Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. julija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.56 se je na Storžiču, občina Tržič, odtrgala skala in planinki poškodovala koleno. Aktivirani so bili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič ter posadka s helikopterjem Letalske policijske enote z dežurno ekipo GRS na krovu. Poškodovanko so prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 14.43 si je pri sestopu s Špika planinka zlomila gleženj. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kranjska gora ter posadka s helikopterjem Letalske policijske enote z dežurno ekipo GRS z Brnika. Poškodovanko so prepeljali v SB Jesenice.

Ob 16.53 sta pri vzponu na Triglav pri Planiki, občina Bohinj, zaradi neprimerne opreme obstala v snegu dva tuja planinca. Reševalci GRS Bohinj so aktivirali posadko s policijskim helikopterjem in dežurno ekipo GRS z Brnika. Nepoškodovana so prepeljali v Staro Fužino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 17.48 se je v Zgornji Kostrivnici v občini Rogaška Slatina poškodovala pohodnica. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kostrivnica so nudili reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pomoč pri prenosu poškodovanke do reševalnega vozila. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so jo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 10.39 je v ferati v Mojstrani pri plezanju alpinistu v obraz priletel kamen in ga poškodoval. Gorski reševalci GRS Mojstrana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 19.50 je na Prešernovi ulici v Ilirski Bistrici občan padel z balkona večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 21.30 se je v Dravinjskem vrhu, občina Videm, na travniku prevrnil traktor. Gasilci PGD Ptuj in Videm so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.28 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.06 so v Vojkovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija na mostu čez reko Idrijco z vrvno tehniko na kopno potegnili negibno osebo. Pomoč so nudili ekipi NMP Idrija in policiji.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 3.51 se je na avtocesti iz Dramelj proti Slovenskim Konjicam, občina Šentjur, prevrnilo tovorno vozilo za prevoz avtomobilov skupaj s prikolico, voznik pa je ostal ukleščen v vozilu. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulatorje in iz enega od rezervoarjev prečrpali iztekajoče gorivo. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 18.25 se je na cesti Vanganel – Potok v občini Koper osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč delavcem vlečne službe. Reševalci reševalne službe slovenske Istre so osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 14.35 so na Bleiweisovi cesti v Kranju trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, oskrbeli poškodovane osebe do prihoda reševalcev NMP Kranj, odklopili akumulatorje in posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah na cestišču.

Ob 15.39 sta na Prešernovi cesti na Bledu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bled so odklopili akumulatorja na vozilih, posuli vpojno sredstvo po madežu izteklih motornih tekočin in cestišče očistili. Pomagali so policiji pri usmerjanju prometa in vlečni službi pri nalaganju vozil.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.38 je na Trzinski cesti v občini Mengeš padel kolesar in obležal negiben. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Mengeš, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 18.59 je na cesti Mengeš - Kamnik pri prehodu čez progo pri Duplici padla kolesarka. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanke. Reševalci NMP Kamnik so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.32 je na Kostanjeviški cesti v naselju Pristava v bližini Nove Gorice osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so na poškodovanemu vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 18.53 se je v naselju Črni vrh v občini Idrija osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 19.01 je na cesti Divača - Kozina pri izvozu iz avtoceste, občina Divača, motorno kolo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč ostalim službam na kraju dogodka. Motorist je na kraju podlegel poškodbam.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 4.40 sta v Javorniškem Rovtu, občina Jesenice, v stanovanjskem objektu zagoreli dve plinski jeklenki. Gasilci GARS Jesenice in PGD Javorniški Rovt so požar pogasili in jeklenki ohladili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 17.32 je v Danah pri Sežani zagorel elektrovodnik na stebru električne napeljave. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana. Zavarovali so kraj dogodka ter počakali do prihoda dežurnega Elektro Primorske. Požar elektrovodnika je sam ugasnil. Poškodbo bodo sanirali delavci podjetja Elektro Primorska.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 17.13 je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, med baliranjem zagorel kmetijski stroj. Požar se je razširil še na strnišče površine okoli pol hektarja. Pogasili so ga gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog.

