Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 10. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.771.768 testiranj s PCR in HAG testi. 10. 5. 2021 je bilo opravljenih 47.262 testiranj, od tega 3.642 s PCR in 43.620 s HAG testi. Potrjenih je bilo 491 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 13,5 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 10. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 477 bolnikov s COVID-19, od tega 131 na intenzivni negi, 54 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužene s COVID-19.

 

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 11. 5. 2021 vključenih 1.449 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 133 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Policija je 10. 5. 2021 izdala 576 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 50 mladoletnim osebam). Nadzor so izvedli na 265 lokacijah.

Ministrstvo za zunanje zadeve je poročalo, da je minister, dr. Anže Logar, slavnostno odprl 6. forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsko regijo (EUSAIR). Skupaj z evropsko komisarko za kohezijo in reforme, dr. Eliso Ferreiro, državno sekretarko v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, mag. Moniko Kirbiš in naslednjo predsedujočo, albansko zunanjo ministrico, Olto Xhaçka, je sodeloval tudi na novinarski konferenci za novinarje iz držav regije. Državni sekretar Gašper Dovžan se je udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za splošne zadeve (GAC) v Bruslju. Voditelji držav članic EU so med drugim preučili tudi aktualna vprašanja v zvezi z epidemijo COVID-19 v EU. Člani Sveta za splošne zadeve so ponovno izmenjali mnenja o usklajevanju ukrepov v zvezi s pandemijo COVID-19, zlasti o postopnem odpravljanju omejitev, pripravah na uvedbo digitalnega zelenega potrdila, krepitvi aktivnosti za kratkoročno in dolgoročno preskrbo s cepivi ter o prizadevanjih EU za zagotavljanje pravične razdelitve cepiv tretjim državam.

Ministrstvo za finance je poročalo, da poteka analiziranje in prilagajanje poroštvenih shem ter priglašanje ukrepov državnih pomoči Evropski komisiji z namenom blažitve posledic epidemije COVID-19 na gospodarstvo in prebivalstvo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zaradi spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji objavilo povezavo do spletne strani, kjer prebivalci lahko v vsakem trenutku preverijo, kakšne so trenutne omejitve pri ponujanju blaga in storitev potrošnikom (https://www.gov.si/.../omejitve-prodaje-blaga-in-storitev/).

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je poročalo, da Inšpektorat RS za šolstvo in šport danes in jutri sodeluje na bilaterarnem internetnem srečanju v okviru tehnične pomoči Črni gori, in sicer glede izvajanja inšpekcijskega nadzorstva v času pandemije COVID-19. Na mednarodni konferenci sodeluje tudi ministrica MIZŠ, prof. dr. Simona Kustec in veleposlanik v Črni Gori, Gregor Presker.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Naloge so opravljali v obliki dežurstva ali pripravljenosti.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

Potekala sta brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 19.32 je na Lopati v občini Celje posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.05 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Maribor na krovu poletela v Križevce pri Ljutomeru, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.38 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP poletela v Idrijo, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.11 je v naselju Krajna Brda, občina Sevnica, padel motorist z motornim kolesom v obcestno grapo in na kraju nesreče podlegel poškodbam. Gasilci PGD Sevnica so odklopili akumulator, izvlekli ponesrečeno osebo in motorno kolo na cestišče ter nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica in policiji. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 13.12 sta v Mozirju trčila motocikel in osebno vozilo. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) in odklopili akumulator. Reševalci NMP Mozirje so poškodovanega motorista oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 14.48 sta na avtocesti med Celje Vzhod in Dramljami v občini Šentjur trčila kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila potegnili voznika ter psa, posipali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji.

Ob 18.37 je v Šmiklavžu v občini Gornji Grad reševalno vozilo zapeljalo s ceste. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, postavili vozilo na kolesa in ga izvlekli na cestišče ter nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje, ki so udeležence pregledali in oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 6.50 je v naselju Vašca, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, odstranili drevo in sprostili dostop do poškodovane osebe. Odpeljali so jo reševalci NMP.

