Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 16. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.942.990 testiranj s PCR in HAG testi. 16. 5. 2021 je bilo opravljenih 8.903 testiranj, od tega 1.504 s PCR in 7.399 s HAG testi. Potrjenih je bilo 113 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 7,5 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 16. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 407 bolnikov s COVID-19, od tega 121 na intenzivni negi, 8 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 17. 5. 2021 vključenih 1.243 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 119 prostovoljcev humanitarnih organizacij. 1. 5. 2021 so začeli veljati novi sprostitveni ukrepi na področju šolstva, športa ter ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom.

 

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je izobraževalnim ustanovam posredovalo okrožnico o načrtovanju vzgojno-izobraževalnega dela za šolsko leto 2021/2022 s predpostavko, da bo pouk potekal skladno s šolskim koledarjem in veljavno zakonodajo. Od 17. 5. 2021 se ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa vsi dijaki izobražujejo v šoli po modelu B. Na fakultetah lahko poteka pouk v živo. Sprostila so se vsa športna tekmovanja. Prisotnost gledalcev, do 50 odstotkov kapacitete sedišč, na tekmovanjih je možna ob predpogoju testiranja, prebolevnosti ali cepljenja. Športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do 50 vadečih.

Policija je 16. 5. 2021 izdala 3.168 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 383 mladoletnim osebam). Kontrolo za ugotavljanje (ne)spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 so izvedli na 1.667 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilke enote izvajale potrebno dekontaminacijo ter razkuževanje učilnic in igralnic v vrtcih. Zdravstveni domovi so izvajali cepljenje proti COVID-19, testiranje na COVID-19 ter druge storitve.

 

Močno deževje, močan veter

V jutranjih in dopoldanskih urah je ob prehodu hladne fronte, ki so jo spremljale nevihte z močnejšimi nalivi in vetrom, povzročila kar nekaj težav po državi. Največ nevšečnostih je bilo na območjih občin Celje, Kranj, Šenčur Tržič, Ljubljana, Borovnica, Škofljica, Kobarid, Ajdovščina, Škocjan, Trebnje, Divača, Postojna, Pivka in Cerknica. Meteorne vode so zalivale kleti stanovanjskih in drugih objektov, zaradi poplavljenih cestišč je bil oviran promet, sprožilo pa se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Sunki vetra so odkrili ostrešja dveh stanovanjskih objektov ter podrli več dreves. V Cerknici je hudourniški potok Cerkniščica ogrožal objekt varstvenega centra, večstanovanjski objekt in garaže, zato so sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom za nevarnost. Pri odpravljanju posledic je bilo aktiviranih 24 gasilskih enot.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.05 je v naselju Loke pri Mozirju, občina Mozirje, nenadno obolela oseba. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje so osebo oskrbeli na kraju dogodka. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu je obolelo osebo prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mozirje.

Izpostava Ptuj

Ob 21.32 so v naselju Zgornja Sveča, občina Majšperk, gasilci PGD Stoperce nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 20.33 si je v Škofji Loki pod Hudičevo brvjo občanka poškodovala nogo in obtičala ujeta na otočku sredi reke Sore. Gasilci PGD Škofja Loka so jo oskrbeli, jo s pomočjo vrvne tehnike dvignili na most in predali reševalcem NMP Škofja Loka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.03 je pred izvozom Naklo, občina Naklo, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.32 se je v Nemški vasi, občina Ribnica, tovorno vozilo, ki je prevažalo hlodovino, prevrnilo na bok in blokiralo cesto. Hlodi so poškodovali stanovanjski objekt in nadstrešek. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Ribnica. Gasilci PGD Ribnica, Prigorica in Nemška vas so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč ostalim službam, posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah in postavili pivnike.

Izpostava Maribor

Ob 7.59 sta v križišču Prvomajske in Ukrajinske ulice v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.18 sta v Černelavcih, občina Murska Sobota, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci NMP Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulatorja in zavarovali kraj dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.54 je v Pod smrekami v občini Šempeter v Savinjski dolini zagorelo olje na kuhalni plošči. Požar so pogasili domači sami. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini, Vrbje in Žalec so zavarovali kraj dogodka, pregledali kuhinjo s termovizijsko kamero ter oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Žalec.

Izpostava Koper

Ob 1.29 je v Župančičevi ulici v Kopru gorela izolacija na vhodnih vratih stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.44 so v naselju Verd, občina Vrhnika, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Verd, ki so goreče saje s prahom pogasili, dimniško tuljavo ohladili ter jo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.46 so v naselju Dolenci, občina Šalovci, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Dolenci, ki so dimnik očistili ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.09 so v naselju Daljni Vrh, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so nadzorovali izgorevanje saj, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter svetovali strokovni pregled dimnikarja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 12.10 so na Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici, gasilci PGD Ilirska Bistrica posuli in nevtralizirali oljni madež v obsegu 5 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.01 so v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta topovsko granato avstrijske izdelave, mase 6,7 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila v namensko skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.35 je v naselju Veliki vrh, občina Šmartno ob Paki, osebno vozilo zapeljalo po pobočju. Vozilo so izvlekli domačini sami s pomočjo traktorja. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in odklopili akumulator.

Ob 16.39 so na Glavnem trgu v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje poškodovano osebo, ki je padla ter se pri tem poškodovala, prenesli iz stanovanja. Predali so jo v oskrbo svojcem, ki so jo odpeljali na urgenco.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.23 so na ljubljanskem barju ob Črni poti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom izvlekli nasedlo vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/