Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. julija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 15.25 sta pri bivaku pod Skuto v Kamniško-Savinjskih Alpah, občina Kamniška Bistrica, obtičala planinca, enega od njiju je obšla slabost. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter Letalske policijske enote (LPE). Helikopter je oba prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.20 si je pri Vitovskem jezeru nad Vitovljami, občina Nova Gorica, pohodnica poškodovala gleženj. Pripadnika enote HRI Nova Gorica in gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske (JZ GRD GE) Nova Gorica so na kraju dogodka poškodovanki imobilizirali nogo in jo prenesli do vozila Enote za hitre reševalne intervencije (HRI). Prepeljali so jo v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 8.28 je na Kovinarski cesti v Kamniku v podjetju Dom Titan zaposlenemu stiskalnica odtrgala prst. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so zavarovali kraj dogodka in opravili ogled. Poškodovanega so oskrbeli zaposleni, reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik so ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.12 si je v Spodnjem Porčiču, občina Lenart, delavec v mehanični delavnici poškodoval nogo. Gasilci PGD Lenart in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so s tehničnim posegom nudili pomoč reševalcem NMP Lenart pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 16.00 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel v Brežice. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal poškodovano osebo.

Izpostava Kranj

Ob 11.01 je v Poljanah nad Škofjo Loko, občina Škofja Loka, otrok padel s tobogana. Gasilci PGD Poljane so oskrbeli otroka do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.30 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Mursko Soboto. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal inkubator z novorojenčkom. 

Izpostava Postojna

Ob 17.09 so v naselju Hruševje, občina Postojna, gasilci PGD Hruševje nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Postojna.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.03 je v naselju Mihalovec, občina Brežice, tovorno vozilo stisnilo kolesarja ob dvoriščno ograjo. Reševalci NMP Brežice so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 14.22 sta v Mariji Reki, občina Prebold, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ene poškodovane osebe, katero so prepeljali v SB Celje.

Ob 15.37 se je v naselju Mlače v občini Slovenske Konjice pri padcu poškodoval motorist. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Slovenske Konjice.

Izpostava Kranj

Ob 18.15 sta v Ulici XXXI. Divizije v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka zavarovali in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 19.24 je na Župančičevi cesti na Bledu osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in vozilo z avtodvigalom postavili nazaj na vozišče. Poškodovano voznico osebnega vozila so na kraju oskrbeli reševalci NMP Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.18 so v križišču Štajerske ceste in obrtne cone Trzin trčila tri osebna vozila. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 19.49 je na Partizanski cesti v Oplotnici osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obstalo na brežini. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Oplotnica so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor reševalci NMP Slovenska Bistrica.

Ob 20.14 se je na Šolski ulici v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču iztekle motorne tekočine in osvetljevali kraj nesreče. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor reševalci NMP Slovenske Konjice.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.09 je na Kajuhovi cesti v Velenju zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Požar, ki je stanovanjski objekt v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD Velenje, Šalek, Pesje in Vinska gora

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.51 je v naselju Tremerje v občini Celje zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Zagrad - Pečovnik so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in odklopili akumulator.

Izpostava Kranj

Ob 22.04 je v Bobovku, občina Kranj, zagorelo osebno vozilo. Požar na vozilu so pogasili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.31 je pred tunelom na avtocesti med Blagovico in Trojanami, občina Lukovica, na odstavnem pasu zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili voznik in drugi mimo vozeči z ročnimi gasilnimi aparati. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pregledali vozilo in nudili pomoč cestnim službam.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.22 je pri naselju Kerinov grm, občina  Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 0,05 hektarja so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Veliki Podlog.

Izpostava Celje

Ob 22.00 je v Bukovžlaku v Celju gorelo na deponiji. Požar so pogasili gasilci PGE Celje ter PGD Teharje, Trnovlje in Ljubečna.

Izpostava Kranj

Ob 10.46 je ob Borovški cesti pod smučiščem v Kranjski Gori zagorela trava. Gasilci PGD Kranjska Gora so pogasili okoli 30 kvadratnih metrov trave.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.07 so ob Cesti na Trato v Kočevju goreli avtomobilski odpadki. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje in požarišče prekopali ter zalili z vodo.

Ob 16.27 je v naselju Podgrad v občini Ljubljana na železniški progi gorel železniški prag. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zalog.

Izpostava Ptuj

Ob 14.06 je na polju v naselju Muretinci v občini Gorišnica gorelo strnišče. Požar v velikosti okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Muretinci, Gorišnica in Mala vas.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 17.48 je v naselju Vrbje v občini Žalec iz plinske jeklenke uhajal plin. Gasilci PGE Celje in PGD Vrbje so zavarovali kraj dogodka, evakuirali stanovalce hiše, iznesli jeklenko iz objekta, prezračili prostore in izmerili koncentracijo plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 21.11 je na Železniški ulici v naselju Lesce, občina Radovljica, iz rezervoarja delovnega stroja iztekalo hidravlično olje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Lesce so preprečili nadaljnje iztekanje, olje iz poškodovanega rezervoarja prečrpali in po izteklem olju posuli z vpojnim sredstvom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 17.02 sta na Javorskem hribu, občina Litija, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije na kraju najdbe uničila najdeno angleško ročno granato, kalibra 60 milimetrov. Kraj uničenja so zavarovali policisti PP Zagorje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 22.59 so na Gradišču, občina Škofljica, gasilci PGD Vrh nad Želimljami nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu poškodovane osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.53 so v Volčji Dragi, občina Renče-Vogrsko, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, v stanovanjskem objektu, ki je pogorelo, prečrpali kurilno olje iz cisterne.

Izpostava Trbovlje

Ob 3.53 je na Trgu pohorskega bataljona v naselju Kisovec, občini Zagorje ob Savi, v večstanovanjskem objektu puščala voda iz radiatorja. Gasilci PGD Loke so zaprli ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/