Skoči do osrednje vsebine

Pred 30 leti je v 710. učnem centru v Pekrah prisegla prva generacija slovenskih vojakov domovini Sloveniji

V izobraževalnem centru za zaščito in reševanje v Pekrah je bila danes zvečer slovesna počastitev 30. obletnice prve prisege slovenskih vojakov domovini Sloveniji. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo Matej Tonin. Slovesnosti v Pekrah so se udeležili tudi načelnik Generalštaba SV generalmajor Robert Glavaš, poveljnik sil generalmajor Miha Škerbinc, člani Društva veteranov vojne za Slovenijo “Pekre -Ig 1991”, pripadniki prve generacije slovenskih nabornikov, pripadniki stalne sestave 710. Učnega centra in veterani vojne za Slovenijo.

1. junija 1991 je bila v 710. učnem centru v Pekrah in 510. učnem centru na Igu prvič v zgodovini izrečena beseda prisegam. To je bila prva prisega v maternem jeziku domovini Sloveniji, prisega prvih 270 slovenskih rednih vojakov v službi domovine Republike Slovenije, na služenju izključno na slovenskih tleh. Že čez nekaj tednov so se znašli sredi obrambne vojne z mnogo močnejšim agresorjem. Kot je poudaril minister v svojem slavnostnem govoru, je ta dogodek za Slovenke in Slovence izjemnega zgodovinskega in državotvornega pomena. V tistih težkih in negotovih časih smo vsemu svetu pokazali, da imamo svojo vojsko. Prvi slovenski vojaki, ki so pred 30 leti prisegli v Pekrah in na Igu, bodo za vedno zapisani v zgodovino naše države kot PRVI, je še poudaril minister Matej Tonin.

Obrambna komponenta je bila temelj slovenske osamosvojitve in nastanka nove države. Takratno slovensko politično vodstvo se je tega močno zavedalo. Razumelo je duh časa, hkrati pa tudi poznalo način delovanja centralnih oblasti v Beogradu in Jugoslovanske ljudske armade. Zato so bile obrambne priprave zelo pomemben del priprav na slovensko osamosvojitev. Zavedali so se namreč, da referendumske odločitve Slovenk in Slovencev ter našega večstoletnega hrepenenja po lastni državi morda ne bomo mogli uresničiti brez oboroženega odpora. Predvidevanja so se uresničila, vendar je bilo ključno, da je bila Teritorialna obramba, tudi s pomočjo projekta Manevrske strukture narodne zaščite, vojaško pripravljena na agresijo jugoslovanskih zveznih oblasti.

Prve znanilce neizbežnega vojaškega spopada so najprej začutil prav v Pekrah. Po tem ko so pripadniki Teritorialne obrambe zajeli in kasneje izpustili dva izvidnika Jugoslovanske armade, ki sta izvidovala okrog centra, je Jugoslovanska armada s svojimi enotami in oklepnimi transporterji obkolila center. Zahtevala je izročitev slovenskih nabornikov. Poveljstvo učnega centra je to zahtevo odločno zavrnilo in se tako znašlo v središču odkritega spora z mnogo močnejšo Jugoslovansko armado. Pomembno je bilo, da je takrat zaposlenim v 710. učnem centru kljub burnim dogodkom uspelo ohraniti prve slovenske nabornike žive in zdrave. Voda, so ju sestavljali naborniki iz Peker in z Iga, sta sodelovala tudi v častni četi, ki je bila ob slovesni razglasitvi slovenske države na Trgu republike postrojena v čast naši domovini.

Kot je še izpostavil minister Tonin, nam naša država ni bila podarjena. Izboriti smo si jo morali v vojaškem spopadu z mnogo močnejšim nasprotnikom. Vojna za Slovenijo pa je žal terjala življenja – tako civilistov kot pripadnikov Teritorialne obrambe in slovenske milice. »Zaradi neomajnega poguma, vere in ljubezni do novonastajajoče Slovenije vseh tistih, ki so zanjo žrtvovali svoje življenje, smo danes dolžni našo domovino spoštovati in jo ceniti,« je še spomnil minister.

V nadaljevanju govora je minister opozoril, da nas pekrski dogodki in dogodki vojne za Slovenijo opominjajo, da je dobro opremljena in izurjena Slovenska vojska ključna za zavarovanje in ohranitev slovenske suverenosti. Brez varnosti in miru ni države blaginje. Za to ima kot minister za obrambo tudi sam veliko odgovornost za prihodnji razvoj Slovenske vojske. Vojska, ki je omogočila nastanek samostojne države, si zasluži spoštovanje in pogoje za nemoten razvoj. Slovenska vojska je v službi domovine in ni breme te države, je bil odločen minister Tonin.

»Zato smo letos prenovili koncept temeljnega vojaškega usposabljanja in v naše vrste vabimo mlade. Ponujamo zanimiv program usposabljanja ter neprecenljive izkušnje vojaškega življenja in tovarištva ter nenazadnje tudi privlačne finančne nagrade in druge bonitete. Za poletno usposabljanje smo prejeli že skoraj 150 vlog, kar je polovica razpisanih mest, kar je dokaz, da si mladi želijo v vrste slovenske vojske kot prostovoljci, s čimer si odpirajo tudi možnost za takojšnjo zaposlitev, če bi se odločili za poslanstvo vojakov – braniteljev naše domovine Slovenije, ki se je rodila pred 30 leti.« je še poudaril obrambni minister.

V počastitev 30. obletnice prisege prvih slovenskih vojakov domovini je na prireditvi v Pekrah nastopil Orkester Slovenske vojske s solistko Majo Keuc.

Zvočna posnetka (MP3) - vsebina je povzeta v sporočilu za javnost:

Slovesna počastitev 30. obletnice prve prisege slovenskih vojakov domovini Sloveniji z dvigom zastave

Slovesna počastitev 30. obletnice prve prisege slovenskih vojakov domovini Sloveniji | Avtor: Monika Sušanj, MORS

1 / 3