Skoči do osrednje vsebine

Izjemen uspeh slovenskih raziskovalnih inštitutov in univerz na zadnjem razpisu Marie Skłodowska Curie

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Slovenski raziskovalni prostor se lahko pohvali še z enim izjemnim uspehom. Ponosni smo, da za dve leti k nam prihaja 14 tujih raziskovalk in raziskovalcev, ki so bili skupaj s slovenskimi univerzami in raziskovalnimi inštituti uspešni na zadnjem razpisu Marie Skłodowska Curie (MSCA).
Ministrica sodeluje na virtualnem srečanju raziskovalk in raziskovalcev.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec | Avtor: MIZŠ

MSCA razpis je že od leta 1996 eden glavnih instrumentov Evropske unije za spodbujanje znanstvene odličnosti v okviru mednarodne, medsektorske in interdisciplinarne mobilnosti pri doktorskem izobraževanju in podoktorskem raziskovanju. Namenjen je (zlasti) mladim talentom ter razvoju njihovih raziskovalnih karier

Gostujočim raziskovalkam in raziskovalcem je posebno dobrodošlico na današnjem sprejemu namenila tudi ministrica prof. dr. Simona Kustec. Dejala jim je, da je njihov uspeh tudi izjemen uspeh za slovenske univerzitetne in raziskovalne institucije. »Je potrditev, da v Sloveniji gojimo odlično in hkrati družbeno relevantno znanost, ki je  močno vpeta v mednarodne znanstvenoraziskovalne tokove. Še posebej nas veseli, da ste izbrali Slovenijo kot vašo začetno znanstvenoraziskovalno destinacijo za razvijanje vaše nadaljnje raziskovalne kariere. Prepričani smo, da bomo kot vaši gostitelji naredili vse, kar je v naši moči, da bi bilo vaše raziskovanje in bivanje v Sloveniji prijetno in uspešno,« je dejala ministrica.

V programu Obzorje 2020, ki ga od tega leta naprej nadomešča program Obzorje Evropa, je Evropska komisija s tem instrumentom financirala okoli 65.000 raziskovalk in raziskovalcev, tako tistih na začetku kariere kot že uveljavljenih, ter več kot tisoč evropskih univerzitetnih in inštitutskih mrež za doktorski študij. V Sloveniji je kar 50 raziskovalnih organizacij v obdobju 2014-2020 podpisalo 95 pogodb za MSCA projekte v vrednosti 23 milijonov evrov, in sicer za več kot 200 slovenskih raziskovalk in raziskovalcev, ter skoraj prav toliko raziskovalk in raziskovalcev iz tujine, ki so prišli v Slovenijo.