Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na zaključni prireditvi 20. dobrodelne akcije »Podarimo knjige«

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes nagovorila zbrane na prireditvi ob zaključku 20. dobrodelne akcije "Podarimo knjige", v organizaciji Mohorjeve družbe v Celovcu in Avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.

Ministrica dr. Jaklitsch je v svojem nagovoru poudarila, da jo ta lepa in hvalevredna gesta Mohorjeve družbe, ki je skozi dvajsetletno tradicijo že marsikomu omogočila, da je v roke vzel kvalitetno knjigo, navdaja z velikim veseljem. Trditvi, da so z internetno dobo pisani besedi šteti dnevi, ni mogoče pritrditi. »Knjiga in literatura sodita med vogelne kamne zgradbe, imenovane človeška kultura. Zgradba, ki ji izmaknejo vogelni kamen, pa se počasi sesede in spremeni v ruševino. Dejanja Mohorjeve družbe tako prispevajo k poglabljanju in utrjevanju prepričanja, da je kultura ena od tistih glavnih dobrin, brez katerih ni resničnega človeka vrednega življenja in tudi ne dolgoročnega preživetja človeštva. Zlasti pa je kultura, slovenska beseda, pomembna za nas Slovence, ki smo se, kot maloštevilen narod, ki se ni mogel utemeljiti v vojaških, osvajalskih in podobnih dosežkih, ozavestili in izoblikovali ravno skozi kulturo.«

Letošnja prireditev, ki jo je obogatil tudi nastop odličnega slovenskega harmonikarja Janeza Dovča, je bila še posebej slovesna; ne le zaradi dvajsete izvedbe dobrodelne akcije, ampak tudi v luči 170. obletnice Mohorjeve družbe, ki je skozi dolgo dobo delovanja odigrala ključno vlogo pri ohranjanju in krepitvi slovenskega jezika, pomembno zaznamovala slovensko in zamejsko kulturno zgodovino ter utrjevala narodno zavest in širila obzorja.

Mohorjeva družba v Celovcu v sodelovanju in s finančno podporo Urada zveznega kanclerja Republike Avstrije od leta 2002 vsako leto slovenskim nevladnim ustanovam in organizacijam v Sloveniji, pa tudi slovenskim društvom v zamejstvu in po svetu, podarja knjige v vrednosti 50 tisoč evrov. Na današnjem dogodku sta knjižni dar v obliki vrednostih bonov podelila predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan Ivan Olip in avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer. Knjige bodo letos odšle med naše rojake v Srbiji, ki bodo lahko obogatili svojo knjižnico, česar smo se na uradu še posebej razveselili. Med prejemniki je namreč Društvo slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica Niš. Poleg njih so se knjižnega daru razveselili tudi Center Korak Kranj, Center Ecce homo - zaporniški vikariat, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, Zavod župnije Trnovo – Karitas, Dom Janeza Krstnika, Don Boskov center Celje, Islamska skupnost v Sloveniji, Judovska skupnost Slovenije, Slovenska Karitas, Ustanova Anin sklad in ZPMS-Zveza prijateljev mladine Slovenije.