Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar na odprtju Einspilerjevega centra

V petek, 9. julija, je bil pomemben dan za slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem. V Svečah je bil odprt Einspilerjev center, hišo srečanja, prostor namenjen kvalitetni kulturi, predstavljanju kvalitetnega glasbenega in likovnega ustvarjanja koroških Slovencev. Pobudnik, organizator in financer novega centra je Valentin Inzko, ugledni diplomat, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev in podpredsednik Krščanske kulturne zveze. Častni gost dogodka je bil avstrijski zvezni predsednik Alexander Van der Bellen, ki je center odprl. V imenu Slovenije se je odprta udeležil državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič.
Med prireditvijo.

Udeleženci prireditve. | Avtor: Nedelja

Nov kulturni center je nastal z zelo okusno in stilsko dovršeno obnovo starega senika. Staro se zlije z novim, tradicija sreča inovacijo. Na stenah so razstavljene umetnine različnih priznanih koroških umetnikov, na dogodku pa sta nastopila kvintet bratov Smrtnik ter Tonč Feinig. Osrednji govor je imel gledališki režiser Martin Kušej, koroški Slovenec, ki je trenutno direktor dunajskega Burgtheatra. Kot je dejal Valentin Inzko: "Koroški Slovenci nemškogovečih ne moremo prepričati z številčnostjo, zato pa jih lahko in moramo s kvaliteto".

Hiša je poimenovana po Andreju Eispielerju, slovenskem politiku, duhovniku in publicistu, ki je odigral ključno vlogo za Slovence v času pomladi narodov. Bil je med prvimi voditelji slovenskega narodnostnega gibanja v 19. stoletju, imenovali so ga tudi »oče koroških Slovencev«. Bil je goreč zagovornik političnega programa Zedinjene Slovenije, leta 1851 je skupaj z Antonom Janežičem in Antonom Martinom Slomškom ustanovil Družbo sv. Mohorja, najstarejšo slovensko založbo. Zaradi Einspielerjeve živahne kulturne in publicistične aktivnosti je Celovec v 50. letih 19. stoletja postal center slovenskega narodnega prebujanje.