Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs na delovnem obisku v Litvi in Latviji

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je v okviru priprav na predsedovanje Slovenije svetu EU danes dopoldne v Vilni v Litvi sestal z ministrico za notranje zadeve Agnë Bilotaitë. Popoldne pa se je minister v Rigi v Latviji sestal še z latvijskim ministrom za notranje zadeve Sandisom Ģirģensom.
Minister Aleš Hojs stoji za mizo, na kateri je knjiga gostov na litovskem ministrstvu

Minister Aleš Hojs se je vpisal v knjigo na litovskem ministrstvu

Minister je kolegoma prestavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja na področju notranjih zadev, kjer si bomo prizadevali za napredek pri pogajanjih o paktu o migracijah in azilu, krepitev schengenskega območja in zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU in Sloveniji.

»Kot je povedala ministrica Bilotaitë, bo Litva pri pogajanjih konstruktivna partnerica, kar me zelo veseli,« je dejal minister Hojs. Pozitivno oceno delovnega obiska je minister podal tudi po srečanju z latvijskim kolegom, ki je podprl prednostne naloge na področju notranjih zadev.

»Pri migracijah imamo podobna stališča,« je povedal Hojs in dodal, da obe državi podpirata napredek na zunanji razsežnosti migracij in odpravi vzrokov zanje ter čim večjo učinkovitost pri vračanju, zavzemata pa se tudi, podobno kot Slovenija, za prožno solidarnost z različnim naborom ukrepov za pomoč državi pod pritiskom.

Ministri so se dotaknili tudi migracijske situacije na Zahodnem Balkanu, ki bo slovenska regionalna prioriteta med predsedovanjem. Ob tem se je minister Hojs kolegoma iz Litve in Latvije iskreno zahvalil za pozitiven odziv na našo prošnjo za pomoč pri nadzoru slovenske južne meje, kjer zaznavamo največ nezakonitih prehodov meje. V kratkem bo v Slovenijo namreč napotenih nekaj policistov iz Litve in Latvije za pomoč slovenski policiji pri nadzoru meje s Hrvaško.

Na področju notranje varnosti obe državi podpirata krepitev policijskega sodelovanja in izmenjave informacij, pa tudi krepitev mandata Europola, ki predvsem državam z manjšo administracijo nudi veliko pomoč pri analizi velikih podatkovnih zbirk.

Minister Aleš Hojs s sodelavci sedi za mizo na sestanku pri latvijskem notranjem ministru

Minister Aleš Hojs s sodelavci na sestanku pri latvijskem notranjem ministru

1 / 3