Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za obrambo o možnostih sodelovanja v raziskovalnih in razvojnih obrambnih projektih EU

Na tedenski avdio-video konferenci Ministrstva za obrambo smo danes predstavili izredno uspešno kandidiranje slovenskih podjetij z razvojnimi projekti, izbranimi na razpisu Evropske komisije v okviru Evropskega obrambnega industrijskega razvojnega programa za leto 2020, program Evropskega obrambnega sklada za leto 2021 ter objavljene razpise.

Velik uspeh slovenskih razvojnotehnoloških podjetij, ki so bili v treh konzorcijih uspešni na razpisu Evropskega obrambnega industrijskega razvojnega programa za leto 2020, sta predstavila generalni direktor Direktorata za logistiko na Ministrstvu za obrambo Uroš Korošec in vodja Oddelka za vojaško tehnologijo, raziskave in razvoj dr. Larisa Pograjc. Predstavila sta tudi možnosti sodelovanja slovenskih raziskovalnih inštitucij in podjetij v mednarodnih raziskovalnih in razvojnih obrambnih projektih v okviru razpisov Evropskega obrambnega sklada pod okriljem Evropske komisije, ki za obrambne raziskave in razvoj namenja osem milijard evrov v obdobju financiranja 2021–2027.

Evropska komisija je sprejela prvi delovni program Evropskega obrambnega sklada (European Defence Fund - EDF) za financiranje skupnih raziskovalnih in razvojnih projektov na področju obrambe. Prvič doslej je Evropska komisija namenila sredstva v obrambni namen, in sicer prek sklada, katerega namen je spodbuditi čezmejno evropsko sodelovanje na obrambnem področju z vrhunskimi projekti, povezati in spodbuditi rast evropske industrijske in tehnološke baze ter doseči večjo strateško evropsko neodvisnost na obrambnem področju. Kot je pojasnil Uroš Korošec, so razpisana področja in iz tega izhajajoči projekti tesno povezani z aktualnimi evropskimi iniciativami na obrambnem področju, kot sta PESCO in Strateški kompas, s katerimi želi EU preseči razdrobljenost, podvajanje in pomanjkanje sodelovanja na področju evropske varnosti in obrambe. Podpora skupnim raziskavam bo povečala učinkovitost prihodnjih zmogljivosti tudi s spodbujanjem inovacij in uvedbo novih tehnologij, pa tudi interoperabilnost med državami članicami.

Pri tem imajo mala in srednja podjetja ključno vlogo, je prepričan Uroš Korošec, saj so prilagodljiva ter nosilci novih tehnologij in inovacij, zato so posebne spodbude namenjene prav njim. S tem se odpirajo široke možnosti za sodelovanje slovenskih podjetij in inštitucij znanja. V finančni perspektivi 2021–2027 je zagotovljenih približno osem milijard EUR, od tega tretjina za raziskovalni del in dve tretjini za razvoj. Letošnji že objavljeni razpisi namenjajo 1,2 milijarde EUR sredstev za skupne raziskovalne in razvojne projekte na področju obrambe, na njih pa se je mogoče prijaviti do 9. decembra letos (več informacij na povezavi na koncu prispevka). Gre za 23 razpisov z razpisanimi kategorijami: medicinsko področje in RKBO, informacijska superiornost, napredni pasivni in aktivni senzorji, kibernetika, vesolje, digitalna transformacija, energetska odpornost in okoljski prehod, materiali in komponente, zračno bojevanje, zračna obramba in obramba pred izstrelki, kopensko bojevanje, zaščita sil in mobilnost, pomorsko bojevanje, prebojne tehnologije ter odprt razpis za inovativne obrambne tehnologije.

Korošec je pojasnil tudi, da je Slovenija aktivno sodelovala v pripravljalnemu obdobju in uvedbi EDF, vidni uspehi pa so se pokazali pri lanskem razpisu za spodbujanje razvoja, tako imenovanem Evropskem obrambnem industrijskem razvojnem programu. Rezultati so bili objavljeni konec junija, pri čemer je bilo za financiranje z različnih področij izbranih 26 evropskih projektov v skupni vrednosti 158,3 milijona EUR, od tega kar trije konzorciji s slovenskimi podjetji od petih konzorcijev s slovenskimi udeleženci, ki so oddali popolne vloge na razpis.

Razpisi EDF za letošnje leto.

Posnetek video konference (youtubeMORS)

Direktor za govornico pred zastavama Slovenije in EU ter panojem predsedovanja Slovenije Svetu EU

Generalni direktor Direktorata za logistiko na Ministrstvu za obrambo Uroš Korošec | Avtor: MORS

1 / 2