Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Harej na sestanku na Ministrstvu za okolje in prostor

Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej se je danes sestal z državnima sekretarjema na Ministrstvu za okolje in prostor, dr. Metko Gorišek in Robertom Rožacem.

Sestanek je bil namenjen predvsem porastu populacije medveda in volka v Sloveniji. Obe zveri sta pri nas v ugodnem stanju, kar pomeni, da se njuna populacija povečuje. Državni sekretar Harej je opozoril, da so kmetije, ki redijo domače govedo in drobnico v prosti reji, v glavnem že spustili domače živali na prosto. V zvezi s tem je izrazil skrb zaradi izpostavljenosti pred zvermi.

Obe ministrstvi vlagata veliko pozornosti in sredstev v zaščito kmetij (postavljanje ograj in obor, pastirski psi, elektro mreže, nočno zapiranje), a povsod te zaščite niso možne niti učinkovite. Zavod za gozdove je pripravil študijo na to temo, s katero bo seznanil zaposlene na obeh ministrstvih.

Na sestanku je bila izražena tudi pobuda za pripravo posebne študije, s katero bi Evropski komisiji predstavili ugodno stanje populacije medveda na območju Slovenije in na Hrvaškem.

Ob zaključku sestanka so se državni sekretarji dogovorili za nadaljnje sodelovanje ter aktivnosti na tem področju.