Skoči do osrednje vsebine

Letošnji dan slovenske diplomacije je posvečen dr. Štefanu Faležu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve je danes obeležilo letošnji jubilejni dan slovenske diplomacije. Ob 30. obletnici osamosvojitve in tik pred začetkom predsedovanja Svetu EU je obudilo spomin na pomembne osebnosti slovenske diplomacije, ki so Sloveniji v preteklih desetletjih odpirale vrata na mednarodnem parketu. Letošnjo obeležitev je posvetilo dr. Štefanu Faležu, prvemu slovenskemu veleposlaniku pri Svetem sedežu.

"S svojimi odličnimi povezavami v Rimu in tudi drugod po svetu je pomembno pripomogel k zgodnjemu priznanju Slovenije s strani Svetega sedeža, kar je pozitivno vplivalo na nadaljnja priznanja Republike Slovenije kot mednarodnega subjekta," je v uvodnem nagovoru poudaril minister dr. Anže Logar. Dr. Faleža je orisal kot izjemnega domoljuba, ponosnega Slovenca in svetovljana širokih razgledov. "To sta dve pomembni značilnosti dobrega diplomata. Sodelavci ga pomnijo kot duhovitega, zanimivega in družabnega sogovornika, izrednega intelektualca in iskrenega človeka."

Obeležitve se je udeležil tudi dr. Faležev sin, Francesco Falež. Predstavil je svoj vpogled v delovanje dr. Faleža in njegova močna prizadevanja za mednarodno prepoznavnost Slovenije. Poudaril je, da je bil glavni cilj njegovega očeta, da bi bila Slovenija prepoznana in cenjena po vsem svetu.

Minister dr. Logar je poudaril, da Slovenija ob vstopu v svoje četrto desetletje vstopa z izkušnjami, ki so za relativno mlado državo bogate. "Kljub novim varnostnim izzivom in zahtevnemu mednarodnemu okolju v prihodnost slovenske diplomacije gledam z optimizmom. V naše delovanje so vgrajene tako lastne izkušnje kot tudi izkušnje sodobnih diplomacij, slovenske vrednote in univerzalne vrednote demokratičnega sveta."

Sodelavkam in sodelavcem se je zahvalil za njihovo delo in odrekanje, ki ni vedno vidno očem. "Zlasti delo v tujini ni vedno dobro razumljeno ali pa o njem obstajajo zmotni klišeji. Želim si, da bi kot skupnost sodelavcev, usklajeno in z močnim občutkom pripadnosti še naprej v svetu uveljavljali varnost, blaginjo in ugled Republike Slovenije in njenih ljudi."

Dan slovenske diplomacije Slovenija vsako leto obeležuje na dan sprejetja v Organizacijo združenih narodov – 22. maj. Sprejetje v OZN je bilo sklepno dejanje vzpostavitve države in eden največjih diplomatskih uspehov.