Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na srečanju zunanjih ministrov EU z zunanjima ministroma Severne Makedonije in Albanije

Državni sekretar Gašper Dovžan se je udeležil avdio-video konferenčnega neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU z zunanjim ministrom Severne Makedonije Bujarjem Osmanijem in zunanjo ministrico Albanije Olto Xhaçko.
sedi pred ekranom, zadaj zastave

Državni Sekretar Gašper Dovžan med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Osrednja tema razprave je bila približevanje Severne Makedonije in Albanije Evropski uniji. Državni sekretar Dovžan in zunanji ministri EU so bili s strani zunanjega ministra Osmanija in zunanje ministrice Xhaçke obveščeni o stanju napredka v teh prizadevanjih, predvsem o stanju implementacije reform.

Državni sekretar Dovžan je v svojem nastopu, tako kot velika večina drugih udeležencev, izrazil trdno podporo Severni Makedoniji in Albaniji pri približevanju Evropski uniji ter pozval k čimprejšnji potrditvi pogajalskih okvirjev in sklicu prvih medvladnih konferenc med EU in Severno Makedonijo ter EU in Albanijo. Pozdravil je prizadevanja portugalskega predsedstva za sklic medvladnih konferenc še v mesecu juniju. Napredek Severne Makedonije in Albanije v procesu približevanja Evropski uniji je ocenil kot zelo dober, ter izpostavil pomembnost nadaljevanja potrebnih reform. V času predsedovanja Slovenije Svetu EU si bomo prizadevali, da bo Zahodni Balkan visoko na agendi EU, k čemur bo prispeval tudi Vrh EU z državami Zahodnega Balkana.

Državni sekretar Dovžan je izrazil obžalovanje zaradi zastoja v širitvenem procesu in izpostavil, da se mora nadaljevati, ker je bistven za napredek in spremembe v državah regije.