Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 76. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 76. seji obravnavala in sprejela pet točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predlog stališča k zadevi Sporočilo Komisije Evropskemu parlamentu, Svetu, Evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru in Odboru regij o akcijskem načrtu za razvoj ekološke pridelave

Vlada je sprejela predlog stališča k zadevi Sporočilo Komisije Evropskemu parlamentu, Svetu, Evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru in Odboru regij o akcijskem načrtu za razvoj ekološke pridelave. Republika Slovenija pozdravlja namero Komisije, da se na ravni EU spodbudi povečanje deleža ekološkega kmetijstva v EU in poveča dostopnost ekološke hrane.

Cilj akcijskega načrta za razvoj ekološke pridelave je spodbuditi pridelavo in potrošnjo ekoloških proizvodov. Do leta 2030 naj bi se ekološko kmetovanje izvajalo na najmanj 25 % kmetijskih zemljišč, znatno naj bi se povišala tudi raven ekološke akvakulture.

Ekološka pridelava prinaša številne pomembne koristi, saj je na ekoloških zemljiščih v tleh in na površinah višja biotska raznovrstnost, višja je tudi dobrobit ekološko rejenih živali, pri njihovi reji se uporablja manj antibiotikov, ekološki kmetje imajo višje dohodke in so odpornejši na krize oziroma negativne spremembe, logotip EU za ekološko pa potrošnikom pomaga razumeti, kaj kupujejo.

Gre za pobudo, napovedano v Strategiji »od vil do vilic« za pravičen, zdrav in okolju prijazen prehranski sistem in Strategiji za biotsko raznovrstnost do leta 2030. Strategiji sta bili objavljeni maja lani, nujni cilj pa je uskladiti pridelavo hrane z varstvom okolja, hkrati pa spodbujati naložbe in trajnostno pridelavo. Strategiji sta bili predstavljeni v okviru Evropskega zelenega dogovora za omogočanje prehoda na trajnostne prehranske sisteme in obravnavo ključnih dejavnikov izgube biotske raznovrstnosti.

Akcijski načrt je zasnovan tako, da ekološkemu sektorju, ki ga že zaznamuje hitra rast, zagotavlja ustrezna orodja za dosego cilja - 25 % kmetijskih zemljišč, na katerih se bo do leta 2030 izvajalo ekološko kmetovanje.

Akcijski načrt obsega 23 ukrepov, ki so osnovani na treh oseh – na spodbujanju potrošnje, povečanju pridelave in izboljšanju trajnosti sektorja v luči zagotovitve njegove uravnotežene rasti.

Slovenija se strinja, da ima lahko ekološko kmetijstvo s povečanjem prihodkov na podeželju osrednjo vlogo pri okrevanju Evrope, temelječe na zelenem in digitalnem. Ocenjujemo, da bo krepitev deleža ekološkega kmetijstva prispevala h krepitvi krajših dobavnih verig in da malim kmetom ponuja dodatne priložnosti. Načrtovani ukrepi v okviru akcijskega načrta za razvoj ekološke pridelave lahko pomembno prispevajo k nadaljnjemu pozitivnemu razvoju ekološkega kmetovanja v EU, kot tudi k vzpostavitvi uravnoteženega in donosnega trga za vse akterje v ekološkem kmetovanju.

Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi ohranitvenih in upravljalnih ukrepov, ki se uporabljajo na območju Konvencije o ribištvu v zahodnem in osrednjem delu Tihega oceana, in spremembi Uredbe Sveta (ES) št. 520/2007, 54956-16/2021

Vlada je sprejela stališče k zadevi Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi ohranitvenih in upravljalnih ukrepov, ki se uporabljajo na območju Konvencije o ribištvu v zahodnem in osrednjem delu Tihega oceana, in spremembi Uredbe Sveta (ES) št. 520/2007 - 8163/21. Slovenija omenjeni predlog uredbe podpira.

Predlog uredbe sicer ne zadeva slovenskega ribištva, saj slovenski morski gospodarski ribiči izvajajo ribolov le v severnem Jadranu.

Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga sklepa Sveta o stališču glede trgovinskih standardov za oljčna olja in olja iz oljčnih tropin, ki se v imenu Evropske unije zastopa v svetu članic Mednarodnega sveta za oljke 54960-1/2021

Vlada je sprejela stališče Republike Slovenije k zadevi Predlog sklepa Sveta o stališču glede trgovinskih standardov za oljčna olja in olja iz oljčnih tropin, ki se v imenu Evropske unije zastopa v svetu članic Mednarodnega sveta za oljke - 8423/21. Slovenija omenjeni predlog uredbe podpira.

Republika Slovenija se strinja, da v primeru, da bodo na stališča v zvezi s sprejemom trgovinskih standardov za oljčna olja in olja iz oljčnih tropin vplivale nove znanstvene in tehnične informacije, ki bodo vplivale na pravni red Unije in bodo predstavljene pred ali med sejami Mednarodnega sveta za oljke, Unija zaprosi, da se sprejetje sklepov, ki spreminjajo trgovinske standarde, na seji sveta članic Mednarodnega sveta za oljke preloži do določitve stališča Unije na podlagi novih informacij.

Sklep o spremembi Sklepa o imenovanju članov Sveta za kmetijstvo in podeželje

Vlada je sprejela sklep o spremembi Sklepa o imenovanju članov Sveta za kmetijstvo in podeželje.

V Svetu za kmetijstvo in podeželje se z mesta člana razreši Franca Režonjo in namesto njega kot predstavnika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije imenuje Danila Meolica.

Prenos zemljišč v gospodarjenje družbi Slovenski državni gozdovi, d. o. o.

Vlada je prenesla v gospodarjenje družbi Slovenski državni gozdovi, d. o. o., določena zemljišča v lasti Republike Slovenije.

Družba SiDG, d. o. o., skladno z Zakonom o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije (ZGGLRS) v okviru opravljanja dejavnosti gospodarjenja z državnimi gozdovi opravlja naloge razpolaganja z državnimi gozdovi, upravljanja državnih gozdov in pridobivanja gozdov.

Določena zemljišča, ki so predmet prenosa, so v dejanski rabi javne evidence Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS) v celoti gozdna zemljišča.

Druga določena zemljišča so po dejanski rabi javne evidence GURS-a opredeljena z dejansko rabo gozdno zemljišče in tudi z dejansko rabo neplodno zemljišče in/ali z nedoločeno rabo. Deli zemljišč, ki so opredeljeni z dejansko rabo neplodno zemljišče in/ali z nedoločeno rabo, se skladno z ZGGLRS smatrajo za dele zemljišč, ki so z državnimi gozdovi ekološko oziroma funkcionalno povezana in zagotavljajo uresničevanje celovitega gospodarjenja z državnimi gozdovi. Zaradi navedenega se tudi deli teh zemljišč prenašajo v gospodarjenje družbi SiDG, d. o. o.

Pri vseh zemljiščih, ki so predmet prenosa, je v javni evidenci GURS-a vpisan kot začasni upravljavec Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, ki pa s temi zemljišči ne gospodari in jih ne vodi v svojem registru osnovnih sredstev.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo po sprejemu tega sklepa in po izvedenem evidentiranju vseh zemljišč, ki so predmet prenosa, v svoja osnovna sredstva, skladno z določbami Uredbe o načinu vpisa upravljavcev nepremičnin v zemljiški kataster in kataster stavb uredilo ustrezno spremembo upravljavca v javni evidenci GURS-a.