Izpostava Kranj

Ob 00.33 je na Cesti Borisa Kidriča na Slovenskem Javorniku, občina Jesenice, gorelo parkirano osebno vozilo. Gasilci GARS Jesenice so pogasili požar, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.51 se je v Vojskem v občini Vodice zaradi bližine izpuha vnela bala, ki jo je občan prevažal na traktorju. Ogenj je zajel tudi traktor. Požar je prvo poizkusil pogasiti voznik traktorja. Pri tem se je opekel po roki. Aktivirani so bili gasilci PGD Polje in PGD Šinkov Turn, ki so balo in traktor pogasili, prav tako so oskrbeli poškodovanega. Poškodovanega bodo domači prepeljali na urgenco.

Izpostava Postojna

Ob 12.43 je pri naselju Bač v občini Ilirska Bistrica zagorel traktor zaradi kratkega stika na električni napeljavi. Do prihoda gasilcev iz PGD Knežak je lastnik že sam uspel pogasiti goreče električne vodnike na vozilu. Gasilci Knežak so na lokaciji še dodatno zalili z vodo in pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 0.20 je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 0,01 hektarja so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog.

Ob 13.49 je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog.

Izpostava Kranj

Ob 19.25 je v naselju Ribčev Laz, občina Bohinj, zagorel večji kompost. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so požar pogasili in zaradi širitve požara v naravo preventivno pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.46 sta na Letališki cesti v Ljubljani za logističnim centrom Spar nenadzorovano gorela trava in grmovje. Do požara je najverjetneje prišlo zaradi nepogašenega kurišča ob vrtičkarski baraki. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje Novo Polje so pogasili požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov.

Ob 23.13 je ob Cesti na Mesarico v Ljubljani gorela vrtna lopa. Požar, ki je zajel vrtno lopo v velikosti okoli 4 x 4 metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Trnovo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.58 je pri naselju Ogulin, občina Črnomelj, gorela suha trava. Gasilci PGD Vinica so pogasili požar na površini okoli 1,5 hektarja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.32 je v Ulici Luize Pesjakove v Ljubljani zagorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 12.01 je bilo v Lovrencu na Pohorju opaženo onesnaženje potoka. Gasilci GB Maribor so na kraju ugotovili, da gre za onesnaženje potoka zaradi čiščenja privatnega ribnika, zaradi česar je prišlo do povečane količine mulja v vodi potoka. Obveščeni sta bili služba Vodno gospodarskega podjetja (VGP) Drava Ptuj in policija. Nevarnih snovi v potoku ni bilo zaznati.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.32 so v Florjanski ulici v Sevnici gasilci PGD Sevnica izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.

Izpostava Celje

Ob 7.47 so v kraju Zabukovica, občina Žalec, gasilci PGD Griže in Zabukovica pomagali reševalcem NMP pri oživljanju obnemogle osebe.

Izpostava Koper

Ob 16.03 so v Seči, občina Piran, gasilci JZ GB Koper nudili pomoč Policiji.

Izpostava Kranj

Ob 11.50 je na Gorenjesavski Cesti v Kranju iztekala voda iz stanovanja. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in zaprli vodovodni ventil v stanovanju.

Izpostava Maribor

Ob 17.14 sta v objektu v Železnikovi ulici v Mariboru v kabini okvarjenega dvigala ostali ujeti osebi. Gasilci GB Maribor so s tehničnim posegom osebi rešili iz kabine.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.01 je na Seidlovi cesti v Novem mestu počila vodovodna cev. Voda je zalila dvorišče stanovanjske hiše, cesto in del pokopališča. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zaprli in očistili cesto ter prečrpali razlito vodo v jaške. Na kraju so bili tudi delavci Komunale Novo mesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/