Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. julija 2021.

Neurje

Nekaj po 19. uri je Ljubljano zajelo neurje z močnim deževjem. Meteorna voda je zalivala večinoma kletne prostore stanovanjskih objektov, nekaj bivalnih prostorov stanovanjskih hiš, garaže, skladiščne prostore v enem objektu in dvorišča. Preko cestišč sta se zaradi vetra podrli dve drevesi. Skupno je bilo v povezavi s tem zabeleženih 74 dogodkov. Za sanacijo posledic na terenu je bilo aktiviranih 5 gasilskih enot, od tega 4 enote prostovoljnih gasilskih društev in ljubljanski poklicni gasilci. Iz poplavljenih prostorov objektov so izčrpavali meteorno vodo in odstranili podrti drevesi.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.38 si je pri sestopu iz Kriške gore planinka poškodovala gleženj. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in dežurna ekipa GRS na Brniku, ki so jo s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali v Splošno bolnišnico SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.06 se je na poti iz Korošice v neprehodnem predelu nad Skokom izgubil planinec. Posredovali so reševalci GRS Kamnik, ki so ga z vrvno tehniko spravili nazaj na pot ter pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.40 si je na Bavškem Grintavcu, občina Bovec, planinec med hojo poškodoval gleženj in nogo. Gorski reševalci GRS Bovec in posadka s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) z dežurno ekipo GRS so poškodovanega planinca prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.08 je na poti od Črnega vrha proti Ribniški koči, občina Ribnica, pohodnico obšla slabost. Gorski reševalci GRS Maribor - enota Radlje ob Dravi so na kraju reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem nudili pomoč pri oskrbi obolele osebe. Reševalci so jo odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 16.27 sta se na poti iz Brane proti Sedlu v Kamniških Alpah izgubila planinca. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik ter helikopter Letalske policijske enote skupaj z dežurno ekipo GRS, ki so planinca našli ter varno prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.07 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu sekundarne ekipe Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana s helikopterjem prepeljala otroka iz SB Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.44 je bila v akumulacijskem jezeru Vogršček, občina Nova Gorica, opažena oseba, ki se je utapljala. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in potapljači podvodne reševalne postaje Severnoprimorske regije so osebo izvlekli in jo predali mrliški službi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.48 sta na lokalni cesti pri Ivandolu, občina Krško, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanim in reševalcem ter odklopili akumulatorja. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so oskrbeli štiri poškodovane osebe in jih prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 11.59 sta v Rimskih Toplicah v občini Laško trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Laško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorja in počistili cestišče.

Ob 14.30 je v Stranju v občini Šmarje pri Jelšah osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obtičalo v zaraščeni površini ob cesti. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo postavili na cesto in nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo odpeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Ob 21.30 so v Ljubiji občina Mozirje trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje in Velenje ter posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in ga očistili. Tri osebe so se poškodovale. Prepeljali so jih v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.56 sta na cesti Stahovica–Kamniška Bistrica, občina Kamnik, voznik in sopotnica na motorju padla, motor pa se je zagozdil pod odbojno ograjo. Motorista nista bila poškodovana. Gasilci PGD Kamnik so s tehničnim posegom demontirali odbojno ograjo, odstranili motor, ga postavili na kolesa , nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in počistili cestišče. Promet je v času intervencije potekal izmenično enosmerno.

Izpostava Maribor

Ob 0.52 sta na Okoški gori v občini Oplotnica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Oplotnica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb.

Ob 1.12 se je v naselju Zgornje Verjane, občina Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Lenart. Ena oseba je zaradi poškodb na kraju preminula, drugega ponesrečenca pa so reševalci NMP prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.22 se je na regionalni cesti med Tolminom in Kobaridom v bližini kraja Kamno zgodila prometna nesreča. Skupina oseb je hodila ob robu cestišča, medtem je v isti smeri pripeljal voznik motornega kolesa, ki je trčil v enega od pešcev. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin. Reševalci so poškodovanca oskrbeli na kraju in nato prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 13.04 je zagorelo v elektro omarici stanovanjskega bloka na Kozlovičevi ulici v Kopru. Gasilci JZ GB Koper so pogasili ogenj v omarici, prezračili zadimljen objekt in odklopili električno napajanje. Skupaj z dežurnim Elektra Primorske so preventivno pregledal še instalacijsko vertikalo.

