Skoči do osrednje vsebine

Center za varovanje in zaščito: že 30 let nepogrešljiv del policije

Center za varovanje in zaščito letos praznuje 30. obletnico obstoja in delovanja, ki smo jo danes slovesno obeležili. Slovesnosti sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije dr. Anton Olaj.

Že trideset let nepogrešljiv del policije

Center za varovanje in zaščito (CVZ) je že vse od svoje ustanovitve leta 1991 eden pomembnejših členov nacionalnega varnostnega sistema. Vse od svojega nastanka dokazuje, da je nepogrešljiv del policije. V tridesetih letih se je v Sloveniji zvrstilo kar nekaj zelo pomembnih dogodkov in obiskov tujih državnikov in drugih visokih predstavnikov. Vsak takšen dogodek je zahteval kompleksno varovanje. Spomnimo, denimo, na obisk papeža Janeza Pavla II. v letih 1996 in 1999 ali pa na obisk predsednika Združenih držav Amerike Billa J. Clintona v letu 1999. Leta 2001 je bilo v Sloveniji odmevno srečanje tedanjega ameriškega in ruskega predsednika Georgea Busha in Vladimirja Putina, v letu 2008 obisk britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega, lani je Slovenija gostila ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea itd.

"Naša majhna država je od svoje samostojnosti dalje gostila kar nekaj zvenečih imen in pomembnih dogodkov. A prav noben ni minil brez skrbnega nadzora CVZ, ki je vsakič poskrbel za vrhunsko varovanje. Tudi temu se lahko zahvalimo, da so vsi ti dogodki - skupaj s priznanji za uspešno delo slovenske policije - odmevali preko naših meja in ponesli pozitivno podobo Slovenije daleč v svet," je uvodoma dejal generalni direktor policije Anton Olaj.

Nov izziv: predsedovanje Svetu Evropske unije

Med zahtevnejšimi varovanji so bila v preteklosti vsekakor varovanja dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije v letu 2008. "Cikel se je obrnil in znova je pred nami še ena takšna naloga. Odveč je poudarjati, kakšne obremenitve vas čakajo in kako zahtevni bodo prihajajoči meseci. Vse to že veste. Da bi vas vsaj nekoliko razbremenili, smo maksimalno angažirali tudi druge policijske enote iz vse Slovenije. A dejstvo je, da bo glavnina najzahtevnejših nalog na plečih CVZ-ja. Toda glede na visok ugled in sloves te službe, vem, da boste zmogli in delo opravili brezhibno," je dejal Olaj.

Dovolj dobri so le najboljši

Kot je še poudaril generalni direktor policije, je CVZ ena tistih enot, ki v svoje vrste sprejme le najboljše. To je delo, ki zahteva izjemno fizično pripravljenost, psihično stabilnost in osebnostno zrelost. Zahteva spodobnost sodelovanja, usklajevanja, zaznavanja okolice, hitrega, a preudarnega odzivanja. Zahteva tudi osebno razgledanost, urejenost in uglajenost, sposobnost prilagajanja različnim ljudem in okoljem. Predvsem pa od slehernega policista varnostnika zahteva neomajno zavezanost etičnim in moralnim standardom ter visoko stopnjo integritete, ki že na daleč zbuja zaupanje varovanih oseb. To je poklic, ki ga ne more opravljati vsak. Veliko odrekanj, usposabljanj in še česa je potrebno, da si nekdo prisluži možnost in čast opravljati naloge policista varnostnika.

Ob tej priložnosti se je minister Aleš Hojs zahvalil predstavnikom Centra za varnost in zaščito za profesionalno in požrtvovalno delo v vseh teh letih. "Verjamem, da boste tudi v prihodnje naredili vse, kar je potrebno. Predvsem potrebno za to, da policija v celoti obdrži zaupanje slovenske javnosti. Zato vsem skupaj še naprej želim uspešno delo. Ministrstvo bo, čeravno z nekaj zamude, zagotovilo vse, kar je potrebno, vezano na materialna sredstva - ne boste brez vozil, opreme, dogovorili smo se tudi za posebne uniforme oziroma obleke. Vse to bo ministrstvo zagotovilo. In ostane zgolj tisto, kar lahko doda vsak posameznik med vami - vaša srčnost, vaša volja, vaša pripadnost in vaša zvestoba slovenski policiji."

Da zaposleni v Centru za varovanje in zaščito premorejo vse te vrednote, je poudaril tudi vodja enote Bojan Oman, ki je na slovesnosti izrazil zadovoljstvo nad svojim številčnim kolektivom in tudi zaupanje, da se bo CVZ, ob sodelovanju in pomoči kolegov in kolegic iz drugih enot, dobro pripravil na naloge, ki bodo v naslednjih šestih mesecih spremljale predsedovanje Slovenije Svetu EU. Ob tem se je zahvalil še vsem ostalim sodelavcem in sodelavkam iz drugih enot Policije, ki so tudi v preteklosti s svojim delom pripomogli k uspešni, strokovni in varni izvedbi nalog s področja varovanja.

Z reorganizacijami in razvojem do današnjega centra s štirimi oddelki

Do 15. maja leta 1991 je varovanje varovanih oseb in objektov opravljala takratna Zaščitna enota milice in tretji sektor državne varnosti, nato pa je bil ustanovljen Urad za varnost in zaščito Ministrstva za notranje zadeve. V letu 2000 je po reorganizaciji prišlo do združitve takratne Zaščitne enote policije in Urada za varnost in zaščito. Tudi leta 2010 je v sklopu reorganizacije celotne policije prišlo do sistemskih sprememb in do spremembe imena službe v Center za varovanje in zaščito (CVZ).

CVZ danes sestavljajo štirje oddelki, in sicer Oddelek za osebno varovanje, Oddelek za varovanje objektov, Oddelek za preventivno-operativno varovanje in dežurstvo ter Oddelek za operativno podporo.

Na slovesnosti podelili tudi medaljo za hrabrost

Na slovesnosti sta minister in generalni direktor policistu Robertu Zajcu podelila medaljo za hrabro dejanje, ko je nedavno s premišljeno reakcijo preprečil načrtovan neposredni napad na varovani objekt z nevarnim predmetom. S tem dejanjem je preprečil tudi morebitno neposredno ogrožanje svojih kolegov in drugih zaposlenih v objektu.

Z atraktivnim prikazom predstavili svoje delo

Zaposleni na CVZ so povabljenim gostom in ostalim prisotnim v kratkem, vendar izredno zanimivem praktičnem prikazu poskušali približati njihovo delo s področja varovanja oseb in ukrepanja ob izrednih dogodkih oz. napadih.

Gosti in prisotni so si lahko v nadaljevanju ogledali še vozila, zaščitna in materialno-tehnična sredstva, ki jih zaposleni uporabljajo pri svojem delu. Minister in generalni direktor pa sta obisk zaključila z ogledom notranjih prostorov, ko sta na zaključku prejela prvi izdelani akreditaciji za udeležbo na dogodkih ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu evropske unije.