Skoči do osrednje vsebine

Vstop v Slovensko vojsko odslej preko enotne vstopne točke

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je na novinarski konferenci predstavil novosti pri popolnjevanju Slovenske vojske, ki bo odslej potekalo preko enotne vstopne točke in na podlagi prostovoljnega služenja vojaškega roka.

Ob tem je še poudaril, da so za modernizacijo vojske potrebni stabilni finančni viri ter zagotovitev stabilnega popolnjevanja Slovenske vojske s kadri. Po besedah ministra bo Slovenska vojska v prihodnje dobila ustrezno opremo in oborožitev, kar bo omogočil zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko. Vse postopke nabav vojaške opreme vodimo maksimalno transparentno, pri čemer jih bomo večino izpeljali po sistemu vlada-vladi, je še poudaril minister Tonin.

Na Ministrstvu za obrambo smo konec lanskega leta pripravili Koncept enotnega usposabljanja za vstop v Slovensko vojsko na podlagi prostovoljnega služenja vojaškega roka. Izhodišča pri pripravi novega koncepta so atraktivnost programa usposabljanja, enovitost statusa vstopnih pogojev, pogodbe in programa prostovoljnega služenja vojaškega roka (PSVR) za vse, ki si želijo vstopiti v Slovensko vojsko (SV), ne glede na kasnejši status - vključitev v stalno sestavo SV (STAS) ali v pogodbeno rezervno sestavo SV(PPRS).

Z novim konceptom enotnega usposabljanja za vstop v SV želimo povečati število državljanov Republike Slovenije za opravljanje vojaške službe oziroma PSVR, saj bomo tako zagotovili dolgoročno vzdržno število pripadnikov rezervne sestave in tudi stalne sestave SV. Obenem bomo mladim ponudili prenovljen sodoben pristop in kakovostno, dinamično, zanimivo in predvsem koristno usposabljanje, s čimer nameravamo zlasti pri mladih povečati zanimanje za vojaški poklic.  Kot je še povedal minister Tonin, se bodo za prostovoljno služenje vojske lahko odločili vsi državljani, po novi uredbi do starosti 30 let, ob koncu 13. tedenskega usposabljanja pa bodo nagrajeni plačilom približno 3100 evrov in tudi možnostjo, da med temeljnim vojaškostrokovnim usposabljanjem  opravijo del obveznosti za vozniški izpit B kategorije, med drugim predavanja iz cestnoprometnih predpisov in zdravniški pregled. Z delom denarnega prejemka bodo lahko zasluženi denar uporabili pri kateri koli avtošoli, da si plačajo 30 ur vožnje. Tistim ki vozniški izpit že imajo pa bo to povrnitev stroškov za šolo vožnje.

Od do sedaj 90 prijavljenih kandidatov na prostovoljno služenje vojaškega roka vozniškega izpita nima opravljenih polovica kandidatov.

S prenovljenim programom TVSU vzpostavljamo pogoje, da mladi po končanem programu usposabljanja lahko nadaljujejo usposabljanje za vključitev v pogodbeno rezervno sestavo in za poklicno delo v SV, dolgoročno pa se bo na ta način vzpostavil kadrovski bazen za zagotavljanje vojaške strateške rezerve.

Prijave na prostovoljno služenje vojaškega roka za julijsko napotitev so mogoče do 20. junija, na voljo pa je 300 mest.

Podrobnejša predstavitev novosti, ki jih uvajamo z julijsko napotitvijo kandidatov na prostovoljno služenje vojaškega roka je opisana v članku objavljenem na spletni strani Varnost za vse.

Video posnetek novinarske konference (youtubeMORS)

Minister Tonin na novinarski konferenci za govornico, pred panojem MORS in plakatom promocije SV, Enotni

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je na novinarski konferenci predstavil novosti pri popolnjevanju Slovenske vojske | Avtor: Borut Podgoršek, MORS