Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec s premierjem Babišem in ministrom Havličkom o sodelovanju med državama na področju prometa in energetike

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je danes v Pragi sestal s češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem in ministrom za promet Karlom Havličkom. S sogovornikoma se je pogovarjal o dvostranskem sodelovanju med državama na področju prometa, infrastrukture in energetike.
Minister stoji pred Češko in Slovensko zastavo poleg premierja in ministra

Minister Vrtovec s premierjem Babišem in ministrom Havličkom | Avtor: MZI

Sodelovanje med Slovenijo in Češko na področju železniškega prometa in železniške infrastrukture so ocenili kot dobro z možnostjo nadgradnje, pri čemer so posebno pozornost namenili prizadevanjem za izboljšanje povezljivosti Slovenije z zaledjem. »Slovenija si želi okrepiti sodelovanje s Češko na področju vseh prometnih podsistemov, še zlasti na področju železnic. S tem želimo prispevati in spodbujati večjo gospodarsko povezanost med državama. Obe državi sta del Baltsko-jadranskega koridorja, kar odpira nove možnosti za razširitev gospodarskega sodelovanja,« je dejal minister Vrtovec.

Minister Vrtovec je v luči izgradnje drugega tira med Koprom in Divačo s sogovornikoma ocenil priložnosti za krepitev sodelovanja češkega tržišča s koprskim pristaniščem. »Slovenija si želi okrepiti sodelovanje s Češko na področju logistike in s tem zagotavljati večji pretok blagovnih tokov preko koprskega pristanišča. Možnosti za povečanje sodelovanja med državama na področju pomorskega prometa vidimo prav v prepoznavnosti koprskega pristanišča in Luke Koper kot zanesljive in zaupanja vredne pomorske poti za češki uvoz in izvoz blaga,« je bil jasen minister.

Minister je v pogovoru izpostavil tudi ambicioznost Slovenije pri zasledovanju podnebno–energetskih ciljev ter zavezanost in podporo cilju podnebne nevtralnosti Evropske unije do 2050, kar pa bo po oceni sogovornikov težko doseči brez uporabe jedrske energije. »Zavzemamo se za upoštevanje načela pravičnega prehoda, nacionalnih posebnosti ter uporabo vseh nizkoogljičnih tehnologij, tudi jedrske energije. Slovenija je zagovornica varne rabe jedrske energije,« je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.