Skoči do osrednje vsebine

Seznanitev z razmerami v EU na področju mednarodne trgovine

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek se je udeležil Sveta za zunanje zadeve – trgovina, kjer so z ministri razpravljali o reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in pripravah na 12. Ministrsko konferenco WTO.

Svet je podprl vodilno vlogo Evropske unije (EU) v procesu ter sodelovanje z novo Generalno direktorico WTO dr. Ngozi Okonjo-Iweala in ostalimi zaveznicami, za definiranje skupnih stališč in ciljev.

Minister Počivalšek je na zasedanju izpostavil zavezanost za uspešne rezultate na junijskem ministrskem zasedanju in ministrski konferenci v novembru. Poudaril je, da je nujna odprta, pravična in na pravilih temelječa mednarodna trgovina.

V okviru čezatlantskih trgovinskih odnosov so ministri pozdravili nov ton v pristopu ZDA in nadaljnje korake pri izgradnji pozitivne trgovinske agende.

Portugalsko predsedstvo je predstavilo stanje trgovinskega sporazuma Mercosur in stanje zaščitnih ukrepov na področju jekla. Predsedstvo je predstavilo Spremenjeni predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o dostopu blaga in storitev tretje države do notranjega trga javnih naročil Unije ter postopkih za podporo pogajanjem o dostopu blaga in storitev Unije o javnih naročilih tretjih držav, kjer bi bil splošni pristop v Svetu lahko v kratkem dosežen.

Na delovnem kosilu so ministri izmenjali mnenja z Generalno direktorico WTO dr. Ngozi Okonjo-Iweala. Minister Počivalšek je poudaril, da Slovenija podpira njene napore in je v drugi polovici 2021 pripravljena na tesno sodelovanje, v smeri potrditve relevantnosti WTO in zagotovitve, da trgovina koristi vsem. Minister Počivalšek je izpostavil da se bo tekom predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in zavzemal za napredek in sklenitev dogovorov.

Ministri so tudi izmenjali mnenja s trgovinsko predstavnico ZDA Katherine Tai. Minister je veleposlanico pozval k sodelovanju v okviru bilateralne agende, z uspešno obravnavo aktualnih trgovinskih sporov, in multilateralne agende, predvsem v okviru WTO. Izrazil je prepričanje, da bo junijski Vrh predstavljal pomemben mejnik v odnosih.