Izpostava Maribor

Ob 9.02 sta na cesti Dražen Vrh–del, Sveta Ana, trčila osebno in tovorno vozilo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka ter s tehničnim posegom pomagali reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.59 je v naselju Hum, občina Brda, padel motorist in se poškodoval. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanega motorista.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.54 je v ulici Cesta II v Rožni dolini v Ljubljani gorelo perilo v kopalnici. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 2.15 je v naselju Vrhole pri Laporju, občina Slovenska Bistrica, zagorelo gospodarsko poslopje. Požar, ki je objekt na površini okoli 100 kvadratnih uničil v celoti, so pogasili gasilci PGD Laporje, Slovenska Bistrica in Videž.

Ob 7.35 je na Oreškem nabrežju v Mariboru v podjetju Mariborska livarna Maribor zagorelo na livarski peči. Že pred prihodom gasilcev so zaposleni z gasilniki delno pogasili požar. Gasilci JZ GB Maribor so s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt ter prezračili prostore.

Ob 9.57 se je v Panonski ulici v Maribor smodila hrana na štedilniku. Gasilci JZ GB Maribor so odstranili posodo s prežgano hrano in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.04 je na avtocesti med Dramljami in Tepanjem v občini Šentjur zagorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGE Celje so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.22 je na avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Stična in Grosuplje.

Ob 18.59 je v Dolgi vasi, občina Kočevje, med vožnjo zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje in Dolga vas. Vozilo je uničeno.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.51 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu na parkirišču gorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so pogasili požar, odklopili akumulator in pregledali vozilo s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 17.53 so na Hočkem Pohorju, občin Hoče-Slivnica goreli razni odpadki. Gasilci GB Maribor ter PGD Bohova in Hoče so ogenj pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 20.31 je bilo cestišče na Smuški cesti v Semiču onesnaženo z motornim oljem. Gasilci PGD Kot-Brezje so madež posuli z vpojnim sredstvom in očistili cestišče na dolžini okoli trideset metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 16.20 je pri Velikem Mraševem, občina Krško, občan naletel na topovsko granato kalibra 76,2 milimetra, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo so na kraju uničili pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.59 so v ulici Gradišče v Ajdovščini naleteli na ubojno sredstvo NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoskega porekla, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.17 je v Kromberku, občina Nova Gorica, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta odstranila na varno ročno bombo, mase 0,6 kg, avstrijskega porekla, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.23 je na območju Kozarišča v občini Tolmin občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno tri minometne granate, dve topovski granati, eno ročno bombo in eno tromblonsko mino avstro-ogrske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Maribor

Ob 21.08 se je na Koroški cesti v Mariboru porušila streha zapuščenega stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so okolico porušenega objekta zavarovali. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.01 so v Anžah, občina Krško, gasilci PGE Krško nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu preminule osebe iz potoka.

Izpostava Koper

Ob 0.44 je na Kvedrovi cesti v Kopru iz stanovanja iztekala voda v spodnje stanovanje. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in zaprli glavni vodovodni ventil.

Izpostava Kranj

Ob 13.28 so na Blejski cesti v Tržiču gasilci PGD Tržič so izčrpali vodo iz šotora pred ZD Tržičem.

Ob 13.28 so na Poti na Pilarno v Tržiču gasilci PGD Tržič ponovno prekrili plaz, zaradi preprečitve ponovnega plazenja, ob novo napovedanih padavinah.

Ob 18.41 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz pokvarjenega dvigala rešili otroka. Dvigalo so izklopili in obvestili pristojni servis.

Ob 19.45 so na Cankarjevi cesti v Tržiču gasilci PGD Tržič odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Tržič do onemogle osebe. Nudili so tudi pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.29 so v naselju Borovnica v istoimenski občini gasilci PGD Borovnica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.39 so gasilci PGD Hrastnik v naselju Log, občina Hrastnik, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/