Skoči do osrednje vsebine

Razstava Arhitektura v lesu danes za jutri na Gallusovem nabrežju

Odprte hiše Slovenije so na Gallusovem nabrežju v Ljubljani postavile razstavo Arhitektura v lesu danes in jutri, ki je na ogled od 17. junija 2021 do konca avgusta. Razstava je nastala v sodelovanju z Direktoratom za Lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, javne agencije SPIRIT Slovenija in Turizmom Ljubljana. Na razstavi je prikazana inovativna, trajnostna in inspirativna uporaba lesa v arhitekturi in gradnji, v konstrukciji samih stavb kot tudi v notranji opremi.
Kolesarska s psom na ogledu razstave

Razstava na Gallusovem nabrežju

Med predstavljenimi projekti so arhitekturne realizacije, ki so bile nagrajene z najpomembnejšimi nacionalnimi strokovnimi nagradami – Plečnikovimi odličji, Zlatimi svinčniki in so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado Naj lesena gradnja 2020.  Na razstavi je predstavljen tudi slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO v Dubaju in paviljon iz svetovne razstave EXPO, ki je bila leta 2015 v Milanu.

Razstava predstavlja izjemno pestro tipologijo arhitekture, od izobraževalnih stavb, javnih stavb, športnih dvoran, eno in več stanovanjskih hiš do turističnih objektov, ki les uporabljajo na najsodobnejše načine.

Predstavljene projekte dopolnjujejo izjave in misli slovenskih arhitektov in proizvajalcev, ki les prepoznavajo kot temeljnega nosilca zelenega razvoja, med njimi:

»Bolj se oziramo v zgodovino civilizacije, bolj se utrjuje spoznanje, da je les gradivo prihodnosti. Brez smotrne uporabe in predelave lesa za različne namene tudi svet nima prihodnosti. Potemtakem je edino lesena arhitektura tudi zares trajnostna.« (Janez Koželj, arhitekt)

»Slovenska arhitektura in gradnja v lesu sta zaradi kvalitete dela in znanja vse bolj prodorni tudi na tujih trgih. Obseg tržišča vseskozi narašča, zato je smiselno vlaganje v razvoj tega področja in še posebej v znanje, kjer je dodana vrednost najvišja.« (Jure Kotnik, arhitekt)

Namen razstave je arhitekturo približati najširši javnosti ter spodbujati odločitve za trajnostno oblikovanje in razumevanje arhitekture v vsakdanjem življenju. Tudi pobuda Evropske komisije »Novi evropski Bauhaus« za pospešitev zelene preobrazbe postavlja arhitekturo in arhitekte v ospredje prehoda v bolj trajnostno gospodarstvo in družbo. Odprte hiše Slovenije povezujejo trajnostnost z odlično arhitekturo in ponujajo praktične odgovore za življenje v sožitju z naravo. Pri tem je uporaba lesa v arhitekturi in notranji opremi zagotovo odgovor za zeleno prihodnost.