija je bila ena prvih držav, ki nam je med migracijsko krizo v letih 2015 in 2016 solidarno pomagala s svojimi policisti. Prav tako pa se je Romunija tudi tokrat prva odzvala na našo pobudo in bo v Slovenijo poslala največji kontingent policistov. Ob tem je Hojs predstavil aktualne podatke o nezakonitih migracijah in tihotapljenju ljudi na območju Slovenije.

Veleposlanika je tudi seznanil z novostmi pri digitalizaciji, predvsem glede biometričnih osebnih izkaznic, ki jih bomo začeli izdajati januarja 2022, e-vinjet, ki bodo prav tako stopile v veljavo januarja 2022, seznanil pa ga je tudi s potekom projekta interoperabilnosti in uvajanjem novih sistemov, kot so sistem vstopa in izstopa, evropski sistem za potovalne informacije in odobritve ETIAS.

Pogovarjala sta se o nadzoru prometa na avtocestah. Ker je med ljudmi, ki storijo prekršek na naših cestah, precej državljanov Romunije, je minister predlagal kampanjo ozaveščanja o striktni prometni kontroli in visokih kaznih v Romuniji, da se izognemo težavam in slabi volji ob zasegu dokumentov.

Minister je predstavil tudi prioritete našega predsedovanja Svetu EU na področju notranjih zadev, veleposlanika pa je še posebej zanimala regionalna prioriteta o sodelovanju z državami Zahodnega Balkana, saj ima tam tudi Romunija velik interes. Minister in veleposlanik sta ugotovila, da je sodelovanje med državama več kot vzorno in da odprtih zadev ni, zato je tudi delo veleposlanika v Sloveniji precej enostavno.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in veleposlanik Romunije Anton Niculescu stojita pred zastavami v sejni sobi.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in veleposlanik Romunije Anton Niculescu | Avtor: MNZ