Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na delovnem obisku v Ruski federaciji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes na delovnem obisku v Moskvi srečal z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Ruske federacije Sergejem Lavrovom. Obisk je namenjen predstavitvi prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta, izmenjavi stališč o aktualnih mednarodnih temah in dvostranskemu sodelovanju.

Minister dr. Logar je na srečanju z zunanjim ministrom Lavrovom poudaril, da si bo Slovenija kot prihodnja predsedujoča Svetu Evropske unije prizadevala za zmanjšanje napetosti in za vzpostavitev plodnejšega sobivanja z Rusko federacijo. Slovenija obžaluje izgone diplomatov in izraža solidarnost z državami, ki so jih prizadeli ruski povračilni ukrepi. 

Minister dr. Logar je ponovil znana skupna stališča Evropske unije glede Ukrajine in izrazil zaskrbljenost nad povečano vojaško aktivnostjo na rusko-ukrajinski meji. Slovenija pričakuje nadaljevanje konstruktivnih prizadevanj v smeri izvajanja dogovorov iz Minska. 

V zvezi z nedavnim prisilnim pristankom letala Ryanair z namenom odvzema prostosti beloruskemu novinarju in aktivistu Romanu Protaseviču je minister dr. Logar poudaril, da je dogodek za slovensko javnost nesprejemljiv, kakor tudi represija in kršitve človekovih pravic v Belorusiji. 

Ministra sta v pogovoru izmenjala stališča tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, ki bo ena od zunanjepolitičnih prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. 

Glede dvostranskega sodelovanja sta ministra poudarila, da Medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje čimprej nadaljuje z delom pod novima sopredsedujočima in s tem pripomore h krepitvi gospodarskih vezi, pa tudi k okrevanju obeh gospodarstev po pandemiji Covida-19. 

Minister dr. Logar je ob zaključku pogovorov izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem med kulturnimi ustanovami obeh držav. Prenesel je pričakovanje, da se ohrani poučevanje slovenskega jezika in književnosti na Moskovski državni univerzi Lomonosov tudi za prihodnje generacije. Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila skupne zgodovinske dediščine. Glede slednje je minister dr. Logar poudaril, da naj njeno vzdrževanje sledi nacionalni zakonodaji.

Dotaknila sta se tudi nekaterih odprtih vprašanj, kot so zaščita naložb, pokojninska vprašanja in Forum slovanskih kultur. 

Ob robu obiska je minister dr. Logar položil venec ob spomeniku slovenskim žrtvam na tleh Ruske federacije v Parku zmage. Srečal se je z vodjo EU delegacije v Moskvi Markusom Edererjem, na sedežu predstavništva EU pa prisluhnil predstavnikom ruskih nevladnih organizacij. 

Na srečanju z rektorjem Moskovske državne univerze Lomonosov Viktorjem Sadovničijem je ponovno predal jasna sporočila o interesu za ohranitev poučevanja slovenskega jezika in književnosti na Moskovski državni univerzi Lomonosov. 

Obisk se je zaključil s srečanjem s predstavniki slovenskih podjetij, delujočih v Ruski federaciji.