Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 18. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.026.829 testiranj s PCR in HAG testi. 18. 5. 2021 je bilo opravljenih 32.733 testiranj, od tega 4.469 s PCR in 28.264 s HAG testi. Potrjenih je bilo 532 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 11,9 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 18. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 368 bolnikov s COVID-19, od tega 110 na intenzivni negi, 38 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je pet  oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 19. 5. 2021 vključenih 1.148 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 126 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in po potrebi koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in družbenih omrežjih, pomagale pri prevozu brisov in pozivale občane k cepljenju in spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 in drugo.

 

Poplave

Izpostava Celje

Ob 8.50 je v naselju Podsreda, občina Kozje, meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podsreda so zaščitili objekt s protipoplavnimi vrečami in tako preusmerili meteorno vodo.

Ob 9.40 se je v Kozjah pod mostom zagozdilo vejevje in debla. Gasilci PGD Kozje so s pomočjo delavcev gozdnega podjetja in gozdarskim strojem odstranili vejevje in preprečili zalitje stanovanjskih objektov.

Ob 10.00 je v naselju Podsreda, občina Kozje, meteorna voda ogrožala gospodarski objekt. Gasilci PGD Podsreda so zaščitili objekt s protipoplavnimi vrečami in tako preusmerili meteorno vodo. Gasilci so tudi iz bližnjega potoka s pomočjo gozdarskega dvigala odstranili vejevje.

Ob 12.08 je v naselju Dol pri Laškem, občina Laško, meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Rimske toplice so s protipoplavnimi vrečami zaščitili stanovanjski objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 13.47 se je v Zgornji Sveči, občina Majšperk, zaradi močnega deževja dvignil vodostaj ribnika. Zaradi nevarnosti, da bi voda poplavila bližnji objekt, so gasilci PGD Stoperce iz ribnika prečrpali okoli 300 kubičnih metrov vode.

 

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 6.10 je v naselju Belo, občina Šmarje pri Jelšah, zemeljski plaz zasul vozišče. Delavci cestnega podjetja so zemljino in kamenje odstranili z vozišča. Gasilci PGD Šmarje pa so nato vozišče sprali.

Ob 15.23 so v Logu, občina Rogatec, gasilci PGD Dobovec pri Rogatcu s folijo prekrili plaz na površini približno šesto kvadratnih metrov, ki je ogrožal stanovanjsko hišo. Prav tako so očistili hudournik v bližini, ki je poplavljal vozišče.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 20.37 se je na območju Pirana pričelo iskanje pogrešanega pet-letnega otroka. Posredovali so gasilci PGD Piran. Ob 20.55 so ga našli na Bernardinu.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.25 je pri naselju Spodnje Jezersko, občina Jezersko, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v hudournik in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili vozišče razlitih motornih tekočin, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila ter nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Osebno vozilo so gasilci s pomočjo avtodvigala postavili ob rob vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.33 so v Senožetih, občina Dol pri Ljubljani, na cesti Ljubljana–Litija trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.25 sta pri naselju Nedelica, občina Turnišče, trčili osebni vozili. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so na kraju oskrbeli poškodovanega otroka in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota. V nesreči je ena oseba podlegla poškodbam.

Ob 9.56 sta na uvozu na avtocesto Lipovci, smer Maribor, občina Beltinci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe reševalcem NMP.

Ob 19.32 sta v naselju Vidonci, občini Grad, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota in zavarovali kraj dogodka. Poškodovali sta se dve osebi, reševalci NMP so ju prepeljali v SB Murska Sobota.

Ob 21.42 je v kraju Petišovci, občina Lendava, osebno vozilo na makadamski cesti trčilo v drevo. Pri tem sta se poškodovali dve osebi. Posredovali so gasilci IGE Lendava, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in jo predali reševalcem NMP Lendava ter nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Lendava so eno osebo prepeljali v bolnišnico Murska Sobota, druga poškodovana oseba pa je sama poiskala zdravniško pomoč.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.00 sta na Šentjernejski cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, usmerjali promet in nudili delavcem avtovleke pri nakladanju vozila na tovornjak. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 14.25 je na cesti Materija–Markovščina v občini Hrpelje - Kozina osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 11.06 sta v naselju Zamušani, občina Gorišnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj in Ormož so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator, očistili vozišče in nudili pomoč pri oskrbi v nesreči poškodovanima osebama reševalcem NMP Ptuj, ki so nato eno osebo prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 6.54 je v naselju Perudina, občina Črnomelj, gorel počitniški objekt v velikosti 7 x 8 metrov. Gasilci PGD Hrast-Perudina in Vinica so požar, ki je uničil objekt v celoti, pogasili in prekopali posamezna tleča žarišča. Dežurni delavec Elektro podjetja je odklopil električno energijo, dežurni delavec komunale pa je zaprl vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 8.49 se je na Gregorčičevi cesti na Bledu med gradbenim deli poškodovala plinska napeljava. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, umaknili 50 ljudi iz bližnjih objektov in skupaj z dežurnim delavcem podjetja za oskrbo s plinom zaprli glavni ventil na ulici.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.04 sta v Merljakih v naselju Renče, občina Renče – Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila najdenih 5 različnih topovskih granat in 2 ročni bombi, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta prepeljala v za to namenjeno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 15.31 so v Kogojevi ulici v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v 10. nadstropju večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila, s katerim je bila nato prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 16.40 se je v Litiji na vozišče podrlo drevo. Gasilci PGD Litija so odstranili veje in zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnih delavcev cestnega podjetja, ki so nato drevo odstranili in očistili vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 9.24 se je v naselju Žabjak, občina Ptuj, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Ptuj.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/