Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. maj 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 15. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.933.930 testiranj s PCR in HAG testi. 15. 5. 2021 je bilo opravljenih 11.381 testiranj, od tega 2.471 s PCR in 8.910 s HAG testi. Potrjenih je bilo 292 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 11,8 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 15. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 408 bolnikov s COVID-19, od tega 121 na intenzivni negi, 23 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 16. 5. 2021 vključenih 407 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 8 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in po potrebi koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti (nekateri preko sistema pripravljenost ali dežurstva). Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah.

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Policija je 15. 5. 2021 izdala 1.152 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 222 mladoletnim osebam). Kontrolo za ugotavljanje (ne) spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2, so izvedli na 1.815 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Naloge so opravljali zlasti v obliki dežurstva ali pripravljenosti.

Štab CZ za Notranjsko je poročal, da občina Loška dolina, glede na sedem dnevno povprečje okuženosti, ne sodi več v rdečo fazo.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in družbenih omrežjih ter psihološko pomoč, pomagale pri prevozu brisov, izvajale nadzor in pozivale občane k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 ter drugo. V nekaterih občinah so gasilke enote izvajale potrebno dekontaminacijo ter razkuževanje učilnic in igralnic v vrtcih. V nekaterih občinah so izvajali cepljenje proti COVID-19, testiranje na COVID-19 ter zlasti priprave na cepljenje in testiranje za naslednji teden. V občinah se kaže trend postopnega padanja števila okužb.

 

Poplave

Včeraj popoldne so obilne padavine zajele območje občine Gornja Radgona in del Murske Sobote. Po dosedaj zbranih podatkih je meteorna voda zalila nekaj kleti stanovanjskih objektov, garažo in prostore gostinskega lokala. Prav tako je meteorna voda poplavila nekaj dvorišč, z blatom zalila vozišča in ob domu starejših občanov poplavila parkirišče. V naselju Pušča je meteorna voda zalila nekaj ulic in zalila več stanovanjskih objektov. Zaradi obilnega deževja so posredovali gasilci PGD Gornja Radgona, Pušča in Zreče.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 12.20 je iz Delavskega mostu v Kranju v reko Savo padel občan. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so ga s pomočjo čolna rešili iz vode in v oskrbo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 21.12 je bila na območju naselja Loka pri Mengšu, občina Mengeš, pogrešana mladoletna oseba. Območje so preiskali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Topole, Loka pri Mengšu, Mengeš ter vodniki reševalnih psov Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) Kinološke zveze Slovenije (KZS) . Osebo so nepoškodovano našli okoli 22. ure.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.36 je na Cesti 4. julija v Krškem voznik osebnega vozila z vozilom trčil v betonski podporni zid in se pri tem poškodoval. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Krško, ki so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 15.02 so na Liptovski cesti v Slovenskih Konjicah trčili osebni vozili in motor. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovanim osebam, odklopili akumulatorje, odstranili vozilo s cestišča in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.26 so na severni obvoznici pod Šmartinsko cesto v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorje na vozilih. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Maribor

Ob 22.29 je na Streliški cesti v Mariboru na delovni zapori osebno vozilo zapeljalo v gradbeno jamo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator in pregledali, če iz vozila iztekajo motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Maribor na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.46 se je na Kostanjeviški cesti med Rožno dolino in Novo Gorico v prometni nesreči osebnega vozila poškodoval voznik. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe in policiji pri usmerjanju prometa, postavili prevrnjeno vozilo na kolesa, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli in počistili razlite motorne tekočine ter pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica in jo prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.45 so v Kamnici, občina Dol pri Ljubljani, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dolsko in GB Ljubljana so pogasili goreče saje in očistili dimnik.

Ob 13.07 so na Gorenjski cesti v Logatcu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gorenji in Dolnji Logatec so dimnik ohladili, pregledali in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 21.36 je na Uskoški ulici v Miklavžu na Dravskem polju gorel kup odpadnega lesa. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem Polju.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.21 je v gozdu v bližini Črnuč v Ljubljani občan naletel na motor raketnega metalca Bazooka ameriške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo uničila na kraju.

Ob 15.00 je v Gorenjih Lazih, občina Ribnica, občan pri urejanju okolice ob stanovanjski hiši našel protitankovski izstrelek italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo uničila na bližnji varni lokaciji.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 9.18 so na Cesti bratov Milavcev v Brežicah gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem so ostale ujete osebe.

Izpostava Celje

Ob 9.57 so v Stritarjevi ulici v Žalcu gasilci PGD Žalec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri so našli mrtvo osebo.

Izpostava Kranj

Ob 17.45 se je v Žerjavki, občina Šenčur, parkirano osebno vozilo odpeljalo s parkirišča po pobočju. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo vitla vozilo izvlekli nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.29 so na Beblerjevem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do neodzivne osebe.

Ob 8.51 so v Ulici Iga Grudna v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe, od znotraj odprli vrata balkona in z balkona omogočili vstop v stanovanje babici, ki jo je na balkon zaprl enoletni vnuk.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje so v jutranjem času ob prehodu hladne fronte možni močnejši krajevni nalivi in sunki vetra.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/