Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalnih direktorjev za evropske zadeve Slovenije in Francije

Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik je preko videokonference opravila bilateralne konzultacije z direktorjem za Evropsko unijo v Ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Francoske republike Davidom Cvachom.
direktorica sedi pred računalnikom, zastave zadaj

Generalna direktorica Barbara Sušnik med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta izpostavila 10. obletnico podpisa politične deklaracije o strateškem partnerstvu, ki je pomembno prispevala h krepitvi sodelovanja med državama na dvostranski, evropski in multilateralni ravni. Zavzela sta se za nadaljevanje rednega in poglobljenega dialoga na politični in strokovnih ravneh, kar je bistvenega pomena za uspeh zaporednih predsedovanj obeh držav Svetu Evropske unije. Francija bo namreč v prvi polovici 2022 predsedovanje Svetu Unije prevzela od Slovenije.

Posebno pozornost sta sogovornika namenila izmenjavi stališč do ključnih vsebin, ki bodo zaznamovale predsedovanji obeh držav Svetu EU. Slednje so predvsem povezane s posledicami pandemije Covid-19, izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije Unije ter prihodnostjo Evrope. Generalna direktorica Sušnik je izpostavila, da Slovenija podpira nadaljnje usklajevanje ukrepov med državami članicami EU v spopadanju s pandemijo pri čemer ocenjuje, da mora EU posvetiti večjo pozornost učinkovitejšemu spopadanju z različnimi kriznimi situacijami. Med te sodijo poleg zdravstvene krize tudi druge oblike sodobnih varnostnih groženj, kot so kibernetski napadi večjih razsežnosti, zato bodo navedene vsebine med prednostnimi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Sogovornika sta veliko pozornosti posvetila globalnim ciljem, ki jih Slovenija in Francija v okviru Evropske unije zasledujeta na področju spopadanja s podnebnimi spremembami.
Zavzela sta se za uspešno izvedbo Konference o prihodnosti Evrope, ki se bo pričela 9. maja 2021 v Strasbourgu, se nadaljevala v času slovenskega predsedovanja in zaključila spomladi 2022 v času francoskega predsedovanja. Konferenca, ki bo temeljila na kakovostni razpravi z državljani, bo ključnega pomena za prihodnost Unije, zato ji bosta Slovenija in Francija posvetili posebno pozornost.  

Direktorja sta izmenjala stališča glede iskanja dogovora o predlogu pakta o migracijah in azilu in se zavzela za celostno delovanje schengenskega prostora. Poudarila sta pomen kredibilne širitvene politike EU, pri čemer je generalna direktorica Sušnik izpostavila, da bo napredek regije Zahodnega Balkana pomembna prioriteta predsedovanja Slovenije Svetu Unije.

Generalna direktorica Sušnik je izpostavila še pomen nadaljnjega uspešnega sodelovanja med državama na gospodarskem področju in pri tem opozorila na strateški pomen avtomobilske industrije in podjetja Revoz d.d. za slovensko gospodarstvo.