Ob 13.48 se je v Hotelu Lavender v Strunjanu v občini Piran sprožil požarni alarm. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so v eni izmed sob zaznali močan vonj po čistilih. Prezračili so prostore in resetirali požarno centralo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.34 je v Lendavski ulici v Murski Soboti zagorela stanovanjska hiša. Požar, ki je uničil del ostrešja in dve sobi, so pogasili gasilci PGD Murska Sobota, Bakovci, Černelavci in Rakičan.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 10.34 je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog.

Ob 21.55  je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog in preprečili njegovo širitev.

Izpostava Celje

Ob 8.44 je na Mariborski cesti v Celju zagorelo korito za rože pred vhodom v trgovski center. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 0.22 je ob cesti Spodnje Duplje–Strahinj, občina Naklo, gorelo nepogašeno kurišče. Ogenj so pogasili gasilci PGD Duplje.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.49 so v bližini naselja Zaboršt pri Dolu, občina Dol pri Ljubljani, gasilci PGD Dol pri Ljubljani pogasili štor in okoli 20 kvadratnih metrov podrasti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.41 je v Bokračih, občina Puconci, na njivi zagorela bala sena. Požar so pogasili gasilci PGD Vaneča.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.35 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorel kup smeti. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar na desetih kvadratnih metrih.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 18.47 se je v Čopovi ulici v Žalcu na stopnišču v stanovanjskem bloku širil vonj po plinu. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Žalec. Izvedli so meritve koncentracije vsebnosti nevarne snovi. Merilci niso zaznali posebnosti. Nadtlačno so prezračili in pregledali objekt. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.33 je na Brdu pri Lukovici, občina Lukovica, v kuhinji gostišča puščal plin. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so ugotovili, da pušča plin na spoju cevi s štedilnikom. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, zatesnili mesto puščanja, prezračili prostore in do prihoda serviserja odsvetovali kuhanje na plin. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 16.19 je na Trubarjevi cesti v Mengšu prišlo do puščanja plina med plinsko jeklenko in štedilnikom. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so iznesli plinsko jeklenko, nadtlačno prezračili objekt in izmerili prisotnost nevarnih plinov ter počakali da je nevarnost minila. Na kraju je bila tudi policija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.43 je bilo v Rakitovcu, občina Šentjur, opaženo onesnaženje Slivniškega jezera iz čistilne naprave gostinskega objekta. Gasilci PGE Celje so zavarovali in si ogledali kraj dogodka, odvzeli vzorec domnevno onesnažene vode, opravili meritev Ph in ugotovili, da voda ni onesnažena. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 10.54 so v naselju Raduha v občini Luče našli ročno bombo angleške izdelave in naboj kalibra 12,7 mm iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Zahodno-Štajerske in Gorenjsko-Ljubljanske regije sta ob prisotnosti policije najdbi odstranila in uničila na primernem mestu.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.53 se je v Krajnčici v občini Šentjur čez cesto podrlo drevo. Razžagali in odstranili so ga gasilci PGD Šentjur.

Ob 16.04 so v Trubarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Celje dostop do onemogle osebe.

Izpostava Koper

Ob 1.52 je v naselju Strunjan, občina Piran, oseba zdrsnila v jarek. Gasilci GB Koper so s tehničnim posegom rešili osebo iz jarka ter nudili pomoč pri prenosu in oskrbi ponesrečenca reševalcem NMP.

Ob 9.47 se je v Boninih v občini Koper v stanovanje stanovanjske hiše zaklenil otrok. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop staršem do otroka.

Izpostava Maribor

Ob 6.14 so na Trikotni jasi na Pohorju gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.09 so v Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota prekrivali streho stanovanjske hiše, ki jo je poškodoval jutranji požar.

Izpostava Ptuj

Ob 9.17 je na Ptujski cesti v Ormožu v stanovanjski hiši počila vodovodna cev. Gasilci PGD Ormož so izčrpali dva kubična metra vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.13 se v naselju Polje, občina Zagorje ob Savi, oseba ni odzivala na klice sorodnikov. Gasilci PGD Zagorje-mesto so s tehničnim posegom odprli balkonska vrata in omogočili vstop reševalcem NMP, ki so osebo oskrbeli in nato prepeljali v SB Trbovlje.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/